ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ "ΑΙΜΑ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Πάλι βαρύτατους όρους επιδιώκουν να επιβάλουν οι δανειστές στην Ελλάδα προσποιούμενοι ότι αδιαφορούν για το τι επέλεξε ο ελληνικός λαός στο πρόσφατο δημοψήφισμα της Κυριακής. Αυτή τη φορά, όμως, προσφέρουν το "δόλωμα" της ελάφρυνσης του χρέους με απαίτηση να υιοθετηθούν πολύ σκληρά νέα μέτρα.
Προσφέρουν και ενδιάμεση συμφωνία-γέφυρα με άμεση δανειοδότηση για να ξεπληρώσουμε τα χρέη των καλοκαιρινών μηνών, ενώ επιμένουν στην καταστροφή του ελληνικού τουρισμού με την κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, προωθώντας έτσι άθελα ή ηθελημένα (μάλλον το δέυτερο, εκτός αν πάσχουν όλοι τους από διανοητικά προβλήματα) τους τουρίστες στις ανταγωνίστριες χώρες της Ισπανίας,Ιταλίας,Κροατίας και Τουρκίας.
Η κυβέρνηση ζητάει να μην γίνει αυτό, διότι τότε θα έχει και πολιτικό πρόβλημα καθώς αποτελεί την "κόκκινη" γραμμή του Π.Καμμένου και των ΑΝΕΛ. Προσπαθεί, επίσης, να μην ανέβει η προκαταβολή του φόρου στο 100% που επί της ουσίας θα σημάνει το τέλος των ελεύθερων επαγγελματιών (που ήδη φυτοζωούν με φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ και προκαταβολή φόρου 55%!) και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με χιλιάδες νέους ανέργους εν' όψει.
Όλα θα ξαρτηθούν από τους δανειστές και τη συμπεριφορά τους στις εκ νέου διαπραγματεύεις. Η ελληνική πλευρά επέδειξε καλή θέληση με την παραίτητηση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκη και με το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών, κατόπιν επτάωρης συνεδριάσεως υπό την επίβλεψη του ΠτΔ, Π.Παυλόπουλου.
Όμως, στο τέλος ο πρωθυπυοργός δεν πρέπει να ξεχάσει αυτό που του έδωσε ο ελληνικός λαός. Ένα ηχηρό 'ΟΧΙ" σε ποσοστό 61% και σίγουρα δεν θα επιθυμούσε τη συμφωνία που απέρριψε να την δει να επιβάλλεται, με κάποιες μικροτροποποιήσεις και αλλαγές σε κόμματα και τελείες.
Τα εξεταζόμενα συστατικά της νέας συμφωνίας για την Ελλάδα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο είναι τα εξής:
- Νέο δάνειο 70 δισ. ευρώ.
- Συμφωνία-γέφυρα ύψους 11 δισ. ευρώ (6 δισ. τον Ιούλιο και 5 δισ. τον Αύγουστο) μέσα στο καλοκαίρι.
- Ελάφρυνση του χρέους συνδεδεμένη με ορόσημα.
- Κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
- Ιδιωτικοποίηση ηλεκτρικής ενέργειας.
- Αναστολή των αλλαγών στα εργασιακά.
- Στενή παρακολούθηση στην υλοποίησή τους.
- Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών 8-10 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση από την πρόταση ζητάει τις εξής βασικές αλλαγές:
Να μην προχωρήσει η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 30% στα νησιά. Τη συγκεκριμένη πρόταση έχει θέσει ως αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή» ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ.
Η κυβέρνηση δεν δέχεται, επίσης, την αύξηση της προκαταβολής φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες στο 100%.
Η ελληνική πρόταση θα προβλέπει να πάει σε βάθος χρόνου η αλλαγή στο ασφαλιστικό, όπως και κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019.
Θα προβλέπει μετάθεση για το 2016 της μείωσης των αμυντικών δαπανών (ο Πάνος Καμμένος έχει απειλήσει να παραιτηθεί σε αντίθετη περίπτωση).
Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης του χρέους, η κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε για διετές πρόγραμμα με τον ESM.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών έπεσε χθες το θέμα της χρηματοδότησης - γέφυρας για να υπάρχει χρόνος για το νέο πρόγραμμα.
defencenet.gr
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου