F-35 γιοκ για την Τουρκία! 1η Οκτωβρίου ο Τραμπ υπογράφει το “πάγωμα” της παράδοσης των αεροσκαφών (;)


Η κοινή διάσκεψη Βουλής και Γερουσίας για το συγκερασμό των δύο κειμένων του νομοσχεδίου για τα κονδύλια του Υπουργείου Άμυνας, αποφάσισε χθες να διατηρήσει τους περιορισμούς στην πώληση των F-35 στην Τουρκία. Το τελικό κείμενο – που θα πρέπει να υπογράψει σε νόμο ο πρόεδρος Τραμπ μέχρι την 1η Οκτωβρίου – απαγορεύει προσωρινά την μεταφορά στην Τουρκία των αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin.

Η νέα αυτή εξέλιξη αυξάνει περαιτέρω την πίεση του Κογκρέσου προς την Άγκυρα για να απελευθερώσει τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον και τους υπόλοιπους αμερικανούς που κρατούνται στην Τουρκία και να μην προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Μόλις τον Αύγουστο ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε σε νόμο τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα, ο οποίος απαγορεύει την μεταφορά των F-35 μέχρις ότου επιβεβαιώσουν με εκθέσεις τους οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών ότι η Τουρκία πληροί τους όρους.
Να σημειωθεί ότι ανάλογες κινήσεις αναμένονται και στη συζήτηση του νόμου για τα κονδύλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Η απόφαση της χθεσινής διάσκεψης στο Κογκρέσο ήταν δύσκολη εξ αιτίας της παρουσίας στην επιτροπή της βουλευτή Kay Granger, της οποίας εκλογική περιφέρεια είναι το Fort Worth του Τέξας, έδρα της εταιρείας Lockheed Martin. Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) ομογενείς έστειλαν εκατοντάδες μηνύματα στους βουλευτές και γερουσιαστές που συμμετείχαν, ζητώντας να παραμείνει στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου η φρασεολογία για την Τουρκία, που πέρασαν στο κείμενο της Γερουσίας οι Κρις Βαν Χόλεν και Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Σε δήλωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης, αναφέρει πως παρά τις έντονες προσπάθειες της Lockheed Martin και της βουλευτή Kay Granger, ολόκληρη η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι μάλλον απειλή για τα αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα παρά σύμμαχος.
«Το Κογκρέσο έδωσε στην Τουρκία μια ακόμη ευκαιρία να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τους S-400. Εάν η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει στην ασύνετη απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, θα εκδηλωθούν ακόμη και πιο αυστηρές προσπάθειες στο Κογκρέσο αυτό το φθινόπωρο», κατέληξε.
militaire.gr

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου