Μετά τον Π.Καμμένο έρχεται και ο Γ.Βαρουφάκης να δηλώσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην κάνει πίσω στους εκβιασμούς των Βρυξελλών και εάν η ΕΕ προχωρήσει σε ρήξη να διεξαχθεί δημοψήφισμα ή εκλογές για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός ποιο δρόμο θέλει να ακολουθήσει.
Ο Π.Καμμένος μάλιστα είχε αναφερθεί ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και δημοψηφίσματος στην Ελλάδα σε περίπτωση που οι εταίροι εν τέλει απορρίψουν τις προτάσεις της Ελλάδας αφήνει ο υπουργός Οικονομικών,σε συνέντευξή του στην ιταλική «Corriere della Serra», μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
«Όπως έχω πει στον πρωθυπουργό μου, δεν είμαστε ακόμα κολλημένοι στις θέσεις μας. Μπορούμε να πάμε σε εκλογές, να καλέσουμε ένα δημοψήφισμα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης, με την εφημερίδα να συμπληρώνει στη δήλωση του έλληνα υπουργού πως το δημοψήφισμα θα μπορούσε να είναι για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Εκτιμά πάντως πως η κυβέρνηση θα επιβίωνε μιας ρήξης με τις Βρυξέλλες, λόγω του ισχυρού δεσμού που έχει δημιουργήσει με τους έλληνες πολίτες και της ειλικρίνειας που έχει στην επικοινωνία της μαζί τους. Υπενθυμίζεται πως το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, σε περίπτωση αύξησης των πιέσεων από την πλευρά των πιστωτών, άφησε το Σάββατο και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.
Ο κ. Βαρουφάκης αφήνει αιχμηρά υπονοούμενα για πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτήρισε «πολιτική επιλογή» κάποιον το πότε θα σταματήσει η «δηλητηριώδης» συζήτηση για Grexit στην Ευρώπη, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε πρόσωπα, συμπληρώνοντας πως οι συνεχείς αναφορές σε σενάριο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει επίσης την έντονη δυσαρέσκειά του με τη στάση που τηρεί η ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η Ευρωτράπεζα επέτρεψε σε προηγούμενες «συντηρητικές» κυβερνήσεις να αυξήσουν το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, ενώ τώρα αρνείται να δώσει αυτό το δικαίωμα στην Αθήνα.
«Η ΕΚΤ είναι πολύ ‘της πειθαρχίας’ με την Ελλάδα [...] Έχει μειώσει την ευελιξία μας», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί πως η Ελλάδα δεν ζητά νέο δάνειο στήριξης από τους εταίρους-πιστωτές, αλλά ένα «συμβόλαιο για την ανάπτυξη» που θα έχει τρεις πυλώνες: Την αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, μια έξυπνη ανταλλαγή του χρέους με νέα ομόλογα – που θα συνδέονται με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – και ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθεί με ομόλογα που μπορεί να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Παραδέχεται πως έως τώρα το Eurogroup έχει απαντήσει με σιωπή στο τρίπτυχο ελληνικό σχέδιο, εξηγώντας πως η Ευρώπη είναι ένα «μεγάλο πλοίο που χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει πορεία» και προσθέτοντας πως όταν η αλλαγή έρχεται από μια κυβέρνηση της αριστεράς, αυτό προκαλεί ανησυχίες σε ευρωπαϊκούς κύκλους.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου