Η συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να αυξάνει την φαιά ουσία στον εγκέφαλο, ιδίως στις περιοχές που συμβάλλουν στην ισορροπία και στον συντονισμό των κινήσεων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι αλλαγές αυτές μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως η μείωση του κινδύνου πτώσεως και ακινησίας - δύο προβλημάτων που είναι πάρα πολύ συνηθισμένα στα άτομα τρίτης ηλικίας, εκτιμούν οι ερευνητές.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Medicine & Science in Sports & Exercise», πραγματοποιήθηκε σε 10 ζεύγη πανομοιότυπων ανδρών διδύμων, ηλικίας 32 έως 36 ετών.
Οι ερευνητές επέλεξαν τους πανομοιότυπους διδύμους για τη μελέτη, διότι έχουν πανομοιότυπο DNA, επομένως είναι ό,τι πρέπει για να διερευνηθούν οι επιδράσεις περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η άσκηση.
Σε όλα τα ζεύγη, ο ένας δίδυμος γυμναζόταν πολύ περισσότερο, κάνοντας κατά μέσον όρο τρεις ώρες τζόγκινγκ την εβδομάδα.
Οι άντρες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, για να ελεγχθεί εάν η φυσική δραστηριότητα επηρέαζε το μέγεθός του.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η άσκηση δεν επηρέαζε γενικώς το μέγεθος του εγκεφάλου, αλλά ειδικά τον όγκο του στα τμήματά του που σχετίζονται με την κίνηση.
Τα τμήματα αυτά ήταν ο ραβδωτός και ο προμετωπιαίος φλοιός, όπου ήταν εντονότερη και η εγκεφαλική δραστηριότητα στους ασκούμενους διδύμους.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Jyväskylä, στην Φινλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Αθλητιατρικής δρα Ούρχο Κουγιόλα.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου