Προβληματισμό και λαβές για την καλλιέργεια δυσοίωνων σεναρίων αναφορικά με τη στάση που κρατούν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι απέναντι στην Ελλάδα προκαλούν οι συνεχείς μειώσεις θέσεων σε ελληνικά assets που πραγματοποιούν εδώ και μήνες τα funds της αμερικανικής Capital.
Ένας από τους «παραδοσιακούς» long players της ελληνικής αγοράς, με μετοχικές τοποθετήσεις σε ορισμένες από τις πλέον εμβληματικές εταιρείες της ελληνικής οικονομίας, από τον περασμένο Σεπτέμβριο εμφανίζεται να προχωρά σταθερά σε πωλήσεις, κυρίως τραπεζικών τίτλων αλλά και μετοχών της πραγματικής οικονομίας. Οι πωλήσεις αυτές, που γνωστοποιούνται, όπως ορίζει η νομοθεσία, πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς «πανικό», όπως αναφέρουν στο «Κ» έμπειρα χρηματιστηριακά στελέχη που διαχειρίζονται μεγάλα χαρτοφυλάκια, αντιθέτως είναι προγραμματισμένες και μεθοδικές, λόγω του μεγέθους των θέσεων της Capital στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Η Capital Group of Companies, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς διεθνώς, με υπό διαχείριση κεφάλαια 1 τρισ. δολαρίων (σ.σ.: μικρό, πλην σημαντικό για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς, μέρος των οποίων έχουν κατευθυνθεί στη Λ. Αθηνών), έχει μειώσει αισθητά το ποσοστό που κατέχει στη Eurobank και, ακολούθως, στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ χρηματιστηριακά στελέχη με γνώση των κινήσεων των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων στη Λ. Αθηνών κάνουν λόγο για ρευστοποιήσεις στο ΟΤΕ αλλά και σε άλλες εισηγμένες.
Ένταση
Εντύπωση προκαλεί η ένταση των πωλήσεων στη Eurobank, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Σύμφωνα με το επίσημο μετοχολόγιο της ΕΧΑΕ (στις 2/3/2015), στην τράπεζα κατέχει πλέον το 14,58% (με βάση το συνολικό αριθμό δικαιωμάτων ψήφου πλην αυτών του ΤΧΣ) του μετοχικού κεφαλαίου, όταν στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, το ποσοστό της ανερχόταν στο 19,37%.
Το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της αμερικανικής εταιρείας κατέχεται έμμεσα μέσω της Capital Research and Management Company (CRMC), ελεγχόμενης εταιρείας της Capital, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει το ΤΧΣ. Στα εν λόγω δικαιώματα περιλαμβάνονται 5,551% δικαιώματα ψήφου που έχουν εκχωρηθεί στην CRMC, προς διαχείριση, από την εταιρεία «EuroPacific Growth Fund». Σημειωτέον πως η αμερικανική εταιρεία συμμετείχε ως ένας από τους βασικούς επενδυτές (cornerstone investors) στην τελευταία ΑΜΚ της Eurobank, η οποία πραγματοποιήθηκε στα 0,31 ευρώ.
Ο επενδυτικός όμιλος προχώρησε παράλληλα σε πωλήσεις μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Σήμερα κατέχει ποσοστό 9,84% (με βάση τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων ψήφου, πλην αυτών του ΤΧΣ) του μετοχικού κεφαλαίου, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο το ποσοστό της ξεπερνούσε το 10%. Στελέχη της αγοράς, πάντως, επισήμαιναν πως αμφότερες μετοχές, Τρ. Πειραιώς και Eurobank, από τις 23 του τρέχοντος μήνα τίθενται και εκτός του δείκτη Euro-Stoxx 600, κάτι που αλλάζει την επενδυτική πολιτική όσων θεσμικών κεφαλαίων τοποθετούνται βάσει στάθμισης σε συγκεκριμένους δείκτες.
Πέραν των παραπάνω, ρευστοποιήσεις θέσεων πραγματοποιήθηκαν και στον ΟΤΕ και σε έναν βαθμό στην Jumbo. Σύμφωνα με έμπειρο χρηματιστή, οι πωλήσεις της Capital ενδέχεται να ξεκίνησαν πριν από την ανακοίνωση της επίσπευσης της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ύστερα όμως από τα γεγονότα που οδήγησαν στις κάλπες τον περασμένο Ιανουάριο, κλιμακώθηκαν.
Το Λονδίνο, ο ΣΥΡΙΖΑ και το country risk
Για όσους παρακολουθούν τις κινήσεις των μεγάλων παικτών της αγοράς, το μεγάλο ενδιαφέρον έγκειται στη στάση που κρατούν οι fund manager του Capital Group συνολικά απέναντι στην Ελλάδα, και ειδικά στη νέα κυβέρνηση.
Ορισμένοι δίνουν βάση το περίφημο email που δημοσιοποιήθηκε μετά την επίσκεψη Μηλιού-Σταθάκη τον περασμένο Νοέμβριο στο Λονδίνο, στο οποίο ο αναλυτής του οίκου Γιοργκ Σπόνερ, (Joerg Sponer) ανέφερε πως «όλοι όσοι βγήκαν από τη συνάντηση με Σταθάκη-Μηλιό θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα». Το εσωτερικό mail ανάγκασε τον επενδυτικό οίκο να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως πολιτική της είναι «να μη σχολιάζουμε οποιαδήποτε προσωπική και ιδιωτική επικοινωνία των επενδυτών μας. Ο κ. Σπόνερ είναι αναλυτής και ένας από τους περίπου 300 επενδυτές που δουλεύουν για την Capital Group. Η Capital Group δεν έχει επίσημη θέση για την εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».
Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν καλά τους μηχανισμούς βάσει των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις από τους μικρότερους έως τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς αντιλαμβάνονται πως η εντολή «Sell» αποτελεί συνάρτηση πολλών διαφορετικών πραγμάτων. Όπως εξηγούν έμπειροι χρηματιστές, αν και σπάνια, οι ενέργειες μπορεί να προέρχονται καθαρά από την πλευρά ενός portfolio manager. Συμπληρώνουν, δε, πως το γεγονός ότι ένα από τα μεγάλα funds πουλάει Ελλάδα χωρά πολλές ερμηνείες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στο παρελθόν τρεις φορές η Fidelity μείωσε σημαντικά θέσεις σε ελληνικές μετοχές, χάνοντας μεγάλες περιόδους ανόδου της αγοράς. Όλοι, πάντως, συμφωνούν ομόφωνα πως το ρίσκο χώρας έχει πασιφανώς αυξηθεί και όλες οι επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα έχουν προσαρμοστεί σε αυτά τα δεδομένα.
Άλλαξε το momentum
Από τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α. προκύπτει, σε κάθε περίπτωση, πως τα ξένα κεφάλαια έχουν αναθεωρήσει τη στάση τους για την ελληνική κεφαλαιαγορά. Τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν εκροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές για πρώτη φορά μετά από 26 συνεχόμενους μήνες καθαρών αγορών. Καίτοι σε σχετικά μικρή έκταση, εντούτοις φαίνεται να σηματοδοτείται μια αλλαγή στρατηγικής των ξένων funds που τη τελευταία διετία ήταν σταθεροί αγοραστές μετοχών στην Ελλάδα την τελευταία διετία με εισροές άνω των 3,8 δισ. ευρώ.
*Αναδημοσίευση από την εφημαρίδα "Κεφάλαιο" της 7ης Μαρτίου 2015
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου