Η απάντηση του ygeia360.gr στην εξώδικη διαμαρτυρία του φαρμακοποιού του νοσοκομείου Αγρινίου

Η απάντηση του ygeia360.gr στην εξώδικη διαμαρτυρία του φαρμακοποιού του νοσοκομείου Αγρινίου

Σε συνέχεια της εξώδικης διαμαρτυρίας την οποία λάβαμε από τη δικηγόρο του φαρμακοποιού του νοσοκομείου Αγρινίου σχετικά με δημοσίευμά μας της 26/9 και δημοσιεύσαμε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου (http://ift.tt/2dHVcuP), το ygeia360.gr έχει να δηλώσει τα εξής:


Α. Η έννοια του πορίσματος - καταπέλτη είναι υποκειμενική και την αποσύρουμε.

Β. Όσον αφορά την ανακριτική διαδικασία, δεν υπάρχει καμία ανακριτική διαδικασία στο διάστημα κατά τη οποίο δημοσιεύθηκε το ρεπορτάζ μας.

Γ. Η σύνθεση του Δ.Σ. του νοσοκομείου Αγρινίου είναι νόμιμη,

Δ. Το Δ.Σ. του νοσοκομείου Αγρινίου κάθε άλλο παρά πέταξε στον "κάλαθο των αχρήστων" και στα "αζήτητα" το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ.

 

Λόγω των παραπάνω, αποσύρουμε και το επίμαχο δημοσίευμα.

 

Ταυτόχρονα και προς ενημέρωση των αναγνωστών μας, το ygeia360.gr παραθέτει επίσης τα συμπεράσματα του σχετικού πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) σχετικά με το νοσοκομείου Αγρινίου:

 

"1. Στη Ν.Μ. Αγρινίου υπάρχει κακοδιοίκηση. Αυτό προκύπτει από:
1.1. Το ψυχοκοινωνικό εργασιακό περιβάλλον, όπου το δυσμενές κλίμα που υπάρχει και είναι εμφανές και διάχυτο στην πλειοψηφία των υπηρεσιών του Νοσοκομείου, είναι μη ελεγχόμενο και δεν εξασφαλίζεται η ποσότητα και ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.
Επιπροσθέτως, από το γεγονός ότι, από το Σ.Ε.Υ.Υ.Π. προσδοκάται η επίλυση πάσης φύσεως διοικητικών διαφορών μεταξύ υπηρεσιών ή υπαλλήλων της Ν.Μ. Αγρινίου αντανακλάται η φτωχή, συμβιβασμένη γνώση των διοικητικών διαδικασιών από την πλειονότητα των υπηρεσιών και των υπαλλήλων αυτού.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου και κατά κύριο λόγο ο Διοικητής αυτού:
1.2. Δεν ασκεί διοικητικό ιεραρχικό έλεγχο εφόσον:
 Πραγματοποιήθηκαν ενέργειες και έλαβαν χώρα γεγονότα εν αγνοία του χωρίς να έχει θέσει σε λειτουργία συστήματα ελέγχου των διαδραματιζομένων (δράση-ανάδραση).
 Δεν χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες και τα προγράμματα πληροφορικής για έλεγχο της κίνησης και της ορθής διαχείρισης του υλικού (παγίου και αναλωσίμου) της Ν.Μ.
 Δεν μεριμνά για τον έγκαιρο ορισμό θεσμικών επιτροπών και για τον απολογισμό της δράσης αυτών και την τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών
(παρ. Δ.2.3.2., Δ.2.5.1.1. και Δ.2.5.1.2., Δ.2.12., Δ.2.13., Δ.3.2., Δ.3.4. και Δ.4 του Κεφαλαίου των Διαπιστώσεων).
1.3. Δεν αντιμετωπίζει τα υπάρχοντα θέματα με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, όπως:
 Της έκδοσης Άδειας Λειτουργίας του Φαρμακείου από την οικεία Περιφέρεια. Δεν έχει μέχρι σήμερα προβεί σε ενέργειες και σε καμία ενέργεια, για την δημιουργία των εκ των κειμένων διατάξεων προϋποθέσεων, προς εκκίνηση της εν λόγω διαδικασίας (παρ. Δ.2.1.2.του κεφαλαίου των διαπιστώσεων).
 Δεν μερίμνησε για δημιουργία χώρου εξυπηρέτησης εξωτερικών ασθενών από το Φαρμακείο του Νοσοκομείου, οι οποίοι εξακολουθούν να εξυπηρετούνται στον υπόγειο, μη εύκολα προσβάσιμο και εμφανή, χώρο του Νοσοκομείου (παρ. Δ.2.1.4. και Δ.2.1.5. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων).
 Της τοποθέτησης- ανάθεσης καθηκόντων προϊσταμένων (παρ Δ.4.1. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων)
 Της ορθής επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών (παρ. Δ.4.8. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων).
 Της ορθής κατανομής και απόδοσης της υπερωριακής εργασίας και της εργασίας κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες καθώς και της εφημεριακής απασχόλησης του προσωπικού της Ν.Μ. ώστε να εξυπηρετείται ο σκοπός του φορέα. (παρ. Δ.4.3. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων)
 Δεν μεριμνά για την πρόληψη καταστάσεων που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία της Ν.Μ. και η παρέμβαση όταν και εάν πραγματοποιείται, γίνεται όταν η κατάσταση έχει εξελιχθεί δυσμενώς, όπως προέκυψε από τον όγκο των κατατεθεισών καταγγελιών και παραπόνων.

1.4. Δεν κίνησε πειθαρχικές διαδικασίες για τη διαπίστωση πειθαρχικών παραβάσεων, όπως:
 Της καταγραφής στο Βιβλίο Λογοδοσίας των κλήσεων των Φαρμακοποιών για διάθεση φαρμάκων, παρότι οι κλήσεις αυτές αφορούσαν σε ημέρες που αυτοί τελούσαν ενεργή εφημερία. (παρ. Δ.2.9. του κεφαλαίου των Διαπιστώσεων).
 Της παρουσίας του εκπροσώπου των Εργαζομένων σε εξωνοσοκομειακή εκδήλωση σε ημέρα εφημερίας (παρ. Δ.4.7. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων)
 Την παρουσία τηλεοπτικών μέσων εντός του χώρου του Φαρμακείου (παρ. Δ.4.7. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων).
 Την ατελή εκτέλεση του υπηρεσιακού καθήκοντος από πλευράς επιτροπής Φαρμάκου (παρ. Δ.2.12. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων)
1.5. Δεν είχε θέσει διαδικασίες με τις οποίες θα εξασφαλίζονταν ο έλεγχος εκτέλεσης των ΠΠΥΥ. (παρ. Δ.3. του Κεφαλαίου των Διαπιστώσεων)
1.6. Δεν είχε θέσει γενικότερες διαδικασίες ελέγχου ορθής λειτουργίας των υπηρεσιών του Νοσοκομείου.
1.7. Δεν αντιμετώπισε με την δέουσα προσοχή και διαδικασία εφαρμογής πρωτοκόλλου κλεισίματος διαχείρισης ανά έτος (παρ. Δ.2.6. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων).
1.8. Δεν τηρεί την στοιχειώδη διοικητική διαδικασία και υποχρέωση που απορρέει από τα καθήκοντά του, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τον Κανονισμό Επικοινωνίας Δημοσίων Υπηρεσιών, κάθε εξερχόμενο έγγραφο να φέρει την τελική υπογραφή του Διοικητή του Νοσοκομείου. (παρ. Δ.4.8. του κεφαλαίου των Διαπιστώσεων).
1.9. Δεν ζητά ή και δεν χρησιμοποιεί την άποψη των σχετικών θεσμικών οργάνων για τις αποφάσεις του, (επιστημονικό Συμβούλιο, επιτροπή φαρμάκων), όπως:
 Για την αναγκαιότητα ή μη χρήσης υλικών (ιξωδοελαστικά, τύπος ασκών αίματος κλπ)
 Για κάθε μέτρο που θα συνέβαλε στην βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους χρήστες υγείας δια μέσω της αναβάθμισης του υπάρχοντος ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υποδομών της Ν.Μ. και ορθής επιλογής και χρήσης ιατροφαρμακευτικών αναλωσίμων.
(παρ. Δ.2.13. του Κεφαλαίου των Διαπιστώσεων)
1.10. Τα στοιχεία ESYNET αποστέλλονται ελλείψει προσοχής και χωρίς να έχει ορισθεί υπεύθυνος που θα έχει την τελική ευθύνη αποστολής (παρ. Δ.2.10. και Δ.2.11. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων).
1.11. Προέβη σε μετακινήσεις προσωπικού για αλλότρια καθήκοντα και για χρονικό διάστημα άνω των 6 μηνών, χωρίς αιτιολογημένη απόφαση και απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου (παρ. Δ.4.5. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων).

2. Στη λειτουργία του Φαρμακείου υπάρχει κακοδιαχείριση, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις συνιστά σοβαρή παραβατικότητα. Ο Διευθυντής του Φαρμακείου:
2.1. Με προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο τηρούμενο στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου πληροφοριακό σύστημα, δεν επιτρέπει διοικητικό ιεραρχικό έλεγχο και ιχνηλασία, όταν αυτό χρειάζεται. Το πληροφοριακό σύστημα έχει σοβαρές αδυναμίες και ελαττώματα (παρ. Δ.2.3.1., Δ.2.3.2. και Δ.2.3.3. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων).
2.2. Δεν εφαρμόζονται οι ορθοί κανόνες απογραφών (μη απογραφή φαρμάκων στα Τμήματα) (παρ. Δ.2.5. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων)
2.3. Δεν έδωσε την δραστική ουσία για 362 σκευάσματα, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος ορθής τήρησης του αριθμού φαρμάκων με την ίδια δραστική ουσία (πρωτότυπα – γενόσημα) (παρ. Δ.2.6.3. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων)
2.4. Δεν κίνησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την καταστροφή του ληγμένου και άχρηστου φαρμακευτικού υλικού (παρ. Δ.2.7. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων).
2.5. Δεν τηρεί με τον δέοντα τρόπο τα προβλεπόμενα Βιβλία των Ναρκωτικών Φαρμάκων πίνακα Β. (παρ. Δ.2.9.1. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων)
2.6. Έχει προσωπικές ευθύνες για τη λειτουργία της επιτροπής Φαρμάκου (λήξη θητείας, συνεδριάσεις, διαπραγματεύσεις, τήρηση πρακτικών, κλπ) (παρ. Δ.2.12. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων)
2.7. Προέβη σε αυθαίρετες ενέργειες χωρίς δέουσα ιεραρχική έγκριση (φαρμακοκινητική, μέτρηση λιθίου, αποδοχή μηχανημάτων , παραγγελίες ειδών που δεν χειρίζεται το Φαρμακείο ιξωδοελαστικές ουσίες, ταινίες σακχάρου (παρ. Δ.2.13.2. και Δ.2.13.3. του Κεφαλαίου των Διαπιστώσεων)

3. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου κος Στέλιος Μερμίγκης:
3.1. Συμμετείχε σε εκδήλωση φορέα του Αγρινίου στις 8.9.2014, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριακής απασχόλησης την ημέρα αυτή βρισκόταν σε ενεργή εφημερία (παρ. Δ.4.7. του κεφ. των διαπιστώσεων).
3.2. Δέχθηκε τηλεοπτικό σταθμό και παραχώρησε συνέντευξη στον Χώρο του Φαρμακείου, χωρίς την δέουσα ενημέρωση και άδεια από την διοίκηση του νοσοκομείου, την 4η Μαρτίου 2015 (παρ. Δ.4.7. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων).

4. Η Επιτροπή Φαρμάκου
Εκτέλεσε ατελώς τα καθήκοντά της αφού ο Πρόεδρος και τα μέλη αυτής, δεν προέβησαν στις δέουσες ακόμα και στις κατ΄ ελάχιστον προβλεπόμενες συνεδριάσεις, δεν τηρούσαν τα δεόντως προβλεπόμενα πρακτικά, δεν προέβησαν σε διαπραγμάτευση τιμών των φαρμάκων και δεν ενημέρωναν δεόντως το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου 9παρ. Δ.2.12. του κεφαλαίου των διαπιστώσεων)".


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου