Αλβανο-Κροάτης ο ποιο «μισητός» άνθρωπος του πλανήτη - Αύξησε την τιμή φαρμάκου για το AIDS κατά 5.000%

Θεωρείται ο πιο μισητός άνθρωπος του κόσμου και όχι άδικα καθώς ο πρώην hedge fund manager αγόρασε τα δικαιώματα ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών του AIDS, αυξάνοντας την τιμή από 13,50 δολ. σε 750 δολ.!
Ο Martin Shkreli, 32 ετών, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Turing Pharmaceuticals, αγόρασε τα δικαιώματα για αυτό το φάρμακο - που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή παρασιτικών μολύνσεων - τον Αύγουστο για 55 εκατ. δολ.



Λίγο αργότερα, η τιμή του φαρμάκου Daraprim (πυριμεθαμίνη), το οποίο κοστίζει περίπου 1 δολ. για να παραχθεί, αυξήθηκε στα 750 δολ. ανά δισκίο.

Το Daraprim καταπολεμά την τοξοπλάσμωση, την δεύτερη πιο συνηθισμένη ασθένεια που μεταδίδεται μέσω της τροφής και μπορεί να προσβάλλει εύκολα ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ασθενείς του AIDS, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και εγκύους.

Η Αμερικανική Εταιρεία Μολυσματικών Νόσων έστειλε μία επιστολή στην εταιρεία Turing, ζητώντας να αναθεωρήσει την απόφασή της για την αύξηση του φαρμάκου, την οποία χαρακτήρισε «άδικη για πολλές ευπαθείς κατηγορίες ασθενών» και προτρέποντάς τη να εφαρμόσει μία «δίκαιη και λογική στρατηγική τιμών».
Ο Shkreli δήλωσε στο Bloomberg ότι αύξησε την τιμή του χαπιού, επειδή η εταιρεία του χρειαζόταν να βγάλει κέρδος από το φάρμακο».

Από την ανακοίνωση και έπειτα, οι άνθρωποι σε όλα τα social media επέκριναν την κατακόρυφη αύξηση της τιμής, αλλά ο Shkreli υποστήριξε την απόφαση.

«Δεν είμαστε μια άπληστη φαρμακευτική εταιρεία που προσπαθεί να δυσκολέψει τους ασθενείς, απλά προσπαθούμε να παραμείνουμε επιχείρηση», είπε ο Shkreli, σύμφωνα με το Raw Story.

Ακόμη και η υποψήφια Χίλαρι Κλίντον, σχολίασε το θέμα και επέκρινε την αύξηση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «εξωφρενική».



Ο Shkreli όμως, δεν παρέλειψε να απαντήσει και μέσω Twitter στους επικριτές του, με τρόπο ενδεικτικό του ήθους του. «Όπως φαίνεται, είμαι πλέον δακτυλοδεικτούμενος στα media. Γι' αυτό λοιπόν τους δείχνω κι εγώ ένα δάκτυλό μου, αλλά δεν είναι ο δείκτης ούτε το μικρό δαχτυλάκι», έγραψε σε ανάρτησή του, την οποία μάλιστα συνόδευε με το τραγούδι του Eminem «I am what I am».

Ποιος είναι όμως ο αυτοδημιούργητος Martin Shkreli;

Παιδί εργατικής τάξης μεταναστών από την Αλβανία και την Κροατία, ο Shkreli άφησε το σχολείο και έπιασε την πρώτη του δουλειά, στα 17 του χρόνια, δίπλα στον Jim Cramer, τον διαχειριστή hedge funds και παρουσιαστή του Mad Money του CNBC. Ανήσυχο πνεύμα, ο Shkreli, αμέσως ξεδιπλώνει το επιχειρηματικό του ταλέντο και δίνει συμβουλές ως προς την αγορά μετοχών της εταιρείας που βγαίνουν σωστές.



Στα είκοσί του, αφού είχε δημιουργήσει το δικό του hedge funds, ο Shkreli φημολογούνταν ότι μέσω ενός σάιτ αγόραζε μετοχές βιοτεχνολογικών εταιρειών σε εξευτελιστικές τιμές. Το 2012 οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί «Πολίτες με Υπευθυνότητα» και «Ηθική στην Ουάσινγκτον (CREW)», τον κατηγόρησαν δημοσίως ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για το οικονομικό κέρδος. Για άλλη μια φορά, ο Shkreli διέφυγε χωρίς να αντιμετωπίσει κρατικές επιβαρύνσεις. «Χτύπησα αυτό το πεδίο σαν ανεμοστρόβιλος», δήλωσε ο ίδιος με υπερηφάνεια.

Ο Shkreli μετά από όλα αυτά τα σκάνδαλα, δημιούργησε το Retrophin. Το όνομα του φαρμάκου αναφέρεται στην «ανασυνδυασμένη δυστροφίνη» την αρχική ιδέα του προϊόντος του Shkreli για μια μηχανική μορφή πρωτεΐνης που λείπει σε ασθενείς με μυϊκή δυστροφία. Αυτο-εκπαιδευμένος στον τομέα της βιολογίας, λέει ότι έγραψε μόνος του τη γενετική αλληλουχία για την ανασυνδυασμένη δυστροφίνη μετά την ανάγνωση άφθονης βιβλιογραφίας σχετικά με το θέμα. Μια μέρα σχεδιάζει να κατασκευάσει το φάρμακο. Εν τω μεταξύ, το Retrophin έχει αποκτήσει τα δικαιώματα για για να τεθεί σε νέους και επικερδείς σκοπούς. Ο ίδιος περιγράφει την μετάβαση του από hedge funder σε ηγέτη της εταιρείας, ως συνάρτηση της ωρίμανσης και της υλοποίησης της αποστολή της ζωής του. «Θέλω να θεραπεύσω πολλές ασθένειες και να σώσω τις ζωές των παιδιών», έλεγε κάποτε ο Shkreli.

Τελικά τι είναι ο Shkreli; Σωτήρας ή ένας στυγνός επιχειρηματίας «Είναι σίγουρα μια ιδιοφυΐα», λέει, ο πρώην συνέταιρος του, Geller. «Στοιχηματίζω ότι κάποτε θα βγάλει δισεκατομμύρια», συμπληρώνει ο ίδιος.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου