Τον φετινό Απρίλιο η Λήμνος αναμένεται να «πλημμυρίσει» από Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς επισκέπτες, μεταξύ των οποίων και Αυστραλοί πολιτικοί.
Στο νησί θα καταπλεύσουν ακόμα πλοία του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας και της Νέα Ζηλανδίας, αλλά και κρουαζιερόπλοια και ιδιωτικά σκάφη.
Όλα αυτά, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απόβαση των αυστραλιανών στρατευμάτων, γνωστών ως ANZAC στη μικρασιατική Καλλίπολη στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Λεπτομέρειες έδωσε για την αυστραλιανή συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις, που θα γίνουν στη Λήμνο, ο πρωτεργάτης της όλης κίνησης και πρώην υπουργός της Βικτώριας Γιάννης Πανταζόπουλος.
Στη Λήμνο, οι εκδηλώσεις θα γίνουν από τις 18 έως τις 21 Απριλίου αλλά οι Αυστραλοί βουλευτές θα επισκεφτούν και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου πολέμησαν Αυστραλοί στρατιώτες κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Αυστραλοί, μάλιστα, αναγνωρίζοντας τη συμμετοχή της Λήμνου στα γεγονότα της εποχής εκείνης, σχεδιάζουν να οργανώσουν και επίσκεψη περίπου 100 νοσοκόμων, με κρουαζιερόπλοιο, τον Σεπτέμβριο του 2015, στη μνήμη της άφιξης των νοσοκόμων οι οποίες περιέθαλψαν τους τραυματίες της ατυχούς εκστρατείας.
Υπενθυμίζεται ότι η μάχη της Καλλίπολης έγινε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου πολέμου, το 1915. Πραγματοποιήθηκε από τους Συμμάχους και διήρκησε από τον Απρίλιο του 1915 έως και τον Ιανουάριο του 1916. Ο σκοπός της μάχης αυτής ήταν η κατάληψη των στενών των Δαρδανελίων από τους Συμμάχους και ο πλήρης έλεγχός τους, ώστε να αποδυναμωθεί έτσι η Οθωμανική Αυτοκρατορία και να τεθεί εκτός μάχης. Η εκστρατεία αυτή ήταν ιδέα του Ουίστον Τσώρτσιλ, ο οποίος επιθυμούσε τη δημιουργία μιας θαλάσσιας οδού επικοινωνίας με τη Ρωσία, αλλά και την αποδυνάμωση της Τουρκίας. Η αποτυχία της εκστρατείας αυτής, τού στέρησε τη θέση του στην κυβέρνηση. Στην επιχείρηση αυτή έλαβαν μέρος εκτός από τα στρατεύματα των Συμμάχων, τα στρατιωτικά σώματα των Αυστραλιανών και Νεοζηλανδών (ANZAC).
Η Λήμνος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία αυτή. Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος,
το 1915 έδωσε την άδεια στην αγγλική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσουν τη Λήμνο σαν ορμητήριό τους για την κατάληψη των Δαρδανελίων. Ο Βενιζέλος ήλπιζε πως με αυτόν τον τρόπο θα διεκδικούσε την Κωνσταντινούπολη. Επίσης, η Λήμνος αποτελούσε βάση για την εκπαίδευση των στρατιωτών, καθώς και για τη νοσοκομειακή περίθαλψη αυτών.
Στις 20 Απριλίου του 1915, το λιμάνι του Μούδρου γεμίζει με πλοία των Συμμάχων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στα 200 περίπου. Στις 24 Απριλίου, οι Αυστραλονεοζηλανδοί επιχειρούν την πρώτη επίθεση στην Καλλίπολη για να ανακτήσουν τα στενά των Δαρδανελίων από τους Τούρκους. Η επιχείρηση απέτυχε με χιλιάδες Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς να σκοτώνονται.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση των δυνάμεων της ANZAC από την Καλλίπολη στις 19 Δεκεμβρίου του 1915. Ωστόσο οι άνδρες της ANZAC πολέμησαν ηρωϊκά και με σθένος. Η Λήμνος αποτέλεσε κέντρο ιατρικής περίθαλψης αρρώστων και τραυματιών. Επίσης, τη χρησιμοποίησαν ως σταθμό εφοδιασμού. Κατασκευάστηκαν διάφορα έργα, όπως αποβάθρες, δρόμοι, αντλίες νερού και ένας υποτυπώδης σιδηρόδρομος. Στήθηκαν δύο Αυστραλιανά στρατιωτικά νοσοκομεία, όπου σ'αυτά υπήρχε η δυνατότητα πραγματοποίησης ιατρικών επεμβάσεων και ακτινογραφιών. Στη Λήμνο νοσηλεύτηκαν περίπου 4.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες με τη φροντίδα 96 Αυστραλών νοσοκόμων. Περίπου 150 Αυστραλοί στρατιώτες θάφτηκαν στα δυο πολεμικά νεκροταφεία του νησιού.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου