.
Το μέλλον θα δείξει αν η ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής θα έχει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Το σίγουρο είναι ότι Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν θα είχαν την ευκαιρία να διευκρινίσουν τι είχε ειπωθεί στην τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίζεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί να στείλει πίσω στην Τουρκία τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε με τον Ερντογάν για το Αιγαίο, το Κυπριακό, το προσφυγικό, αλλά και το αίτημα της Τουρκίας για τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, που έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα μας
Το μέλλον θα δείξει αν η ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής θα έχει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Το σίγουρο είναι ότι Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν θα είχαν την ευκαιρία να διευκρινίσουν τι είχε ειπωθεί στην τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίζεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί να στείλει πίσω στην Τουρκία τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς.
Η ελληνική πλευρά χρησιμοποίησε προσεχτικές διατυπώσεις για να περιγράψει τη συνάντηση και η ροή πληροφοριών σταμάτησε στα βασικά.
«Δεν θα έλεγα ότι ήταν απ' τις πιο εύκολες συναντήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το ραντεβού με τον Ταγίπ Ερνογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, το οποίο διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσε έμφαση στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται εδώ και 4 μήνες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Δεν ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους, αλλά να προχωρήσει η δίκη τους. Να λειτουργήσει, δηλαδή, η δικαιοσύνη στην Τουρκία.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των οκτώ», καθώς πιστεύει ότι πρόκειται για ανθρώπους που είχαν ως στόχο να τον δολοφονήσουν. «Τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη, ότι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη» σχολίασε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Τον ενημέρωσα ότι για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι».
«Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των δύο θεμάτων. Εν τούτοις ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος και υπ' αυτή την έννοια είναι ένα μείζον θέμα συμβολικής και επικοινωνιακής σημασίας γι' αυτόν» συνέχισε την παρουσίαση της συζήτησης και επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά δεν ζητάει καποια χάρη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, αλλά «να προχωρήσουν οι διαδικασίες, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν».
«Βγαίνοντας απ' τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες απ' ότι πριν μπω» ήταν το συμπέρασμα του πρωθυπουργού.
Στα υπόλοιπα θέματα είπε πως δώσαμε έμφαση στις προσπάθειές μας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά συζητήσαμε και για το Κυπριακό.
Τονίστηκε η σημασία που έχει η συνέχιση των συνομιλιών και συμφωνήσαμε στο αμέσως επόμενο διάστημα στενή επαφή των δύο υπουργών μας Εξωτερικών για το θέμα αυτό».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και τις συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, ο κ. Τσίπρας είπε πως συμφώνησαν να υπάρξει μια πιο στενή και συχνή επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών αλλά και στους Αρχηγούς των Επιτελείων. Εντύπωση προκαλεί ότι δεν αναφέρθηκε στον υπουργό Αμυνας, αφήνοντας τον Πάνο Καμμένο εκτός του κάδρου και επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η Άγκυρα δεν θέλει να συζητά με τον Έλληνα ΥΕΘΑ.
Η συνάντηση κράτησε 2 ώρες. Άρχισε γύρω στις 17.20 ώρα Ελλάδας, με καθυστέρηση δύο περίπου ωρών σε σχέση με την προγραμματισμένη ώρα, λόγω άλλων υποχρεώσεων στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν συμπληρωθούν δύο ώρες .
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και στάθηκαν για τις καθιερωμένες φωτογραφίες, με τα φλας να… αστράφτουν. Μέχρι που ο Ερντογάν αποφάσισε να… διώξει τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και τώρα αν μας αφήσετε μόνους, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τη διμερή μας συνάντηση».
protothema
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου