Οι "δελφίνοι" παίρνουν θέση στη ΝΔ μετά τη νέα βαριά ήττα - Ποια τα σενάρια για την επόμενη ημέρα


"Των κρατούντων πάντες φίλοι, των δε δυστυχούντων ουδ αυτός ο γεννήτωρ" ΑΛΕΞ

ΛΑΘΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ Ο Β.ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ - ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ

Μετά τη νέα μεγάλη ήττα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά που αγγίζει το 7,5%, όλα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πλέον πιθανά. Ακόμη και αυτό της διάσπασης, όπως θεωρούν κάποιοι.
Το βέβαιο είναι πώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα αμφισβητηθεί, κάτι που έχει αρχίσει ήδη να γίνεται και οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι αναμένονταν.
Η ΝΔ με αρχηγό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατάφερε να αυξήσει τη συσπείρωση της (άγγιξε σχεδόν το 90%), ξεπέρασε έστω και οριακά το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του Ιανουαρίου ο Αντώνης Σαμαράς (παίρνει ένα ποσοστό της τάξεως του 28,09% έναντι του 27,81%), αλλά έχασε περίπου 200.000 ψηφοφόρους και υπέστη μία ακόμη βαριά ήττα. 
Μια ήττα που το κόμμα δεν μπορεί να αντέξει και κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να την διαχειριστεί. Στη Συγγρού, από χθες το βράδυ επικρατεί έντονος προβληματισμός για το αποτέλεσμα της κάλπης και έχουν ήδη αρχίσει διεργασίες, παρασκηνιακά, για την επόμενη ημέρα στο κόμμα.
Αν και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πιστώνεται πώς ανέλαβε το κόμμα σε μία φάση έντονης εσωκομματικής εσωστρέφειας και κατάφερε να το βάλει σε τροχιά σταθερότητας και να χτυπήσει στα ίσια τον ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις χρεώνεται λάθος στρατηγική, ιδίως τις τελευταίες ημέρες και μία από τις χειρότερες προεκλογικές καμπάνιες των τελευταίων ετών.
Μετά τη ΔΕΘ άλλαξε στρατηγική και από εκεί που φέρονταν ως ο εγγυητής μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας άφησε εμφανώς να φανεί πώς θέλει να αναλάβει πρωθυπουργός, ειρωνευόμενος τον Αλέξη Τσίπρα. Οι ψηφοφόροι μάλλον δεν ήθελαν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη πρωθυπουργό ή τουλάχιστον δεν ήταν αυτό το διακύβευμα.
Ένα ακόμη λάθος του προέδρου της ΝΔ ήταν πώς υποστήριξε το παλιό, τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά που εμπλέκονται στη λίστα Λαγκάρντ, όπως ο Σταύρος Παπασταύρου, τη στιγμή μάλιστα που αυτοί τον υπονόμευαν συστηματικά και με τον χειρότερο τρόπο. 
Η προεκλογική καμπάνια δε, ήταν τραγική με τα σποτ να είναι για γέλια και για κλάματα, ειδικά τα τελευταία που επικέντρωσαν στο πρόσωπο του Βαγγέλη Μεϊμεράκη, ενώ το άνοιγμα προς τη νεολαία και προς το μεσαίο χώρο δεν έπιασαν τη στιγμή που χάνονταν δεξιοί ψηφοφόροι προς τη Χρυσή Αυγή, αλλά και προς το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι προφανές πώς οι πολίτες πλέον αναζητούν νέα πρόσωπα και όχι τα παλιά και τα φθαρμένα. Αυτός ήταν και ο λόγος που σε ένα μεγάλο βαθμό εμπιστεύτηκαν ξανά τον Αλέξη Τσίπρα δίδοντας του μία δεύτερη τελευταία ευκαιρία. Αυτό σημαίνει πώς αν και η ΝΔ δεν βάλει στην ηγεσία της ένα νέο πρόσωπο τότε είναι καταδικασμένη. 
Παρά ταύτα πάντως ο κ. Μεϊμαράκης δεν φαίνεται αποφασισμένος να παραιτηθεί από την υπόθεση αρχηγία, αν και οι «δελφίνοι» άρχισαν ήδη να κινούνται και να υπάρχει κλίμα αμφισβήτησης του. Πληροφορίες αναφέρουν πώς θα ανοίξουν οι διαδικασίες σαφώς πιο νωρίς απ’ ότι το Μάρτιο που ήταν προγραμματισμένες για την εκλογή νέου προέδρου, ίσως και μέσα στο Νοέμβριο, αλλά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ. 
Είναι βέβαιο πώς θα έχει απέναντι του το «Μητσοτακέϊκο» και πιο συγκεκριμένα τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν όχι και τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον Νίκο Δένδια, την Όλγα Κεφαλογιάννη, το Μάκη Βορίδη και κάποιους ακόμη, όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας που θα ήθελαν να διεκδικήσουν την αρχηγία της ΝΔ ή να σχηματίσουν ομάδες για την τελική αναμέτρηση. 
Ένας πάντως «δελφίνος» που ανήκει στην ομάδα των «καραμανλικών» έφυγε από τη μέση. Πρόκειται για τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος δεν εξελέγη στη Ροδόπη. 
Ήδη, τα όργανα στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ άρχισαν με τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη στις τοποθετήσεις τους για το αποτέλεσμα της κάλπης να αφήνουν σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς Μεϊμαράκη.
Ο πρώτος ισχυρίστηκε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών ότι «η ιδεολογική καμπάνια της ΝΔ παρήγαγε πολιτική νομιμοποίηση για τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να ανοίξουν οι εσωκομματικές διαδικασίες για την αρχηγία του κόμματος και ότι «τώρα η ΝΔ πρέπει να κάνει σκληρή, αποφασιστική, δομική αντιπολίτευση. Αγαπηθήκαμε πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ τελευταία. Τώρα, ξεπαρεού… που λένε».
Ο δεύτερος, που εμφανίζεται και ως εκφραστής του κ. Σαμαρά, ο Άδωνις Γεωργιάδης άσκησε κριτική, σχολιάζοντας ότι «η στροφή (στην μεταρρυθμιστική Κεντροδεξιά) δεν έφερε περισσότερες ψήφους και άρα η κριτική προς την Δεξιά στροφή του Σαμαρά ήταν λάθος», ζητώντας τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής ταυτότητας του κόμματος με επιστροφή στην «καθαρόαιμη» λαϊκή δεξιά ρητορική.
Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα και άλλες τοποθετήσεις, όπως του Κυριάκου Μητσοτάκη, που οι πληροφορίες λένε πώς θα θέσει ευθέως θέμα ηγεσίας στη ΝΔ. Καταλυτική ωστόσο θα είναι η στάση του Κώστα Καραμανλή για τις εσωκομματικές διαδικασίες.   
pronews.gr



Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου