|
Σ’ αυτή τη χώρα όλοι πια γνωρίζουν πως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρέθηκαν στην εξουσία λέγοντας τα μεγαλύτερα ψέματα στην παγκόσμια Ιστορία και με σημαία το mail Χαρδούβελη και τη Λίστα Λαγκάρντ.
Περίπου έπεισαν τον κόσμο πως θα έσχιζαν τα μνημόνια και θα τερμάτιζαν τη λιτότητα και δεν θα εφάρμοζαν το mail Χαρδούβελη, επειδή θα έπαιρναν τα λεφτά των φοροφυγάδων, τα ονόματα των οποίων φιγουράριζαν στην περίφημη Λίστα.
Μετά την άνοδό τους στην εξουσία, συνέχισαν το παραμύθι, ανακάλυψαν και νέες λίστες, μεταξύ των οποίων και τη Λίστα Μπόργιανς, άρχισαν να ανακοινώνουν πως διασταυρώνουν και ελέγχουν, πραγματοποιούσαν ταξίδια στο εξωτερικό και έκαναν μυστικές συναντήσεις με τύπους σαν τον Φαλσιανί, έστελναν ακόμη και δικαστικούς σε τέτοιες εκστρατείες, ισχυρίζονταν ψευδώς πως γεμίζουν τα δημόσια ταμεία, δημιουργούσαν με λίγα λόγια την αίσθηση πως στον τομέα γίνεται… κοσμογονία.
Κάθε φορά, όμως, που χρειάζεται να απαντήσουν στη Βουλή με στοιχεία, αποδεικνύεται άνθρακες ο θησαυρός. Και πλήρης αναντιστοιχία λόγων και έργων (πράγμα που για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν αποτελεί πλέον είδηση).
Έτσι, προσφάτως, από τα πλέον επίσημα υπουργικά χείλη πληροφορηθήκαμε:
Από τα 2.000 και πλέον ονόματα της Λίστας Λαγκάρντ, στοιχεία για να διαταχθεί έλεγχος έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα μόλις για 531 υποθέσεις. Από αυτές έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις 219. Ωστόσο, από τα 264 εκατομμύρια ευρώ προστίμων που βεβαιωθήκαν, έχουν εισπραχθεί μόνο 43,4 εκατομμύρια ευρώ.
Χειρότερη είναι η κατάσταση στον έλεγχο των στοιχείων της λίστας Μπόργιανς, καθώς από τις διασταυρώσεις προέκυψαν ευρήματα και ξεκίνησε ο έλεγχος σε 242 υποθέσεις από τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί μόνο… 14! Στα δημόσια Ταμεία έχουν μπει μετά βίας 137.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, από τα 85.000 εμβάσματα άνω των 200.000 ευρώ που μπήκαν στο μικροσκόπιο των Αρχών, ευρήματα προέκυψαν μόνο για 231 υποθέσεις για τις οποίες ξεκίνησαν έλεγχοι. Μέχρι στιγμής έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 415 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί μόλις 44 εκατ. ευρώ.
Αποδεικνύεται έτσι πως αυτοί που προεκλογικά υπόσχονταν έσοδα 3 δις ευρώ από τη φοροδιαφυγή μέσα σε 6 μήνες, τελικά εισέπραξαν περί τα 80 εκ. μέσα σε 30 μήνες.
Μάλιστα, τα περισσότερα από τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί είναι αποτέλεσμα των ελέγχων που είχαν πραγματοποιηθεί το 2013 και το 2014.
Συγκεκριμένα: Το 2013 και το 2014 ξεκίνησε ο έλεγχος 401 υποθέσεων από τη Λίστα Λαγκάρντ, ενώ στα δύο και πλέον χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μόλις 130.
Τον Οκτώβριο του 2016 είχαν εισπραχθεί 38 εκ. ευρώ – όλα από τους ελέγχους της προηγούμενης κυβέρνησης.
Μέχρι το 2015 είχε ξεκινήσει ο έλεγχος 1.482 υποθέσεων εμβασμάτων εξωτερικού, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μόνο 231.
Το 2014 έγιναν 27.365 έλεγχοι για λαθρεμπόριο καυσίμων, το 2015 ο αριθμός έπεσε στους 8.859 και το 2016 στους 2.567.
Μέχρι το τέλος του 2014 είχαν εισπραχθεί πάνω από 34 εκ, ευρώ στον ειδικό λογαριασμό για χρήμα από εγκληματικές δραστηριότητες και το 2015 μόλις 4 εκ.
Τον Μάιο του 2017, πάλι από επίσημα χείλη, πληροφορηθήκαμε πως η εισπραξιμότητα των προστίμων από τις Λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς δεν είχε ξεπεράσει το 14,6%.
Είχαν καταλογιστεί πρόστιμα 555.685.564,24 ευρώ και είχαν εισπραχθεί μόλις 80.030.901,42 ευρώ.
Και το καταπληκτικότερο όλων: Ενώ όλα αυτά ήσαν γνωστά, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή στις 10 Φεβρουαρίου 2017, είχε πει:
«Πρώτον, η πρόοδος που έχει σημειωθεί με τις περιβόητες λίστες φοροφυγάδων, τις οποίες σας θυμίζω ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε έκρυβαν σε συρτάρια είτε αρνούνταν καν να παραλάβουν. Ήδη από τις λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, από τους ελέγχους στις offshore, στα εμβάσματα εξωτερικού, στα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που κατέχουν μεγάλο πλούτο, υπάρχουν βεβαιωμένα ποσά άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Η είσπραξη αυτών των ποσών προχωρά με γοργούς ρυθμούς και είναι μια από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης της κοινωνικής πολιτικής και μέτρων στήριξης που είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες που έχει η χώρα, όπως η εφάπαξ δέκατη τρίτη σύνταξη, τα 620 περίπου εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στους χαμηλοσυνταξιούχους στο τέλος του 2016.
Επιπλέον, έχουν σχηματιστεί περίπου χίλιες δικογραφίες που αφορούν την λίστα Μπόργιανς, την οποία θυμίζω είχε αρνηθεί να παραλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση από τις Αρχές της Ρηνανίας - Βεστφαλίας, ενώ, παράλληλα, ολοκληρώθηκε μια κοπιώδης προσπάθεια, η οποία θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα, με την ενοποίηση όλων των λιστών μεγαλοκαταθετών που έχουν περιέλθει στα χέρια των ελληνικών Αρχών σε μια ενιαία λίστα με ένα εκατομμύριο διακόσιους εβδομήντα χιλιάδες αριθμούς φορολογικών μητρώων, η οποία λίστα θα ελεγχθεί εξονυχιστικά σχετικά με τις χρήσεις και την πιθανή απόκρυψη φορολογητέας ύλης».
Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας είπε πως έδωσε την δήθεν «13η σύνταξη», επειδή εισέπραξε λεφτά που… δεν είχε εισπράξει!
Θυμίζω επίσης:
-Κατά την πρώτη «ηρωική» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αποκτήσαμε υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τον κ. Νικολούδη, ο οποίος κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις στις 10 Φεβρουαρίου 2015, είχε δηλώσει ότι «οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το 2012 έως σήμερα -και στη λίστα Λαγκάρντ- κατέληξαν σε 3.500 περιπτώσεις φοροδιαφυγής και σε ποσό, που διέφυγε «μετρημένα και υπολογισμένα μέχρι το τελευταίο ευρώ», 7 δις ευρώ. Είχε μάλιστα πει πως αναμένεται με εξαιρετική πιθανότητα να αποδοθούν 2,5 δις κατ' ελάχιστον στο Δημόσιο.
-Λίγο μετά, στις 17 Μαρτίου 2015, ο κ. Νικολούδης, ξαναπήγε στη Βουλή και έλαβε μέρος στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση και την πάταξη της διαφθοράς: «Δεν μπορώ να υποσχεθώ πως θα κάνουμε αυτή τη χώρα παράδεισο. Όμως, λίγος χρόνος αν μας δοθεί, στο συγκεκριμένο τομέα της διαφθοράς η Ελλάδα θα γίνει μια άλλη χώρα. Και να μου το θυμηθείτε», μας διαβεβαίωσε.
Με τον συγκεκριμένο νόμο (αυτόν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που κατήργησε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και που καταργήθηκε και ο ίδιος από το «παράλληλο πρόγραμμα») καταργήθηκε και η θέση του Εθνικού Συντονιστή κατά της διαφθοράς (θέση που μέχρι τότε κατείχε ο κ. Τέντες).
Ο κ. Νικολούδης είχε τότε δικαιολογήσει την απόφαση λέγοντας ότι ο θεσμός (του Εθνικού Συντονιστή) αποδείχθηκε ανεπαρκής, διότι δεν είχε επιχειρησιακές αρμοδιότητες, δεν είχε τον υπηρεσιακό έλεγχο των επιμέρους υπηρεσιών.
«Η διαφθορά θέλει αγώνα. Δεν γίνεται με ασκήσεις προσκόπων», είχε πει ο Νικολούδης, που λίγους μήνες μετά καταργήθηκε και ο ίδιος.
-Στις 3 Απριλίου 2015, ο κ. Νικολούδης επανήλθε στη Βουλή. Για να ομολογήσει: «Οι έλεγχοι προχωρούν με αργούς ρυθμούς, εξαιτίας ενός πλέγματος παραγόντων που καθιστούν δυσχερές αυτό το έργο. Για τη μεν «λίστα Λαγκάρντ», οι εξαιρετικές δυσκολίες εντοπίζονται στην άρνηση των ελβετικών αρχών να δώσουν στοιχεία, για δε τις εξωχώριες εταιρείες, λόγω του γεγονότος ότι απαιτείται η συνεργασία κι άλλων χωρών (αρχών ή παραγόντων αυτών) για τη διασταύρωση των στοιχείων».
«Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της, να λύσει το ζήτημα», εξήγησε ο κ. Νικολούδης και επικαλέστηκε την εμπειρία του από τη θέση του ως προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς για να πει πως «γενικά, ήταν εξαιρετικά δύσκολο και επί των ημερών μου, παρά τις διεθνείς επαφές μου, σε πάρα πολλές περιπτώσεις ανταλλαγής πληροφοριών να πετύχω την συλλογή πληροφοριών».
«Το να επιχειρεί κανείς φορολογικό έλεγχο κεχωρισμένα και μεμονωμένα, δηλαδή ή μόνο στη λίστα Λαγκάρντ ή μόνο στη λίστα Λουξεμβούργου κ.λπ είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε εσφαλμένα συμπεράσματα γιατί βλέπει μόνο το δέντρο και όχι το δάσος. Πρέπει να συνεκτιμήσεις και άλλα στοιχεία, από άλλες τράπεζες, χρηματιστήρια κ.λπ.», κατέληξε ο κ. Νικολούδης, ενώ ειδικώς για τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ» είπε πως ο έλεγχός της είναι εξαιρετικά δύσκολος, επειδή η Ελβετία θεωρεί ότι τα στοιχεία έφυγαν με παράνομο τρόπο από την τράπεζα και αρνείται να δώσει στοιχεία.
-Στις 14 Ιουλίου 2015, ανακοινώνεται ότι ο κ. Τέρενς Κουίκ αναλαμβάνει τον συντονισμό των υπουργείων που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
«Έχουμε τη λίστα Λιχτενστάιν, τη λίστα Λονδίνου, τις λίστες εγχώριων και παρένθετων εταιρειών. Μόνο εδώ στην Ελλάδα, πρόσφατα, ο κ. Νικολούδης ανακάλυψε αδήλωτες καταθέσεις 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες, με τον κατάλληλο συντονισμό των συναρμοδίων υπουργείων, μπορούν να αποδώσουν πρόστιμα στα κρατικά ταμεία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ», δηλώνει.
-Στις 20 Ιουλίου 2015, πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς ( συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παύλος Πολάκης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Τέρενς Κουίκ).
Αποφασίζεται η επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και δίνονται κατευθύνσεις να δοθεί προτεραιότητα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
-Στις 6 Οκτωβρίου 2015, κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης, καταθέτει πίνακα σχετικά με τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με εκείνον τον πίνακα, το 2012, χρονιά που παραδόθηκε η λίστα στο ΣΔΟΕ, ο αριθμός υποθέσεων για τις οποίες ξεκίνησε ο έλεγχος ήταν ακόμη μηδενικός.
Το 2013, είχε ξεκινήσει ο έλεγχος 258 υποθέσεων και είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος τριών.
Το 2014, είχε ξεκινήσει ο έλεγχος 143 υποθέσεων και είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος των 95.
Το 2015 (χρονιά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ξεκίνησε ο έλεγχος 80 υποθέσεων και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των 38.
Νομίζω πως όλοι οι αριθμοί αποδεικνύουν πως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μόνο για τις λίστες δεν ενδιαφέρονται…
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου