Αν και δεν είναι Σύμμαχος η Μόσχα αποτελεί μέρος της διαδικασίας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όχι μόνο γιατί ανοίγονται συζητήσεις που την αφορούν, αλλά και εξαιτίας δικών της παρεμβάσεων.
Ρώσοι αξιωματούχοι αντιδρούν στην επέκταση του Συμφώνου και δεν βλέπουν με καλό μάτι την εν εξελίξει «προσάρτηση» στην Συμμαχία των Δυτικών Βαλκανίων, αρχής γενομένης από τα Σκόπια.
Από το πρωί επικρατεί μια ασυνήθιστη ένταση και στις ελληνορωσικές σχέσεις με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιβεβαιώνει την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών με το αιτιολογικό ότι «δεν είναι δυνατό να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν δείχνουν σεβασμό προς το ελληνικό κράτος». Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στην υπόθεση Σκριπάλ, η Ελλάδα δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις, ενώ τώρα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και λαμβάνονται μέτρα».
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα, στην Μόσχα οι ρωσικές αρχές φέρονται έτοιμες να απαντήσουν «με τον ίδιο τρόπο», προχωρώντας στην απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών. Και οι ρωσοβρετανικές σχέσεις όμως διανύουν νέα περίοδο έντασης, μετά το δεύτερο κρούσμα δηλητηρίασης με νευροτοξικό παράγοντα. Οι βρετανικές αρχές συνδέουν το νέο κρούσμα με την υπόθεση Σκριπάλ, για την οποία θεωρούν υπεύθυνη την Μόσχα.
Κοιτάξτε την Υδρόγειο
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επέκρινε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε σήμερα, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τους ότι μετακινούν δυνάμεις και βάσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα. «Θέλω εδώ και καιρό να δώσω στους Αμερικανούς συναδέλφους μου μια υδρόγειο για να μπορέσουν να την κοιτάξουν και να εξηγήσουν για ποιο λόγο οι διακηρυγμένοι «εχθροί της Αμερικής» βρίσκονται στη Μέση και την Άπω Ανατολή, αλλά οι βάσεις τους είναι στα σύνορα με τη Ρωσία», δήλωσε ο Σόιγκου στην ιταλική εφημερίδα Il Giornale.
Ο Σόιγκου κατήγγειλε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε προς τα ανατολικά, δηλαδή προς τα ρωσικά σύνορα, παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί στους ηγέτες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, την περίοδο επανένωσης της Γερμανίας. Αναφέρθηκε όμως και στο αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, για το οποίο η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι έχει στόχο την προστασία από επιθέσεις από το Ιράν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, ένα τμήμα αυτού του συστήματος έχει εγκατασταθεί στην ανατολική Ευρώπη, κοντά στα σύνορα με την Ρωσία.
Αναφερόμενος τέλος στην πρόσφατη επίθεση «των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας εναντίον της Συρίας», είπε ότι αυτή «απέδειξε την ανάγκη οι Σύροι να διαθέτουν σύγχρονα συστήματα αεροπορικής άμυνας», δηλαδή S-300, σημειώνοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να τους προμηθεύσει αν και η Δαμασκός δεν έχει υποβάλει σχετικό αίτημα ακόμη.
Κρεμλίνο προς ΝΑΤΟ: Είστε προϊόν του Ψυχρού Πολέμου
Την Τρίτη, το Κρεμλίνο κατήγγειλε το ΝΑΤΟ ως «προϊόν του Ψυχρού Πολέμου»,κατηγορώντας το ότι έχει ως στόχο την «αντιπαράθεση» με την Ρωσία. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν θέλει να παρέμβει σε όσα θα συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
«Οι μεταξύ τους διαφορές δεν μας αφορούν. Η σχέση μας με το ΝΑΤΟ είναι σε όλους γνωστή. Αυτή η συμμαχία είναι προϊόν του Ψυχρού Πολέμου και της αντιπαράθεσης που υπήρχε εκείνη την εποχή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Πεσκόφ, αναφερόμενος στις πιέσεις Τραμπ για καταμερισμό της αμυντικής δαπάνης με τους Ευρωπαίους.
Τέλος έκανε και ο ίδιος αναφορά στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, με την ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών κοντά στην ρωσική επικράτεια, αν και υπογράμμισε ότι παρ’ όλα αυτά η Ρωσία διατηρεί ακόμη «αρκετά μέτριες επαφές» με την Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Δεν είμαστε όμηροι της Μόσχας
Εντωμεταξύ νέα αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον με αφορμή τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι η Γερμανία είναι «όμηρος» της Ρωσίας. Στις κατηγορίες του Τραμπ απάντησε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι «αναμφίβολα υπάρχουν πολλά θέματα με την Ρωσία, αλλά δεν είμαστε όμηροι». Η ίδια πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να διατηρηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των χωρών ή των συμμαχιών και των αντιπάλων τους».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θυμήθηκε τη δική της παιδική ηλικία στην πρώην Ανατολική Γερμανία και τόνισε ότι η Γερμανία είναι ανεξάρτητη στις πολιτικές της επιλογές, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το Βερολίνο «ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία».
Τρεις ώρες μετά απάντησε και η Μέρκελ, δηλώνοντας: «Έχω προσωπική εμπειρία από το πώς ένα μέρος της Γερμανίας ελεγχόταν από τη Σοβιετική Ένωση». Η καγκελάριος δήλωσε στην συνέχεια χαρούμενη που η Γερμανία είναι σήμερα ενωμένη και λαμβάνει «ανεξάρτητες αποφάσεις» και υπερασπίστηκε την μεγάλη συνεισφορά της χώρας της στο ΝΑΤΟ. «Η Γερμανία παρέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και μέχρι σήμερα έχουμε μια ισχυρή δέσμευση στο Αφγανιστάν. Με αυτόν τον τρόπο υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα των ΗΠΑ», τόνισε.
Λίγη ώρα νωρίτερα και πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ο Τραμπ επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της Γερμανίας, κατηγορώντας την ότι είναι «όμηρος» επειδή βασίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο. Αν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε φιλότιμες προσπάθειες να του δώσει κάποιες εξηγήσεις, στην συνάντησή τους πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Τραμπ κατηγόρησε την Γερμανία ότι «πλουτίζει τη Ρωσία». «Η Γερμανία πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία για την ενέργεια και εμείς πρέπει να πληρώνουμε για να την προστατεύσουμε από τη Ρωσία», τόνισε ο Τραμπ, επισημαίνοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι ο σωστός τρόπος.
Το αγκάθι του Nord Stream 2
Τα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία έχουν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο του Τραμπ. Μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος ζητά να μην προχωρήσουν αυτά τα σχέδια, καθώς θεωρεί ότι δημιουργούν μεγαλύτερη εξάρτηση από την Μόσχα.
Η ΕΕ εισάγει συνολικά τα δύο τρίτα (66%) του φυσικού αερίου που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών της και αυτό το 2017 μεταφράστηκε σε 360 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και σε 75 δισεκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη το μισό φυσικό αέριο που αγοράζει η ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, αν και οι Ευρωπαίοι κάνουν προσπάθειες να σπάσουν την εξάρτηση από την Μόσχα.
Την ίδια ώρα, οι θέλουν να κατακτήσουν τις αγορές με το δικό τους φυσικό αέριο. Οι αμερικανικές εξαγωγές ήταν 17,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, το 2017, από τα οποία το 2,2% ήταν εξαγωγές προς την ΕΕ.
Με τις απόψεις του Τραμπ τάχθηκε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να βρει άλλες χώρες, εκτός της Ρωσίας, για να προμηθεύεται φυσικό αέριο. Ο Στόλτενμπεργκ ωστόσο αν και ανέφερε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ διαφωνούν σε πολλά ζητήματα, ανάμεσά τους ο νέος ρωσικός αγωγός αερίου, η συμμαχία είναι ισχυρότερη ενωμένη και θα πετύχει την αύξηση των αμυντικών δαπανών.
slpress
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου