Ο Αλβανός ΥΠΕΞ προκαλεί Κοτζιά: Θα μιλήσουμε και για «Τσαμουριά»

Εν όψει της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Κορυτσά, στις 19 του μηνός, ο Ντιτμίρ Μπουσάτι αποκαλύπτει (;) ότι στο τραπέζι θα τεθεί και το «τσάμικο» ζήτημα - Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να απαντήσει εάν όντως προτίθεται να συζητήσει θέμα που ουδέποτε είχαν συζητηθεί στο παρελθόν

Θέματα τα οποία ουδέποτε στο παρελθόν είχαν συζητηθεί φαίνεται ότι θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστήριξε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Ντιτμίρ Μπουσάτι. 


Πιο συγκεκριμένα, εν όψει της συνάντησής του στην Κορυτσά, τις επόμενες ημέρες, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, ο κ. Μπουσάτι προκαλεί, καθώς αναφέρει ότι στο «πακέτο» των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβάνεται και το «ζήτημα της Τσαμουριάς». 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ora News», ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στο πακέτο που περιλαμβάνει την άρση του εμπολέμου περιλαμβάνεται και το «τσαμικό ζήτημα» και μεταξύ άλλων το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 
Τα πακέτα επίλυσης των θεμάτων, όπως τα περιέγραψε και τα ανέλυσε στη συνέντευξή του ο Μπουσάτι, είναι:

- «Πρώτο πακέτο είναι η επίλυση της εμπόλεμης κατάστασης που συνδυάζεται με το θέμα των Τσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των Τσάμηδων, το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αλβανία κ.λπ.»

- «Δεύτερο πακέτο είναι τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και συνδυάζεται με τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα».

Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου «να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας, τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα».

Ως τρίτο πακέτο, ο Αλβανός ΥΠΕΞ περιέγραψε το «πακέτο του μέλλοντος», λέγοντας ότι αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, καθώς υπάρχει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά και από την άλλη η απόφαση του 2009 (του συνταγματικού δικαστηρίου που ακύρωσε την Συμφωνία) μαζί με τις θέσεις των δύο πλευρών.

«Θέμα προσδιορισμού κανόνων για τα χερσαία σύνορα»

Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει και θέμα χερσαίων συνόρων, κυρίως για τη συντήρηση και τον καλύτερο καθορισμό τους. 

«Τα θέματα που έχουν σχέση με το μέλλον, είναι η οριστική επίλυση του μεθοριακού καθεστώτος, έχουμε από τη μία, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα  και τα χερσαία σύνορα από την άλλη, όχι τα σύνορα αυτά καθ΄ αυτά, αλλά  τη συντήρησή τους και  τον προσδιορισμό κανόνων για τα χερσαία σύνορα. Πρόκειται για θέματα, τα οποία επηρεάζουν ασφαλώς και  το μέλλον μας» είπε ο Ντιτμίρ Μπουσάτι στο αλβανικό κανάλι «Ora News».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας, τουλάχιστον επί του παρόντος, οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Τιράνων αναπτύσσονται με διερευνητική διάθεση και όχι με στόχο τη διαπραγμάτευση.

«Εμείς αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει με την άρση του νόμου του εμπολέμου σε συνταύτιση με τη συνταγματική πρακτική. Πρόκειται για ένα θέμα που ανήκει στην ελληνική πλευρά. Εκείνο για το οποίο ενδιαφερόμαστε εμείς, είναι να έχουμε μια αποτελεσματική ακύρωση του νόμου του εμπολέμου, με μια ισοδύναμη πράξη» λέει ακόμη ο κ. Μπουσάτι, ο οποίος μίλησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «Ora News».

Προς το παρόν, αν και οι δηλώσεις Μπουσάτι έχουν γίνει γνωστές στην Αθήνα, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών. Έτσι, δεν είναι γνωστό εάν ο κ. Κοτζιάς επιθυμεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα στις απευθείας συνομιλίες του, σε λίγες ημέρες, με τον Αλβανό ομόλογό του, ή εάν όντως οι θέσεις Μπουσάτι αντικατοπτρίζουν και την πρόθεση της Αθήνας να προσέλθει σε ανοιχτό διάλογο, όπου η απέναντι πλευρά θα θέσει και το ζήτημα της «Τσαμουριάς»...

Η συνάντηση των δύο υπουργών είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιανουαρίου και αξίζει να σημειωθεί ότι θα διαρκέσει τρεις ημέρες, ενώ θα διεξαχθεί «κεκλεισμένων των θυρών».


protothema


Εάν η Ελλάδα ήταν Ισραήλ, τι θα έκανε;

Κάτι σαν τον πόλεμο των 6 ημερών. Θα τους ισοπέδωνε όλους.Όσο για τους S400, θα τους κατέστρεφε προτού λειτουργήσουν και τα F35 προτού συναρμολογηθούν.
Αλλά δυστυχώς δεν είμαστε ούτε Ισραήλ, ούτε έχουμε αξιόλογη εξωτερική πολιτική και καταφέρνουμε πάντα τους φίλους να τους κάνουμε εχθρούς και τους  "εχθρούς" μας "φίλους" και στο τέλος βγαίνουμε πάντα χαμένοι.
Η Ελλάδα στερείται ηγετικών φυσιογνωμιών και πλέει σαν καράβι του οποίου κυβερνήτης και πλήρωμα είναι άσχετοι τσοπαναραίοι με μαντριά και πρόβατα και δεν διακρίνονται ούτε για την ειλικρίνειά τους  και ορισμένοι  ούτε για τις καλές τους προθέσεις...

Φ.  Ιωάννου

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου