ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕ ΜΥΙΚΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ--Ξαφνική αδιαθεσία της Πρόεδρου που θα δίκαζε την υπόθεση Noor 1

Είναι…απλό. Την απείλησαν ότι θα την εκτελέσουν ,και …χέστηκε, κατα το κοινώς λεγόμενον. Κρίμα…
φωτο εξωφύλλου. Ο Μαφιόζος Προβενζάνο με χειροπέδες.Έκπληξη προκαλεί σε δικαστικούς και νομικούς κύκλους η αιφνιδιαστική απόφαση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά που θα εκδίκαζε την περιβόητη υπόθεση της μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» να δηλώσει «κώλυμα» και να… αποσυρθεί λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης στις 6 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έμπειρη δικαστής που πριν από μερικούς μήνες προήδρευε στο δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεση δράσης των «νονών της νύχτας» επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας και κυρίως «μυϊκούς πόνους». Ωστόσο η ξαφνική εξέλιξη της προκαλεί ερωτηματικά στον χώρο της Δικαιοσύνης λόγω του γεγονότος ότι θεωρείτο αυστηρή δικαστική λειτουργός αλλά και ότι στην εν λόγω υπόθεση εκτιμάται ότι εξελίσσεται «πόλεμος συμφερόντων» και ασκούνται πιέσεις μεταξύ επιχειρηματιών και άλλων ιδιωτών που κατηγορούνται ή μνημονεύονται στη δικογραφία της υπόθεσης.

Η μεταφορά δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι και τον Περσικό Κόλπο, φορτίο το οποίο κατέληξε σε βίλα στη Φιλοθέη και σε αποθήκη στο Κορωπί, είχε αποκαλυφθεί το καλοκαίρι του 2014 και η αξία των ναρκωτικών είχε εκτιμηθεί άνω των 50 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση της εισαγωγής της ηρωίνης απέκτησε νέα τροπή τους τελευταίους μήνες με την άσκηση ποινικών διώξεων σε επιχειρηματίες από τον ναυτιλιακό και αθλητικό τομέα και με την ανακάλυψη νέων στοιχείων και συναλλαγών.

Η ενέργεια της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση της μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο “Noor 1″, να αποσυρθεί επικαλούμενη προσωπικό κώλυμα, λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη της δίκης, προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Αφορμή για την κίνηση της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού στάθηκαν δημοσιεύματα που αφήνουν υπόνοιες για την βασιμότητα του κωλύματός της δικαστικής λειτουργού και “επειδή βάση αυτής της ενέργειας διατυπώνονται αρνητικά σχόλια για τη δικαιοσύνη τα οποία υποβαθμίζουν τo κύρος της και το κύρος των λειτουργών της”, διαβίβασε το φάκελο με τις σχετικές αναφορές του τύπου στον προϊστάμενο της επιθεώρησης του Αρείου Πάγου.

Ο επιθεωρητής θα διερευνήσει αν υφίστανται οι λόγοι υγείας που επικαλείται η πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια δικαστική λειτουργός πριν από μερικούς μήνες προήδρευσε και στην υπόθεση δράσης των “νονών της νύχτας”.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν 35 κατηγορούμενοι ενώ έχουν ορισθεί 12 μάρτυρες κατηγορίας. Οι δικαστικοί λειτουργοί επιζητούν τη γρήγορη εξέταση της υπόθεσης αφού τίθεται ζήτημα αποφυλάκισης πολλών από τους κατηγορουμένους -αυτοί που είχαν συλληφθεί τις πρώτες μέρες αποκάλυψης του φορτίου- στις αρχές Δεκεμβρίου.



Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΦΑΛΚΟΝΕ


Ο Τζοβάνι Φαλκόνε (Giovanni Falcone, 18 Μαΐου 1939 – 23 Μαΐου 1992) ήταν Ιταλός δικαστής ο οποίος ειδικευόταν στην δίωξη της Σικελικής Κόζα Νόστρα. Σκοτώθηκε από την Μαφία, μαζί με την γυναίκα του και τρεις από τους σωματοφύλακές του, από μια έκρηξη δυναμίτη 350 kg τοποθετημένου στο πλάι του αυτοκινητοδρόμου από το Αεροδρόμιο του Παλέρμο κοντά στην πόλη του Κάπασι.

Η ιστορία της ζωής του είναι σχεδόν παρόμοια με αυτή του κοντινότερου φίλου του Πάολο Μπορσελίνο. Οι δύο άντρες μοιράζονταν την καταγωγή του από μια ιδιαίτερα φτωχή περιοχή του Παλέρμο, είχαν καριέρες ως δικαστές της αντιμαφίας, και ισοδύναμα λυπητερές μοίρες: και οι δύο σκοτώθηκαν (λιγότερο από δύο μήνες μεταξύ τους) σε ιδιαίτερα τολμηρές βομβιστικές επιθέσεις το 1992. Σε αναγνώριση των προσπαθειών τους στις δίκες της μαφίας, η μνήμη τους τιμήθηκε με το ιταλικό “Medaglia d’oro al valor civile” (Χρυσό μετάλλιο για πολιτική ανδρεία) το 1992. Επίσης το ζευγάρι ονομάστηκε “ήρωες των τελευταίων 60 ετών” στο τεύχος της 13ης Νοεμβρίου 2006 του Time Magazine.

Ο Τζοβάνι Φαλκόνε πέρασε μέρος της νιότης του στην συνοικία Μαγκιόνε στην μητρική πόλη του το Παλέρμο, η οποία υπέφερε εκτεταμένες καταστροφές από αεροπορικές επιθέσεις κατά την διάρκεια της Συμμαχικής εισβολής της Σικελίας το 1943. Ήταν ο γιος του Αρτούρο Φαλκόνε, διευθυντή ενός επαρχιακού χημικού εργαστηρίου, και της Λουίζα Μπεντιβένια. Ύστερα από μια κλασσική εκπαίδευση, ο Τζοβάνι σπούδασε Νομική ακολουθώντας μια σύντομη περίοδο σπουδών στην ναυτική ακαδημία του Λιβόρνο. Αποφοιτώντας το 1961, άρχισε να εξασκεί την Νομική πριν τοποθετηθεί ως δικαστής το 1964. Ο Φαλκόνε τελικά κατευθύνθηκε προς το ποινικό δίκαιο αφότου υπηρέτησε ως επαρχιακός δικαστής.

Λίγο μετά από την δολοφονία του δικαστή Τσέζαρε Τερανόβα, ο Φαλκόνε άρχισε να δουλεύει για τον ερευνών κλάδο του Γραφείου Δίωξης (Ufficio istruzione) στο Παλέρμο. 
Το Μάιο του 1980, ο αρχηγός του γραφείου Ρόκο Σίνιτσι διόρισε τον Φαλκόνε να ερευνήσει ένα μείζων δίκτυο διακίνησης ηρωίνης διευθυνόμενο από τον Ροζάριο Σπατόλα και τον Σαλβατόρε Ιντσερίλο. Από την Σικελία ηρωίνη μετακινούνταν στην οικογένεια εγκλήματος Γκαμπίνο στην Νέα Υόρκη, οι οποία ήταν σχετιζόμενη με τους Ιντσερίλο. Ο δικαστής δίωξης Γκαετάνο Κόστα ο οποίος είχε υπογράψει 53 εντάλματα σύλληψης εναντίον του δικτύου διακίνησης ηρωίνης της οικογενείας Σπατόλα-Ιντσερίλο-Γκαμπίνο το Μάϊο του 1980 δολοφονήθηκε στις 6 Αυγούστου 1980, με διαταγή του Ιντσερίλο.

Ο Φαλκόνε εισήγαγε μια καινοτόμο τεχνική έρευνας, ακολουθώντας το «ίχνος των χρημάτων», για να χτίσι την υπόθεσή του. Ακολούθως, έγινε μέρος της Δεξαμενής Αντιμαφίας του Παλέρμο, δημιουργημένης από τον δικαστή Ρόκο Σίνιτσι. Η δεξαμενή Αντιμαφίας ήταν μια ομάδα ερευνώντων δικαστών οι οποίοι δουλεύουν μαζί στενά μοιραζόμενοι πληροφορίες για να διαχέουν την υπευθυνότητα και για να αποτρέψουν ένα άτομο να γίνει η μοναδική θεσμική μνήμη και ο μοναχικός στόχος. Με τον Φαλκόνε, η ομάδα αποτελούνταν από τους Πάολο Μπορσελίνο, Τζιουζέπε Ντι Λέλο και Λεονάρντο Γκουαρνότα.

Ο Φαλκόνε σκοτώθηκε με την γυναίκα του Φραντσέσκα Μορβίλο (η ίδια ήταν δικαστής) και τρεις αστυνομικούς: τους Ροκο Ντι Σίλο, Αντόνιο Μοντινάρο, και Βίτο Σιφάνι, κοντά στο Κάπατσι στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ του Διεθνές Αεροδρομίου του Παλέρμο και της πόλης του Παλέρμο (38°10′58″N 13°14′41″E) στις 23 Μαΐου 1992. Το θωρακισμένο Fiat Corma στο οποίο ταξίδευε ανατινάχθηκε από μια βόμβα (350 kg εκρηκτικών) η οποία είχε τοποθετηθεί σε χαντάκια σκαμμένα στην πλευρά του δρόμου. Καθώς περνούσε πάνω από την βόμβα, ο Φαλκόνε οδηγούσε το αυτοκίνητό του με μια εκτιμημένη ταχύτητα 160 km/h.

Η δολοφονία οργανώθηκε από τον Σαλβατόρε Ρίινα για εκδίκηση για την καταδίκη από τον Φαλκόνε πολλών μαφιόζων στις Δίκες Μάξι. Στην μείζονα καταστολή εναντίον της Μαφίας που ακολούθησε τους θανάτους των Φαλκόνε και Μπορσελίνο, ο Ρίινα συνελήφθη και τώρα εκτίει μια ισόβια κάθειρξη για την κύρωση των θανάτων και των δύο δικαστών καθώς και για πολλά άλλα εγκλήματα. 
Ένας άλλος μαφιόζος καταδικασμένος για τη δολοφονία του Φαλκόνε είναι ο Τζοβάνι Μπρούσκα, επίσης γνωστός ως ‘lo scannacristiani’ (ο σφαγέας ανθρώπων) και ήταν ένας από τους συνεργάτες του Ρίινα ο οποίος παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που πραγματικά πυροδότησε τα εκρηκτικά.
Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Παλέρμο είναι τώρα γνωστό με το όνομα Αεροδρόμιο Φαλκόνε-Μπορσελίνο σε τιμή του Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο. Ένα μνημείο από τον τοπικό γλύπτη Τομάσο Γκεράσι μπορεί να βρεθεί εκεί.  πηγή


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου