Η μεγάλη ανταπόκριση και η λίστα αναμονής των αιτημάτων που δέχτηκε το Γραφείο Συνηγορίας (Γ.Σ.) κατά τον ένα χρόνο πιλοτικής λειτουργίας του για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων οδήγησε σε παράταση της λειτουργίας του μέχρι τον Ιούνιο παρά τη λήξη της χρηματοδότησης του στις 30 Απριλίου από τα EEA Grants στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε Όλοι Πολίτες» που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Τα αιτήματα που υποδέχτηκε η ομάδα νομικών και ψυχολόγων του Γ.Σ. ξεπερνούν τα 300, αριθμός εντυπωσιακός δεδομένης της πολυπλοκότητας των υποθέσεων και της αναγκαίας επεξεργασίας των αιτημάτων (προνοιακά και εργασιακά δικαιώματα, ζητήματα βασικών δικαιωμάτων κατά τη νοσηλεία, δικαστικής συμπαράστασης, κοινωνικής επανένταξης κ.ά)
«Το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όσους έχουν απευθυνθεί σε εμάς καταθέτοντας το πρόβλημά τους και ζητώντας τη βοήθειά μας, μας οδήγησε στην απόφαση να συνεχίσουμε την προσπάθεια παρέχοντας αμισθί τις υπηρεσίες μας για ένα σύντομο μεταβατικό διάστημα. Δίνουμε ουσιαστικά τον απαιτούμενο χρόνο για να ανταποκριθούμε σε αιτήματα που είναι ακόμη σε αναμονή ώστε να μην αφήσουμε μετέωρους όσους μας εμπιστεύτηκαν ή είναι σε αναζήτηση μιας κατεύθυνσης. Ταυτόχρονα προσδοκούμε σε μια πιο μακροχρόνια λύση για να μπορέσουν να βοηθηθούν ακόμη περισσότεροι πολίτες.», δηλώνει ο νομικός και κοινωνικός ανθρωπολόγος, συντονιστής του Γ.Σ. Αλέξανδρος Λούντζης.
Η πρωτοβουλία για τη συνέχιση της προσπάθειας εκτός του πλαισίου χρηματοδότησης ανήκει στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας που αποτέλεσε το φορέα υλοποίησης του προγράμματος «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία» μέσω του οποίου ξεκίνησε η λειτουργία του Γ.Σ και έχει την υποστήριξη των δυο εταίρων, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων.
Το πιο καινοτόμο αλλά και ουσιαστικά διαφορετικό στοιχείο της προσπάθειας αποτέλεσε η σύμπραξη του χώρου της ψυχικής υγείας με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στο όλο εγχείρημα μέσω της πολυετούς εμπειρίας και δράσης της στο χώρο της προάσπισης των δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους υποστηρικτές του προγράμματος μέσω του οποίου μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα για τη Συνηγορία στην ψυχική υγεία, έναν πολύ ευαίσθητο και συνάμα παραμελημένο χώρο. Είναι ένας θεσμός που δεν πρέπει να αποδυναμωθεί ή να εξαϋλωθεί αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί γιατί καλύπτει ένα σημαντικό κενό, όπως αποδείχτηκε», επισημαίνει από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ΕΚΨ&ΨΥ, Αθηνά Φραγκούλη.
Στόχος είναι να αποφευχθεί η αποσπασματική λειτουργία του Γ.Σ. και να επιτευχθεί μια πιο στρατηγική και μακρόπνοη λύση μέσα από τη θεσμοθέτηση των υπηρεσιών Συνηγορίας στο χώρο της ψυχικής υγείας. Την ανάγκη αυτή ανέδειξε η δωδεκάμηνη πιλοτική λειτουργία του Γ.Σ. προχωρώντας στην προεργασία των υποθέσεων που κατέγραψε είτε μέσω μιας πρώτης συμβουλευτικής και παραπομπής του ενδιαφερόμενου σε κάποιον φορέα είτε μέσω της απόπειρας άμεσης διασύνδεσής του με κάποια αρμόδια υπηρεσία.
«Διαπιστώσαμε ότι συχνά οι χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας ή οι κοντινοί τους άνθρωποι (φροντιστές τους) είτε έχουν άγνοια των βασικών τους δικαιωμάτων είτε χάνονται μέσα στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία στην προσπάθεια τους να τα διεκδικήσουν. Ακόμη και στο περιορισμένο πλαίσιο της λειτουργίας μας είδαμε ότι η ενημέρωση και η καθοδήγηση μπορεί να δώσει ελπίδα και δύναμη σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται ήδη πολύ και για πολλά χρόνια και σε κάποιες περιπτώσεις να φέρει άμεσα απτά αποτελέσματα. Μια θεσμικά κατοχυρωμένη υπηρεσία συνηγορίας μπορεί να επιτύχει πολύ περισσότερα.», υπογραμμίζει ο κ. Λούντζης.
Το Γραφείο Συνηγορίας θα λειτουργεί μέχρι τον Ιούνιο μία φορά την εβδομάδα με δια ζώσης ή τηλεφωνικό ραντεβού κατόπιν συνεννόησης. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν στο 210 7238009.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου