Tην πορεία του για την Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε χθες από τον κόλπο της Νικομήδειας το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Fatih», προκειμένου, όπως δείχνει η συγκεκριμένη κίνηση, να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις. Πρώτη στάση θα είναι η Αττάλεια, δίχως, ωστόσο, να διευκρινίζεται ποιοι θα είναι οι πρώτοι στόχοι της γεώτρησης. Η αναχώρηση του «Fatih» (όπως μετονομάστηκε στην τουρκική γλώσσα το πλωτό γεωτρύπανο «Deep Sea Metro II») ανακοινώθηκε από την κρατική εταιρεία Turkish Petroleum. Ο απόπλους του «Fatih» για την Αττάλεια δείχνει, βεβαίως, ότι οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να κινηθούν ταχύτατα ώστε, ει δυνατόν, να προλάβουν τις διπλές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.
Τους τελευταίους μήνες, το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» έχει διεκπεραιώσει σεισμικές έρευνες σε μεγάλες εκτάσεις της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα στον όγκο της Τουρκίας και στη Βόρεια Κύπρο. Οι Τούρκοι έχουν, μάλιστα, δεσμεύσει περιοχές έως τον Σεπτέμβριο στο τρίγωνο ανάμεσα στη Μερσίνη, την επαρχία της Αλεξανδρέττας και την κυπριακή χερσόνησο της Καρπασίας.Εχουν σημειωθεί διάφορες τουρκικές αντιδράσεις, με πλέον επιθετική εκείνη που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο. Τότε, πλοία του τουρκικού στόλου απέκλεισαν το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ακυρώνοντας στην πράξη τη γεώτρηση που είχε σχεδιάσει με το πλωτό γεωτρύπανο «Saipem 12000» η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ. Ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή εάν οι γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει επανειλημμένως ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιηθούν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και στην Τουρκία ή νοτιότερα. Ευλόγως, αν η Αγκυρα επιλέξει να συμπεριλάβει στις έρευνές της και μέρη που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη παραχωρήσει σε ξένες εταιρείες, το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο θα ανέβει κατακόρυφα.
Εν τω μεταξύ χθες, ολιγόωρη επίσκεψη στη Θράκη πραγματοποίησε ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο προεδρικός υποψήφιος της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP). Ο κ. Ιντζέ, μετά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή και τις συνομιλίες που είχε εκεί με μουσουλμάνους της περιοχής, αναχώρησε για τη Νότια Βουλγαρία, όπου κατοικούν τουρκικής καταγωγής μουσουλμάνοι, οι οποίοι, μάλιστα, διαθέτουν διπλή υπηκοότητα και μπορούν να ψηφίσουν στις τουρκικές εκλογές, σε αντίθεση με τους ομόθρησκούς τους στην Ελλάδα. Ο κ. Ιντζέ ρωτήθηκε για την υπόθεση των δύο κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, αλλά και των οκτώ Τούρκων στην Ελλάδα, όμως απάντησε ουδέτερα. Σχολιάζοντας την επίσκεψη του κ. Ιντζέ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η είσοδος του επετράπη, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και σημείωναν ότι δεν πραγματοποίησε προεκλογική ομιλία, ενώ συνοδευόταν από ολιγομελή αντιπροσωπεία.
Στην προεκλογική ένταση αποδίδεται και η προχθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό τον κ. Ερντογάν. Η Τουρκία, αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει μέχρι τέλους τα δικαιώματά της που πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες εναντίον των προκλήσεων στο Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο».
kathimerini
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου