Την Κυριακή του Πάσχα θα το «βουλώσω»…

to pasxa tha to boyloso

Εσείς θα το κάνετε; Οι κάτοικοι των Βασιλικών το «βουλώνουνε» για τα καλά κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα. Όχι το στόμα βέβαια αλλά το φούρνο και μέσα σ' αυτόν αφήνουν να σιγοψηθεί το κατσικάκι με το ρύζι ή αλλιώς «βουλωτό» όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι ντόπιοι.

Η διαδικασία είναι μοναδική. Όποιος έχει την τύχη να βρεθεί στα Βασιλικά αυτή τη μέρα θα βιώσει εικόνες βγαλμένες από άλλη εποχή. Από τις έξι το πρωί στο επίκεντρο βρίσκεται ο φούρνος μιας αυλής που μέχρι το μεσημέρι θα ψήσει το βουλωτό όλης της γειτονιάς.

Με το πρώτο φως της μέρας οι άνδρες κατεβαίνουνε για να κάψουν τον φούρνο με πουρνάρια. Οι γυναίκες ετοιμάζουν την γέμιση αναμειγνύοντας ρύζι, συκωτάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο, δυόσμο και ελαιόλαδο. Αφού γεμίσουν το κατσίκι το ράβουν με κλωστή και το αλείφουν με βούτυρο και κόκκινο πιπέρι. Στις επτά κατεβαίνουν στην αυλή η καθεμία με το ταψί και τα μεζεδάκια της τα οποία προορίζονται για να συνοδέψουν το τσίπουρο στο πρώτο άνοιγμα του φούρνου. Για να προστατεύσουν το φαγητό από τον πυρωμένο φούρνο, το σκεπάζουν με μια κεραμίδα και οι άνδρες τοποθετούν μαστορικά ένα ένα τα ταψιά μέσα για να τα χωρέσουν όλα. Αφού τον κλείσουνε, χτίζουνε τη πόρτα με λάσπη, αφενός για να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία και αφετέρου για να μην περάσει μέσα οξυγόνο και καεί το φαγητό. Τρεις με τέσσερις ώρες μετά ανοίγουν το φούρνο για να γυρίσουν το κατσικάκι, να προσθέσουν στο ταψί την υπόλοιπη γέμιση και αμέσως μετά τον ξαναχτίζουνε με την ίδια διαδικασία αφήνοντας το φαγητό μέσα για άλλες τόσες ώρες. Εκεί γύρω στις 10 με 11 το πρωί θα στρώσουν το τραπέζι στην αυλή και θα μοιραστούνε μεζεδάκια, τσίπουρο, χαρές και ευχές για την Ανάσταση του Χριστού.

Είναι ένα πρωινό πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα. Εμείς οι νεότεροι γνωρίσαμε παρόμοιες διαδικασίες μόνο μέσα από περιγραφές των παππούδων μας και σ΄αυτό το πρωινό της Κυριακής του Πάσχα στα Βασιλικά, μας προσφέρεται μια μοναδική ευκαιρία να γίνουμε ένα με την ιστορία και την παράδοση του χωριού.

Μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς το διατροφικό πλάνο που είναι απολύτως εναρμονισμένο με την ιδιαιτερότητα της ημέρας. Αυτό προσδιορίζεται με μόνο μια λέξη: ΕΛΕΥΘΕΡΟ!

Ελεύθερο διότι στον πλανήτη Γη, την ημέρα του Πάσχα θα βρεθούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε, με τα μεζεδάκια μας, τα ποτό μας, τα τσουρέκια μας και με ότι άλλο καλό μπορεί να σκεφτεί ο καθένας. Ίσως σε κάποιον άλλο πλανήτη μπορεί εκείνη τη μέρα οι άνθρωποι να προτιμάνε πριν από το φαγητό σουπίτσα με λαχανικά, γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα με κράκερς, μπισκοτάκια βρώμης και γλυκά που έχουν ως βάση τους τη στέβια και καθόλου μα καθόλου βούτυρο. Καλά να περάσουν!

Αν προσέξει κανείς τις διατροφικές συμβουλές που δίνονται την ημέρα του Πάσχα από εμάς τους ειδικούς θα καταλάβει ότι δεν πρόκειται για τίποτα διαφορετικό από αυτό που συνήθως του λέμε να κάνει όλο το χρόνο. Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν εναγωνίως τι μπορούν και τι δεν μπορούν να φάνε την Κυριακή του Πάσχα. Αυτό που ίσως να μην γίνεται κατανοητό είναι ότι οι δίαιτες σε καταστάσεις που δεν μπορούν να βρουν εφαρμογή ίσως να αποδειχθούν χειρότερη τακτική από το ελεύθερο πρόγραμμα. Ακόμα και αν καταφέρει κανείς να μείνει σε ένα διατροφικό πλάνο εκείνη την ημέρα είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με το σύνδρομο της στέρησης μετά το Πάσχα, μόνο που τότε θα πάρει όλες τις θερμίδες που γλύτωσε χωρίς μάλιστα να μπορεί να αναπληρώσει το κενό.

Οι λεπτοί άνθρωποι δεν είμαι απόλυτα πειθαρχημένοι ούτε θεωρούνται η προσωποποίηση της αυτοσυγκράτησης, γι' αυτό μη προσπαθήσετε να μοιάσετε με κάτι που δεν υπάρχει.

Αν από τις 365 ημέρες του χρόνου αφαιρέσουμε γιορτές, γενέθλια, επετείους και ειδικές περιστάσεις μας μένουν άλλες 340 νορμάλ. Ε λοιπόν οι ξεχωριστές μέρες δεν πρόκειται να μας παχύνουν ποτέ!

Ας μείνουμε λοιπόν όλοι προσγειωμένοι σ' αυτόν τον πλανήτη και ας ομολογήσουμε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμιά είδους δίαιτα την Κυριακή του Πάσχα. Ούτε καν από τους ειδικούς. Διότι και οι διαιτολόγοι έχουν ψυχή...

Σας εύχομαι καλό Πάσχα!

  • πάσχα

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου