Γεωργία ακριβείας δια χειρός TractorGPS στη Βραχιά Θεσσαλονίκης

10/09/2017

Κοντονής Γιώργος
Στη Βραχιά Θεσσαλονίκης βρέθηκε η Tractor GPS την περασµένη Πέµπτη µε σκοπό την επίδειξη εξοπλισµού της Trimble όπου οι 100 περίπου παρευρισκόµενοι, είχαν την ευκαιρία να δουν εφαρµογές της γεωργίας ακριβείας, στην πράξη, µε τη βοήθεια πέντε τρακτέρ.


Η δοκιµή ήταν χωρισµένη σε τρεις ενότητες. Πρώτα, καλύφθηκε το κοµµάτι της ισοπέδωσης ακριβείας µε σύστηµα laser, όπου δοκιµάστηκε το GPS FieldLevel II της Trimble.

Το σύστηµα αυτό, χρησιµοποιεί το laser για να σκανάρει το χωράφι, βλέποντας τις υψοµετρικές διαφορές την ώρα που προχωρά το τρακτέρ, ώστε να δηµιουργήσει έναν υψοµετρικό χάρτη. Αφού λοιπόν γίνει η χαρτογράφηση των σηµείων, το µηχάνηµα εµφανίζει µετά τον πιο σωστό τρόπο ισοπέδωσης του χωραφιού, αναλόγως την κλίση που επιθυµεί να του δώσει ο αγρότης. Σηµειώνεται εδώ, ότι το FieldLevel II αποτελεί µία συσκευή που ενσωµατώνεται σε οποιαδήποτε φίρµα ισοπεδωτήρα. Το θετικό είναι, ότι µε αυτό τον τρόπο βγαίνει το σχέδιο αποστράγγισης απευθείας, γεγονός που αποφέρει µεγάλη εξοικονόµιση καυσίµου, εφόσον η ισοπέδωση είναι µία εργασία που καταναλώνει µπόλικο ντίζελ.

Στη δεύτερη ενότητα, παρουσιάστηκαν τα συστήµατα πλοήγησης και αυτόµατης πλοήγησης. Έτσι, βγήκαν στο χωράφι τρία τρακτέρ εξοπλισµένα µε διαφορετικό σύστηµα το καθένα. Το ένα, είχε πάνω του το GPS 750 της Trimble, το δεύτερο, οθόνη TMX-2050 µε σύστηµα αυτόµατης καθοδήγησης EZ-Pilot µε ακρίβεια συν/πλην 3 εκατοστά από το διορθωτή σήµατος Centerpoint RTX και το τρίτο ήταν εξοπλισµό µε την καλύτερη τεχνολογία: την οθόνη TMX-2050 µαζί µε σύστηµα πλοήγησης Autopilot Motor Drive. Το τελευταίο αυτό σύστηµα, θεωρείται ο πιο «έξυπνος» αυτόµατος οδηγός καθώς έχει τη δυνατότητα να καθοδηγεί το τρακτερ στην όπισθεν και µε σχεδόν µηδενικές ταχύτητες.

Το θέµα της τρίτης παρουσίασης ονοµαζόταν «Flow and Application» (Ροή και Εφαρµογή), δηλαδή τη συνεργασία µε παρελκόµενα όπως ψεκαστικά, λιπασµατοδιανοµείς και σπαρτικές, αυτοµατοποιώντας τις λειτουργίες τους. Για τις ανάγκες τις επίδειξης χρησιµοποιήθηκαν ένας λιπασµατοδιανοµέας και ένα ψεκαστικό Kverneland (και τα δύο µε πρωτόκολλο επικοινωνίας ISOBUS). Παράλληλα παρουσιάστηκαν τα συστήµατα εφαρµογής της Trimble TUVR το οποίο επίσης είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας σαν ISOBUS αλλά πιο οικονοµικό και µπορεί να εφαρµοστεί σε όλα τα µηχανήµατα. Επίσης, οι παρευρισκόµενοι είδαν το σύστηµα σύνδεσης Field IQ. Με τις παραπάνω τεχνολογίες ελέγχεται η ποσότητα και ο τόπος εφαρµογής των εισροών. Στην επίδειξη συνολικά υπήρχαν εννέα GPS όλων των κατηγοριών, ένας υποσταθµός RTK διόρθωσης σήµατος, έξι αυτόµατα συστήµατα πλοήγησης και τρία laser. Σύµφωνα µε τον Αριστόδηµο Ζαµίδη της TractorGPS, η εταιρεία του ήταν η πρώτη που έκανε µία τέτοια επίδειξη επί ελληνικού εδάφους.

Παράλληλα, παρούσα µε τα παρελκόµενά της ήταν και η εταιρεία Zamidis έχοντας µαζί δισκοσβάρνα, καλλιεργητή και υπεδαφοκαλλιεργητή. Αξίζει να σηµειωθεί ότι µετά τις επιδείξεις, οι αγρότες είχαν την ευκαιρία να ανέβουν οι ίδιοι στα τρακτέρ και να δοκιµάσουν τα συστήµατα.

πηγη:www.agronews.gr




Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου