Άκρως αποκαλυπτικό!
Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής της “Ελλήνων Πολιτείας”
Στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2016, ο νομός της Ηλείας επλήγη από καταστροφικά καιρικά φαινόμενα! Σαρωτικές καταιγίδες και καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι δεν άφησαν τίποτε όρθιο στο πέρασμά τους! Το μέγεθος της καταστροφής χαρακτηρίστηκε ως ανυπολόγιστο! Όλοι μίλησαν για “βιβλική” καταστροφή που σάρωσε ολόκληρες περιοχές, της Βάρδας, της Μανωλάδας, της Ανδραβίδας, του Βουπρασίου, του Ψαριού, της Κυλλήνης! Όλος ο κάμπος της Ηλείας “πληγώθηκε” ανεπανόρθωτα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα! Σε όλον τον Κάμπο επήλθε ολική καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών και χάθηκαν μονομιάς οι κόποι εκατοντάδων αγροτών! Και όχι μόνο! Μεγάλες καταστροφές είχαμε και σε σπίτια και σε επιχειρήσεις!
Ο “περιφερειακός θίασος” των Αρχών…
Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα μετά από τέτοιες καταστροφές, οι πολιτικοί μας και κυρίως οι άρχοντες που εκείνη τη στιγμή κατέχουν τις τύχες της Πατρίδος μας στα χέρια τους, κλαίνε υποκριτικά επί των ερειπίων που άφησαν οι θεομηνίες στο πέρασμά τους! Μεταβαίνουν στον τόπο του “εγκλήματος” και υπόσχονται στους πληγέντες, λαγούς με πετραχήλια!
Έτσι, και στην συγκεκριμένη περίπτωση κινητοποιήθηκε άμεσα η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους, για να απαλύνουν τον πόνο των πληγέντων με κούφια λόγια! Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας με τους συνεργάτες του περιόδευσαν σε όλες τις πληγείσες από τις θεομηνίες περιοχές και από κοινού με τους Δημάρχους, έδωσαν – ως είθισται – υποσχέσεις για αποζημιώσεις!
Ερώτηση από τη ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο…
Μετά και από τις βαθυστόχαστες δηλώσεις κυβερνητικών οργάνων περί αποζημιώσεων στους πληγέντες, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, η Νέα Δημοκρατία, υπέβαλε ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο με τον επικεφαλής της Μανώλη Κεφαλογιάννη, ζητώντας την οικονομική συνδρομή της ΕΕ στην αποκατάσταση των πληγέντων από τη θεομηνία στην Ηλεία:
«Η κακοκαιρία που τις τελευταίες ημέρες έπληξε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ελλάδος προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές και στην περιοχή του κάμπου της Ηλείας!
Ειδικά σε δενδροειδείς καλλιέργειες (ελιές, αμπέλια, πορτοκαλιές, λεμονιές) η καταστροφή είναι σημαντική καθώς πέραν της απώλειας, λόγω της κακοκαιρίας, της φετινής παραγωγής, η θεομηνία κατέστρεψε και ξερίζωσε δένδρα. Κάτι που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς για μια δεκαετία τουλάχιστον, την γεωργική παραγωγή με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού εισοδήματος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, που θα έχει επίσης, αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της περιοχής!
Ερωτάται η ΕΕ για το πώς μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, σε μια εποχή που λόγω της οικονομικής κρίσεως, δύσκολα η Ελλάδα θα μπορούσε να ανταποκριθεί με παροχή κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών και την απώλεια των αγροτικών εισοδημάτων των κατοίκων της Ηλείας;;
Από ποια ευρωπαϊκά Ταμεία και με ποια κονδύλια μπορούν να χρηματοδοτήσουν ολικώς ή μερικώς την κατασκευή δικτύου όμβριων υδάτων που θα ενισχύσει την αντιπλημμυρική θωράκιση, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιας έκτασης ζημιές;;
Στην Ελλάδα το “μπαλάκι” από την ΕΕ…
Η απάντηση δόθηκε από την ΕΕ στις 15 Νοεμβρίου 2016 (Ε006836/2016):
Η ευθύνη για την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση σε περίπτωση καταστροφών ανήκει στα κράτη – μέλη στα οποία σημειώνεται η καταστροφή. Όταν το πληγέν κράτος – μέλος ζητεί συνδρομή, η Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες του κράτους – μέλους μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, ο οποίος επιτρέπει την άμεση συντονισμένη βοήθεια από άλλα κράτη – μέλη, ή μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ…
Οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό τομέα επιτρέπουν στα κράτη – μέλη να καταρτίσουν εθνικά συστήματα ενισχύσεων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές. Η Ελλάδα έχει θεσπίσει τα εν λόγω συστήματα!
Η πολιτική συνοχής υποστηρίζει τις προσπάθειες πρόληψης των κινδύνων, την ανθεκτικότητα σε καταστροφές και τις υποδομές με στόχο την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Κατά την περίοδο 2014 – 2020, περίπου 400 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής, ώστε να επενδυθούν για την “προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και πρόληψη των κινδύνων”…
Έχει δυο κριτήρια για τις αποζημιώσεις ο ΕΛΓΑ;;
Ενώ λοιπόν ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α) έκανε τις “εκτιμήσεις” του στην Ηλεία, άρχιζε να “μοιράζει” αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Με βάση τα κριτήρια που είναι θεσπισμένα ή και σε αυτήν την περίπτωση γίνεται καταστρατήγηση των Νόμων και των κανονισμών;;
Διότι, έφθασαν στα χέρια μας καταγγελίες, ότι βγήκαν υπέρογκα ποσά αποζημίωσης για ημέτερους του πολιτικού Συστήματος και ταυτόχρονα εξαιρέθηκαν άλλοι αγρότες που πληρούσαν τους λόγους για να αποζημιωθούν για τις καταστροφές που υπέστησαν!
Μας πληροφόρησαν, πως είναι γνωστό στους πάντες στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, ότι όσοι αγρότες είναι οργανωμένοι πολιτικά, δηλαδή κοινώς τα κομματόσκυλα, δηλαδή εκείνοι που είναι οργανωμένοι στα κόμματα χρησιμοποιώντας τη γνωστή μέθοδο της λαδομηχανής, απολαμβάνουν υπερβολικές αποζημιώσεις! Αντίθετα, όσοι κινούνται στο πλαίσιο της νομιμότητας, οι δικαιούμενες αποζημιώσεις τους μεταφέρονται για να προστεθούν στις αποζημιώσεις των εξειδικευμένων πολιτικών “αρουραίων”!
Για τον λόγο αυτό, είναι πάρα πολλές οι αιτήσεις επανεκτίμησης που καταθέτουν πολλοί αγρότες, που ενώ δικαιούνταν δεν έλαβαν καμιά αποζημίωση!
“Παιχνίδι” με εικονικά τιμολόγια;;
Θα περιμένουμε απαντήσεις από επίσημα χείλη, όπως επίσης, θα περιμένουμε να μας επιβεβαιώσουν την πληροφορία, πως υπάρχει Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του 2010 που διαπίστωσε ότι 36 χιλιάδες αγρότες εισέπραξαν 244 εκατ. ευρώ με εικονικά τιμολόγια επιστροφής ΦΠΑ, δηλαδή περισσότερα από τους 250 χιλιάδες αγρότες που εισέπραξαν την ίδια εποχή τις νόμιμες επιδοτήσεις!
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου