Η ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ
Όλοι το φωνάζουν πλέον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο... ή σχεδόν όλοι καθώς ο Σόιμπλε και οι "φίλοι του" στην ΕΕ ( και ίσως ο Σαμαράς) να είναι οι μόνοι πλέον που θεωρούν ότι το ζήτημα δεν βρίσκεται στο (δυσθεώρητο) ελληνικό χρέος αλλά στο πως να ξεπουλήσουμε την ελληνική περιουσία όσο-όσο και εδώ έχει μεγάλη βαρύτητα η διεθνοποίηση του ζητήματος καθώς η πίεση που πρέπει να γίνει σε χώρες της ΕΕ που ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για μείωση του ελληνικού χρέους είναι κάτι από παραπάνω από απαραίτητη.
Γι αυτό ταξίδεψε στη μακρινή Λίμα του Περού ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνοντας στις βαλίτσες του το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους, λίγες μέρες μετά την προσπάθεια "διεθνοποίησής" του από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μέσω των επαφών που είχε πραγματοποιήσει στη Νέα Υόρκη.
Άλλωστε, το ζήτημα αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος της χώρας και φαίνεται πως ήδη οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις.
Γιατί μπορεί να αναφέρουν ότι οι μεταρρυθμίσεις προηγούνται αλλά όλοι πλέον βλέπουν ότι και απαρέγκλητα να τηρηθούν όλα τα συμφωνηθέντα η αποπληρωμή ενός ποσού που ξεπερνά τα 310δισ.ευρώ είναι πραγματικά αδύνατη από τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Η άποψη ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν και είναι βιώσιμο υποστηρίχθηκε στο παρελθόν από αρκετούς και στην ελληνική πολιτική σκηνή, πέραν των δανειστών μας.
Το αιτιολογικό ήταν ότι η χώρα έπρεπε να διαφυλάξει την εικόνα του αξιόπιστου δανειολήπτη ώστε να μπορεί να επιστρέψει στις αγορές. Οι αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, κάθε χρόνο, από το 2020, οι ανάγκες της χώρας για τόκους και χρεολύσια θα ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ της.
Αυτό θα συμβεί διότι από το έτος αυτό ξεκινούν οι πληρωμές χρεολυσίων των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΕ, ενώ θα προστεθούν και οι τόκοι που δεν πληρώθηκαν λόγω της περιόδου χάριτος και τελικώς κεφαλαιοποιήθηκαν. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το όριο ασφάλειας για μια χώρα που μπορεί να δανείζεται από τις αγορές για να αναχρηματοδοτεί το χρέος της είναι το 15%.
Υπάρχει επενδυτής που θα αγόραζε ομόλογα (άνω των 5 ετών, με ορατό ήδη το πρόβλημα στη λήξη τους) μιας χώρας με τόσο υψηλό χρέος - χωρίς εξομάλυνση των ωριμάνσεων, δηλαδή την ελάφρυνση που είχαν υποσχεθεί το 2012 αλλά δεν τήρησαν εγκαίρως οι Ευρωπαίοι πιστωτές;
Όλοι το "φωνάζουν": Μειώστε το ελληνικό χρέος
Thomas Piketty: "Το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας θα πετύχει μόνο με "κούρεμα"
Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα αποδώσει καρπούς μόνον εάν οι χώρες της Eυρωζώνης αποδεχτούν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο γνωστός οικονομολόγος Thomas Piketty σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Λουβένης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα De Tijd, σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο "Ο Piketty φοβάται ότι θα αποτύχει και το τρίτο πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας", σύμφωνα με τον Γάλλο οικονομολόγο η Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πετύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπονται στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ούτως ώστε να καταφέρει να ορθοποδήσει.
Π.Τόμσεν: "Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και απαιτείται μεγάλη απομείωση"
«Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και η χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ σε συνέντευξή τύπου στο πλαίσιο της συνόδου του Ταμείου στο Περού.
Σημείωσε ότι «απαιτούνται ‘δυνατές’ μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και ‘δυνατή’ ανακούφιση χρέους από τους εταίρους», ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της και αποκλειστικά με τις μεταρρυθμίσεις.
Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Οι συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει. Ακούω δηλώσεις αλλά αυτή η συζήτηση δεν έχει αρχίσει ακόμα και δεν μπορώ να σχολιάσω», απάντησε σε ερώτηση για το εάν είναι ικανοποιημένο το Ταμείο από το πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ.
«Οι απόλυτοι στόχοι πρέπει να συζητηθούν, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως αν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει με επέκταση των λήξεων θα πρέπει να έχουμε σημαντική επέκταση των λήξεων», συμπλήρωσε με νόημα.
Ρέγκλινγκ: "Ξεκινάμε κοινή τεχνική μελέτη για το ελληνικό χρέος με την ελπίδα να τα βρούμε με το ΔΝΤ"
Την ελπίδα του ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θα βρουν τελικά μία κοινή συνισταμένη στο ζήτημα του ελληνικού χρέους ώστε το Ταμείο να συμμετέχει στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας εξέφρασε ο Πρόεδρος του ESM στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στη Λίμα του Περού. Μιλώντας στο CNBC ωστόσο παραδέχτηκε ότι το ζήτημα είναι πολύπλοκο και προανήγγειλε την άμεση έναρξη κοινής τεχνικής μελέτης πάνω στο ελληνικό χρέος.
Ωστόσο ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι για τους Ευρωπαίους το σημαντικό είναι η ετήσια επιβάρυνση που υπάρχει στον ελληνικό προϋπολογισμό για το χρέος και όχι τόσο το ονομαστικό ύψος του, απηχώντας έτσι και την πρόταση που έκανε νωρίτερα μέσω του Reuters ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για συμφωνία μείωσης της ετήσιας δαπάνης ίση με το 15% του ελληνικού ΑΕΠ. Ωστόσο το Ταμείο, που σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν δεν είναι αρνητικό στο να συζητήσει την πρόταση των Ευρωπαίων, θα ήθελε η ετήσια δαπάνη να είναι 10% του ΑΕΠ και κάτω!
Λιου σε Τσακαλώτο: ''Μεταρρυθμίσεις για χρέος''
Με την ελάφρυνση του χρέους και τις μεταρρυθμίσεις υποδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνάντηση των δύο στο Περού.
Ο κ. Λιου συνεχάρη τον κ. Τσακαλώτο για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να κρατήσει την χώρα εντός της Ευρωζώνης, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η Ευρώπη πλέον καλείται να συζητήσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Λαγκάρντ: "Το χρέος δεν είναι βιώσιμο"
«Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και η θέση του Ταμείου για το θέμα αυτό δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική έκθεση βιωσιμότητας» ανέφερε τις προηγούμενες μέρες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πρόσθεσε πως το Ταμείο θέλει να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Αθήνα -πάντα όμως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Τις ημέρες αυτές, η Ελλάδα συμπληρώνει 8 ολόκληρα χρόνια που η οικονομία της βρίσκεται σε ύφεση. Στην παγκόσμια ιστορία, ποτέ στο παρελθόν (από τα μέσα του 19ου αιώνα οπότε υπάρχουν και διαθέσιμα στοιχεία) δεν έχει υπάρξει περίπτωση κάποιας οικονομίας που να βίωσε 8 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης. Ήδη, εισερχόμαστε στον 9ο χρόνο.
Οι δομές της χώρας έχουν διαλυθεί, αλλά όσο το τεράστιο χρέος θα βαραίνει τη χώρα και θα απομυζά τεράστιους πόρους, η διαδικασία της ανάπτυξης θα είναι αργή.
pronews
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου