Αν τα δόντια σας χρειάζονται λεύκανση αλλά το να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητές σας, θα εκπλαγείτε για το πόσο κοντά μπορεί να βρίσκεται η λύση στο πρόβλημά σας…
Τα πράγματα είναι απλά και ο τρόπος «κρύβεται»στο φαρμακείο της φύσης ενώ το μόνο που χρειάζεται είναι να ανατρέξετε στα ράφια του ψυγείου ή στο ντουλάπι της κουζίνας σας. Βρήκαμε λοιπόν 6 τροφές που έχουν την ιδιότητα να βοηθούν να ενισχύσετε αλλά και να διατηρήσετε το λαμπερό σας χαμόγελο.
Ένα μήλο την ημέρα…
Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το μάσημα των μήλων με ένα απαλό βούρτσισμα δοντιών αφού ένα μήλο, εκτός του ότι τρίβεται στα δόντια κατά το μάσημα, χαρακτηρίζεται και από την υψηλή περιεκτικότητά του σε μαλικό οξύ, ουσία που χρησιμοποιείται και σε αρκετές οδοντόκρεμες. Έρευνες του Πανεπιστημίου της Γρανάδα στην Ισπανία, απέδειξαν ότι το μαλικό οξύ αυξάνει την έκκριση σάλιου καθαρίζοντας τα δόντια και βοηθώντας στην απομάκρυνση λεκέδων από αυτά.
Ο ανανάς και το μικρό του μυστικό
Ο ανανάς είναι η μοναδική τροφή που περιέχει το πρωτεϊνολυτικό ένζυμο βρομελίνη που συνδυάζει αντιφλεγμονώδεις και καθαριστικές ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνα διεθνούς έκδοσης για τη στοματική υγιεινή, το εν λόγω ένζυμο είναι δραστικό συστατικό που περιέχεται σε οδοντόκρεμες για τις οδοντικές δυσχρωμίες.
«Γροθιά» στα βακτήρια με μπρόκολο
Το μπρόκολο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η κατανάλωση των οποίων βοηθά σημαντικά στην πρόληψη και- εν μέρει- αντιμετώπιση των φλεγμονών στο στόμα αλλά και το υπόλοιπο σώμα. Η κατανάλωση ωμού, τραγανού μπρόκολου είναι ένας φυσικός τρόπος καθαρισμού και γυαλίσματος των δοντιών και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σε ευρωπαϊκή έκδοση οδοντιατρικής, ο σίδηρος που περιέχει λειτουργεί ουσιαστικά ως προστατευτικό τείχος για τα δόντια εμποδίζοντας την καταστροφή του σμάλτου που προκαλούν τα βακτήρια. Έτσι προλαμβάνονται οι αποχρωματισμοί και οι οδοντικές παθήσεις.
Οι «παρεξηγημένες» σταφίδες
Έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι ότι οι σταφίδες ανήκουν στις τροφές που βλάπτουν τα δόντια λόγω της γλυκιάς τους γεύσης και της κολλώδους σύστασής τους, στην πραγματικότητα όμως λειτουργούν προστατευτικά. Το μάσημα σταφίδας προκαλεί έκκριση σάλιου που βοηθά στην πρόληψη της πλάκας, των αποχρωματισμών και των οδοντικών παθήσεων εξουδετερώνοντας το όξινο «περιβάλλον» που δημιουργούν άλλα τρόφιμα και βακτήρια στο στόμα.
Πες «τυρί»
Υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να χαμογελάσετε καθώς σάς φωτογραφίζουν λέγοντάς σας «πες τυρί»… Το τυρί περιέχει μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος αλλά και πρωτεΐνες που βοηθούν στην προστασία του σμάλτου των δοντιών ενώ σύμφωνα με την αμερικανική ακαδημία αισθητικής οδοντιατρικής, το γαλακτικό οξύ στο τυρί λειτουργεί προληπτικά στη δημιουργία πλάκας. Επίσης, το σκληρό τυρί βοηθά στον καθαρισμό των δοντιών αφού προκαλεί επίσης έκκριση σάλιου. Ακόμα, τα παραπάνω ισχύουν για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Φράουλες οι θαυματουργές
Όπως τα μήλα, έτσι και οι φράουλες περιέχουν μαλικό οξύ αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ελαγιταννίνες που βοηθούν στη μείωση των βακτηρίων που ενισχύουν τον αποχρωματισμό και τις φλεγμονές στο στόμα. Επίσης, η βιταμίνη C που περιέχουν μπορεί να αποτρέψει τυχόν φλεγμονές στα ούλα καθώς και περιοδοντικές παθήσεις.
Όλα τα παραπάνω συνδυαστικά με τους κλασικούς τρόπους φροντίδας των δοντιών με οδοντόβουρτσα και οδοντικό νήμα, αλλά και η αποφυγή κατανάλωσης τροφών και ποτών που ενισχύουν τον αποχρωματισμό τους, συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου