Ιάσονας Φωτήλας: Κύριε Ξανθέ, κάνετε "μυστική διπλωματία" με τα κρίσιμα θέματα της Ψυχικής Υγείας;

Ιάσονας Φωτήλας: Κύριε Ξανθέ, κάνετε

Ολομέτωπη επίθεση κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την "μυστική διπλωματία" και τις οπισθοχωρήσεις της κυβέρνησης στον τομέα της Ψυχικής Υγείας εξαπέλυσε το πρωί της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας στη Βουλή, κατά την διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης των βουλευτών του Ποταμιού για την Υγεία.

 

Συγκεκριμένα, ο Ιάσονας Φωτήλας ανέφερε τα εξής σχετικά στην ομιλία του:

 

"θα ήθελα να επιμείνω στο ζήτημα της αποασυλοποίησης. Ενώ θα έπρεπε, ήδη από τον Ιούνιο του 2015 να είχαμε προβεί στο κλείσιμο και των τριών (3) ψυχιατρείων του Δαφνιού, του Δρομοκαΐτειου και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προγράμματος «Ψυχαργώ» (2001-2020) για την αποασυλοποίηση αλλά και του μνημονίου συνεργασίας Andor-Λυκουρέντζου, συνεχίζεται η λειτουργία τους γιατί ως κυβέρνηση υπακούτε στις επιθυμίες των συνδικαλιστών σας. Δεν δημιουργούνται έτσι οι απαραίτητες νέες δομές φροντίδας αλλά και ο μετασχηματισμός των υφιστάμενων.
Ενδεικτικά σημειώνω ότι ενώ μέχρι το 2010 θα έπρεπε να λειτουργούν 80 Κέντρα Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα (το άλφα και το ωμέγα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης) σήμερα λειτουργούν μόνο 40!
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι τα τραγικά περιστατικά που κατά καιρούς πληροφορούμαστε, όπως ο πολύ πρόσφατος θάνατος του 34χρονου τρόφιμου από το Δαφνί που απόδρασε και βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα νεκρός στο δάσος Χαϊδαρίου, η επίθεση μέχρι θανάτου λίγους μήνες πριν από έναν τρόφιμο σε άλλο αλλά και η φωτιά στο Δαφνί που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών νοσηλευομένων.
Μας πληροφορήσατε τον Ιούνιο του 2015 κ. Υπουργέ, σε ερώτηση του βουλευτή μας Κώστα Μπαργιώτα, ότι βρίσκεστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης του μνημονίου συνεργασίας Andor-Λυκουρέντζου αλλά η διαπραγμάτευση αυτή όπως φαίνεται θα φέρει χειρότερη συμφωνία καθώς όπως πληροφορούμαστε από διαρροές στον τύπο γίνεται εν κρυπτώ!
Γιατί τι άλλο θα μπορούσαμε να υποθέσουμε όταν διαβάζουμε ότι στέλνετε για την κρίσιμη αυτή διαπραγμάτευση όχι έναν γνώστη του θέματος όπως τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου αλλά κάποιον σύμβουλο του Υπουργού κ. Ξανθού;
Εμείς σας ρωτάμε ευθέως κ. Υπουργέ:
Α) Για ποιους λόγους δεν συνεχίζεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το απαραίτητο κλείσιμο των τριών ψυχιατρείων; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να μην χάσει η χώρα ευρωπαϊκά κονδύλια που αφορούν την ολοκλήρωσή της;
Β) Ισχύουν οι διαρροές στον τύπο ότι διεξάγετε μυστικές διαπραγματεύσεις προσπαθώντας να κρύψετε την αποτυχημένη πολιτική σας στο θέμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης; Σε ποιο σημείο βρίσκονται σχετικές συζητήσεις; Μήπως υπάρχει σχετική αλληλογραφία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου για το θέμα και μας την κρύβετε;
Γ) Ποιος είναι συγκεκριμένα ο αριθμός των μονάδων που έχουν υλοποιηθεί στα πλαίσια της αποασυλοποίησης, ποιες απομένουν και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας τους;
Δ) Θα προχωρήσετε τις σχετικές διαδικασίες για την καταγραφή των δεδομένων σχετικά με την ψυχική υγεία των πολιτών;
Ε) Επίσης, σημαντικό ζήτημα είναι η ψυχική κατάσταση των μελών των διασωστικών ομάδων, του λιμενικού σώματος και των συναφών υπηρεσιών σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στην οποία, όπως φαίνεται, δε δίνει καμιά σημασία η κυβέρνησή σας. Σκοπεύετε να τους παρέχετε ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις ακραίες καταστάσεις με τις οποίες έρχονται καθημερινά σε επαφή;".


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου