Κύριε Πρωθυπουργέ, ήρθε η ώρα της ΑΟΖ της Ελλάδας: Ακολουθείστε το παράδειγμα του Ισραήλ


Tου Θεόδωρου Καρυώτη 

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018, έδωσε την παρακάτω απάντηση σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου σχετικά με την Αλβανία: «Είναι πολύ ουσιαστική δουλειά ανάμεσα στα δυο υπουργεία εξωτερικών, στους δυο υπουργούς εξωτερικών, σε μια σειρά από θέματα που επίσημα βαραίνουν τις σχέσεις των δύο χωρών δεκαετίες και είμαστε πάρα πολύ κοντά σε μια λύση που αφορά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μια λύση που δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στην ελληνική πλευρά.



 Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αλλά κυρίως ανοίγει τον δρόμο της σταδιακής οριοθέτησης της ΑΟΖ μας, τουλάχιστον ξεκινώντας από τα δυτικά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και με τις άλλες χώρες.» 

Ήταν η πιο σημαντική δήλωση Έλληνα Πρωθυπουργού, για την ΑΟΖ, από την ημέρα που υπεγράφη η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) το 1982. 
Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησής του. Αποφάσισε, ακολουθώντας τα παράδειγμα του Ισραήλ, να οριοθετήσει και όχι να ανακηρύξει ΑΟΖ, ξεπερνώντας έτσι το εμπόδιο του φοβικού συνδρόμου. 

Το Ισραήλ είναι το μοναδικό κράτος που έχει οριοθετήσει ΑΟΖ χωρίς πρώτα να την ανακηρύξει. Το Δίκαιο της Θάλασσας δεν έχει κάποιο Άρθρο που να προβλέπει αυτή τη θέση. 

Αλλά έχει γραφτεί ότι: «Η δικαιοδοσία στην ΑΟΖ μπορεί μόνο να εξασκηθεί με το όρο ότι έχει προηγουμένως δημιουργηθεί με βάση τους νόμους το παράκτιου κράτους . Αυτός ο όρος, αναφορικά με την δημιουργία της, είναι απολύτως αναγκαίος. 

Xωρίς αυτόν, το παράκτιο κράτος δεν διαθέτει ΑΟΖ (Διαθέτει βέβαια πάντα υφαλοκρηπίδα).»1 Η απόφαση όμως του Ισραήλ να οριοθετήσει και όχι να ανακηρύξει ΑΟΖ έγινε αποδεκτή από την παγκόσμια κοινότητα και επομένως αποτελεί ένα προηγούμενο που μπορεί και η Ελλάδα να ακολουθήσει. 

  Ο ΧΑΡΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΑΟΖ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ  

 Ο παραπάνω χάρτης δείχνει ότι στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνουν αρκετές οριοθετήσεις ΑΟΖ από 9 κράτη, αλλά μέχρι στιγμής έχουν γίνει μόνο τρεις. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο και η οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο, στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει 6 οριοθετήσεις ΑΟΖ μια και διαθέτει θαλάσσια σύνορα με 6 κράτη. Έτσι, αν καταλάβαμε καλά την δήλωση του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα οριοθετήσει πρώτα την ΑΟΖ της με την Αλβανία και πηγαίνοντας από δυτικά προς ανατολικά θα ακολουθήσουν οι οριοθετήσεις με την Ιταλία (έχουμε μόνο υφαλοκρηπίδα), την Λιβύη, την Αίγυπτο, την Κύπρο και τελευταία την Τουρκία. Βέβαια, ο πρωθυπουργός ανέφερε στην συνέντευξή του ότι είναι «μια λύση που δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στην ελληνική πλευρά». Αυτό, βέβαια, θα φανεί όταν αυτή η συμφωνία θα έρθει στην δημοσιότητα και θα συγκρίνουμε την συμφωνία του Νίκου Κοτζιά με αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη το 2009. Διαφαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ότι είναι μια εμφυής κίνηση της «πρώτης φοράς αριστεράς», που επιχειρεί να μοιάσει στους Ισραηλινούς που δεν έχουν ψηφίσει και ούτε έχουν επικυρώσει την UNCLOS, αλλά ακολουθούν πιστά τις διατάξεις της.


Πηγή: hellasjournal.com

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου