Τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποίησαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μάικ Πομπέο και όχι μόνο αυτή έγινε σε καλό κλίμα αλλά συμφώνησαν να σταλεί μια μεγάλη τουρκική διπλωματική αποστολή στις ΗΠΑ για να «συνεργαστούν στην επίλυση των προβλημάτων».
Οι δυο άντρες συζήτησαν τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του στις 3 Αυγούστου στο περιθώριο της 51ης Συνόδου Κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας(ASEAN) που διοργανώθηκε στη Σιγκαπούρη.
Τότε είχε διαφανεί ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν αποκλιμάκωση πάση θυσία στις ακραίες σχέσεις που έχουν προκληθεί με τη Τουρκία, λόγω της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Α.Mπράνσον μετά τις τουρκικές κυρώσεις:
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε τ'οτε ότι η Ουάσινγκτον έχει κάθε πρόθεση να συνεργαστεί με την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα των Αμερικανών που κρατούνται στην Τουρκία θα επιλυθεί «μέσα στις προσεχείς μέρες».
Στις δηλώσεις που είχε προβεί μετά το πέρας της συνάντησης, ο Τσαβούσογλου, σημείωσε χαρακτηριστικά: «συμφωνήσαμε να εργαστούμε σε στενή συνεργασία και στην προσεχή περίοδο για την λύση των προβλημάτων».
Ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως παρά την ένταση που προέκυψε σχετικά με την υπόθεση του αμερικανικής καταγωγής πάστορα Άντριου Κρέγκ Μπράνσον ο οποίος κρατείται σε κατ΄οίκον περιορισμό με την κατηγορία διάπραξης εγκλημάτων για λογαριασμό της Φετουλαχιστικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης FETÖ και κουρδικού PKK, οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι.
Δηλαδή οι δύο υπουργοί είχαν μια συζήτηση τύπου «τι κάνετε; πολύ καλά ευχαριστώ». Τώρα ανακοινώθηκε πως μια αποστολή από την Τουρκία θα μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να πραγματοποιήσει συνομιλίες για την λύση των προβλημάτων μεταξύ των δυο χωρών.
Στην αποστολή προεδρεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάντ Ονάλ.
Σημειώθηκε πως η αποστολή θα μεταβεί το συντομότερο δυνατό στις ΗΠΑ.
Στο άκουσμα της είδησης, η πτώση της λίρας ανακόπηκε. Παρουσίαζε κίνηση προς τις 5,5 τουρκικές λίρες ανά δολάριο, και τελικά παρέμεινε στο 5,2.
Ποιο είναι το νόημα σε όλα αυτά; Πρώτον οι ΗΠΑ δεν κάνουν «ντόρο» για τους S-400 και τα F-35 αλλά για κάποιον... πάστορα (που είναι σαφές ότι μάλλον δεν πρόκειται για απλό πάστορα οι Τούρκοι δεν είναι τόσο παλαβοί για να ασχολούνται τόσο έντονα με αυτόν) και δεύτερον ο «ντόρος» που κάνουν είναι σαφές ότι δεν θέλουν να μεγαλώσει περισσότερο από όσο πρέπει και από ατύχημα να βρεθεί η Τουρκία σε ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση από τις ΗΠΑ.
Το έχουμε ξαναπεί, τα Στενά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της γεωπολιτικής της Δύσης εδώ και 4 αιώνες για να εμποδίζουν την Ρωσία να έχει πρόσβαση στα «θερμά» νερά.
Μια ολική ρήξη με την Τουρκία κοστίζει ανυπολόγιστα στις ΗΠΑ και οι Τούρκοι ξέρουν να παίζουν το «χαρτί» της θέσης τους.
Κάποια αμερικανικά σενάρια για δημιουργία τριπλού κράτους στη θέση της Τουρκίας (ένα κουρδικό, ένα κράτος της Ανατολίας και ένα κράτος με την Κωνσταντινούπολη και τα παράλια του Αιγαίου) απαιτούν πολλά χρόνια για να γίνουν και αυτή την στιγμή το να είσαι φίλα προσκείμενος προς τις ΗΠΑ στην Τουρκία δεν είναι και το πιο ασφαλές πράγμα που μπορείς να κάνεις.
Εκ των πραγμάτων και οι δύο έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο για αυτό και θα επιδιώξουν να τα βρουν. Οι Τούρκοι θα παζαρέψουν για τον πάστορα για να πάρουν ότι μπορούν, οι Αμερικανοί θέλουν τον πάστορα οπωσδήποτε πίσω διότι ο Ν.Τραμπ έχει να λογοδοτήσει σε ένα εκλογικό σώμα τουλάχιστον 50.000.000 Αμερικανών «born again» Christians που θα απογοητευθούν πάρα πολύ αν δεν τον φέρει πίσω στις ΗΠΑ.
pronews
pronews
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου