Προβληματισμό και αντιδράσεις προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό η προαναγγελθείσα από ημερών μεν, πλην όμως μη κατατεθείσα και δημοσιοποιηθείσα ως σήμερα κυβερνητική τροπολογία, μέσω της οποίας, όπως γενικόλογα έχει αναφερθεί από τον αρμόδιο υπουργό, θα δοθεί παράταση εφαρμογής του λεγόμενου νόμου Παρασκευόπουλου για υπό όρους αποφυλάκιση κρατουμένων, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτη την ΝΔ εξέφρασαν διαφωνίες, ενστάσεις, έως και επιφυλάξεις κατά τη σημερινή δεύτερη ανάγνωση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στην αρμόδια Επιτροπή. Ηταν η τελική συνεδρίαση πριν από την εισαγωγή του νομοσχεδίου (εναρμόνιση ευρωπαϊκής οδηγίας «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις») προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Ο κ. Στ. Κοντονής είχε προαναγγείλει την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας κατά την αρχική συνεδρίαση της Επιτροπής, την περσμένη Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, αλλά ως και τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης, το κείμενό της δεν γνωστοποιήθηκε στην εθνική αντιπροσωπεία. Στο περιθώριο αυτής της μη εξέλιξης, αξιοσημείωτο είναι πως ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε και μειώσεις ποινών, στο πλαίσιο του νέου Ποινικού Κώδικα: «Το πλαίσιο ποινών που έχουμε αυτή την ώρα, είναι ιδιαίτερα υψηλό, λαμβάνοντας υπόψη τί ισχύει στην ΕΕ. Με τον νέο ποινικό κώδικα έρχεται εξορθολιογισμό του πλασίου ποινών. Κάποιοι κρατούμενοι θα επωφεληθούν», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντονής.
«Είναι ο τελείως λάθος αυτός ο τρόπος για την επίλυση του προβλήματος συμφόρησης φυλακών» σχολίασε σε παρέμβασή του ο κ. Μ.Βορίδης (ΝΔ), κάνοντας λόγο για κινδύνους για την δημόσια ασφάλεια. «Δεν γίνεται να μειώνεται ο χρόνος κράτησης εξαιτίας και μόνο της κατάστασης στις φυλακές», τόνισε. Για πρόκληση μεγάλης ανησυχίας εξαιτίας του τρόπου εφαρμογής του νόμου, καθώς αποφυλακίστηκαν κρατούμενοι κάνοντας χρήση και φυλακισμένοι για σοβαρότατα αδικήματα. Χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή» σημείωσε από την πλευρά του ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ.Γκιουλέκας. Στην ανάγκη γενικότερης συζήτησης του θέματος αναφέρθηκε εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου: «Να δούμε όχι μόνο τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της "αποσυμφόρησης". Να δούμε τα εγκλήματα και τί επιπτώσεις είχαν στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας», πρόσθεσε.
«Να αναθεωρηθεί ή και να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλο», τόνισε ο κ. Ι.Αϊβατίδης (ΧΑ), ενώ για το ζήτημα είπε πως το κόμμα του θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια ο κ. Ι.Σαρίδης (Ενωση Κεντρώων).
Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Παρασκευόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν υπάρχει στη χώρα μας καμία έρευνα που να δείχνει αυξομείωση εγκληματικότητας σε σχέση με χρόνο κράτησης. Υπάρχουν τέτοιες έρευνες σε άλλες χώρες που δείχνουν υποτροπή, σε σχέση με μεγαλύτερο χρόνο κράτησης. Στα ποσοστά της υποτροπής επιδρούν και οι συνθήκες κράτησης. Σωστή πολιτική είναι η αναβάθμιση των συνθηκών κράτησης. Ο συνωστισμός στη φυλακή προκαλεί εκβαρβαρισμό των κρατουμένων».
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Κοντονής υπεραμυνόμενος του νόμου Παπασκευόπουλου είπε ότι «είχε αποτελέσματα, καθώς η κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι καλύτερη σήμερα». Και σε συνέχεις των επισημάνσεων Παρακευόπουλου, είπε: «Οσο ανθρωπινότερες είναι οι συνθήκες κράτησης, τόσο περιορίζεται το ποσοστό επανεμπλεκομένων σε αξιόποινες πράξεις». Για να προσθέσει ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε «φυλακές-κολαστήρια» και πως σήμερα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη».
Τέλος, περιορισμένη συζήτηση έγινε και για την τροπολογία της κυρίας Ολγας Γεροβασίλη σχετικά με την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Για τεχνικά προβλήματα της τροπολογίας έκανε λόγο ο κ. Γκιουλέκας. «Θα θέλαμε να είναι εδώ η κυρία Γεροβασίλη να συζητήσουμε την τροπολογία, τις νέες προϋποθέσεις της αξιολόγησης, σημείωσε σχολιάζοντας την απουσία της υπουργού από τη συνεδρίαση ο κ. Παπαθεοδώρου. Την επιφύλαξη του Ποταμιού εξέφρασε ο κ. Σπ. Δανέλλης, ενώ για ριζική διαφωνία του ΚΚΕ μίλησε ο κ. Εμμ. Συντυχάκης: «Είναι απαράδεκτη, εκβιαστική, τιμωρητική για δημόσιους υπαλλήλους. Η λεγόμενη αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη να γίνουν καλύτερες και σύγχρονες ανάγκες της δημόσιας διοίκησης».
kathimerini
__________________________________________
Για κάθε αδίκημα διαπραττόμενο από αποφυλακισθέντα με τον ανωτέρω τρόπο, θα έπρεπε να διώκονται ποινικώς και αστικώς οι "νομοθετούντες" και νομιμοποιούντες την παρανομίαν.
Α. Αλeξανδρής/Efenpress
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου