Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά, φάρμακα, τρόφιμα - Λύση στα ληξιπρόθεσμα













Ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί σε νησιά, παραμεθόριες περιοχές, φάρμακα, τρόφιμα και βιβλία, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στον ANT1, ενώ, όπως δεσμεύτηκε θα αναζητήσει άλλου είδους αγαθά, "άνευ σημασίας", όπως τα χαρακτήρισε, για να βρει τα έσοδα.

«Να κάνουμε μια ξεκάθαρη συζήτηση επ'αυτού: Δεν θα αυξηθεί στα νησιά. Δεν θα αυξηθεί στα φάρμακα. Δεν θα αυξηθεί στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα αυξηθεί στα τρόφιμα. Δεν θα αυξηθεί στα βιβλία και στα έντυπα», είπε χαρακτηριστικα.



Παράλληλα, εκτός κάμερας, τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, χωρίς ωστόσο, να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει μετα τουριστικά καταλύματα και τα ξεονοδοχεία.



Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μέσα στο σαββατοκύριακο, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει στόχο να θίξει αυτούς που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.



"Οι Ευρωπαίοι ήθελαν η συμφωνία να παραμείνει... φλου για να την περάσουν από τα κοινοβούλια"



Σχολιάζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη έκανε λόγο μια μεγάλη επιτυχία.



"Είχαμε το μνημόνιο και το κράτος έχει συνέχεια. Είχαμε και εκλογές. Ο λαός έδωσε εντολή να αμφισβητήσουμε τη λογική του μνημονίου. Και καταφέραμε να τα κάνουμε αυτά να συμβαδίζουν" είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν γινόταν να καταργηθεί η δημοκρατία για την ευρωκρίση. "Θα κάναμε δώρο στη ΧΑ και τους ευρωσκεπτικιστές".



Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι το μνημόνιο, με την μορφή αυτή τελείωσε. "Οι όροι του μνημονίου απαξίωσαν την έννοια της μεταρρύθμισης στην ελληνική κοινωνία. Χτυπήσαμε συνταξιούχους και κομμώτριες ενώ η μεγάλη διαπλοκή διαχειροζόταν τις μεταρρυθμίσεις. Έγινε όπως η λέξη δημοκρατία στο Ιράκ" τόνισε ενώ αναφερόμενος στην τρόικα και τους λεγόμενους "θεσμούς" είπε ότι δεν είναι το ίδιο "αφού δεν πρόκειται να ξαναέρθουν στην Ελλάδα ως συμμορία τεχνοκρατών".

Ερωτηθείς για την ασάφεια της συμφωνίας δήλωσε ότι ήταν σκόπιμη, η "δημιουργική ασάφεια", όπως την αποκάλεσε, αφού από τη μία, ο ίδιος δεν θέλει να δίνει νούμερα και ποσοτικούς στόχους που δεν μπορεί να πετύχει και από την άλλη, οι Ευρωπαίοι τη ζήτησαν για να μπορέσουν να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους.



"Είμαστε περήφανοι για τη δημιουργική ασάφεια. Και οι Ευρωπαίοι την ήθελαν για να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους. Εκείνοι το ζήτησαν για να μείνει... φλου η συμφωνία" είπε χαρακτηριστικά.



"Δεν θα αναφερθώ ποτέ σε νούμερα που δεν μπορώ να πετύχω" πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι και για τη φοροδιαφυγή δεν μπορεί να πει συγκεκριμένα νούμερα και να πει ψέμματα.



"Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά όχι αυτό που μας επέβαλαν"

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με το Eurogroup, είπε ότι "βρισκόμαστε σε μία Ευρώπη που έχει αυτοϋπονομευθεί. Είπα πριν ότι στο Eurogroup δε γίνεται καν συζήτηση. Αλλάζουμε την Ευρώπη. Ήμουν στην Φρανκφούρτη με 5 μυστικούς αστυνομικούς. Ζήτησα να πάω τουαλέτα και ένας άνδρας ήρθε μαζί μου. «Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και για εμάς τους Γερμανούς".



Επιπλέον, δήλωσε ότι αυτό που κατάφερε η κυβέρνησή του ήταν να "γίνει για πρώτη φορά συγγραφέας του μέλλοντος της Ελλάδας" ενώ άσκησε κριτική στα προηγούμενα μνημόνια, λέγοντας ότι μείωναν τόσα χρόνια τη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας. "Ο κόσμος εξέλεξε την κυβέρνηση που θα έλεγε επιτέλους όχι" είπε.



Επίσης, παραδέχτηκε ότι η συμφωνία δεν αντανακλά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, "αλλά είχαμε πει ότι όλα θα γίνονταν με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με μικρά πρωτογενή πλεονάσματα."

"Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά όχι αυτό που μας επέβαλαν. Δεν θα πάμε ποτέ στην αναξιοπρέπεια των πρωτογενών ελλειμμάτων" συμπλήρωσε, όμως, τόνισε ότι αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η ανακούφιση των πιο ευπαθών ομάδων".



Σε ερώτηση για το τρόπο με τον οποίο κινείται και τους χειρισμούς που ακολουθεί ο κύριος Βαρουφάκης απαντά:«Αν δεν καταλήγαμε σε συμφωνία θα έπρεπε να αυξήσω τον ΦΠΑ και να κόψω τις συντάξεις. Ο κόσμος δεν μου είπε να βγούμε από το ευρώ, ζητά να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας. Δεν θα φύγουμε ποτέ από το ευρώ».



Σχολιάζοντας τις εσωκομματικές διαφωνίες, δήλωσε ότι είναι δημιουργικές οι αντιδράσεις κι ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έβαλαν εναντίον του.



Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις συντάξεις, ο κ. Βαρουφάκης, δήλωσε ότι το κείμενο της συμφωνίας, δεν επιβάλλει τη μείωση συντάξεων. "Πετύχαμε την κατάργηση όλων των υφεσιακών μέτρων, δεν έχουμε επέκταση του μνημονίου αλλά κατάργησή του", καθώς όπως πρόσθεσε παρακάτω, η συμφωνία του Eurogroup περιλαμβάνει αναφορά για την αναδιάρθρωση του χρέους.



"Η επανδιαπραγμάτευση του χρέους και η τήρηση των δεσμεύσεων πάνε μαζί"



"Συμφωνήσαμε στο Eurogroup για ρήτρα ανάπτυξης και αναδιάρθρωση του χρέους" δήλωσε στη συνέχεια, λέγοντας ότι γίνεται τέτοια αναφορά στην επιστολή που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση. "Η επιστολή μας έχει νομική ισχύ πλέον. Η επαναδιαπραγματεύση του χρέους και η δέσμευση ότι θα τηρήσουμε τις δεσμέυσεις μας πάνε μαζί".



"Το ασφαλιστικό χρειάζεται βαθιές τομές - Θα το συνδέσουμε με τη δημόσια περιουσία"



Ερωτηθείς για τα ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε ότι "το ασφαλστικό σύστημα δεν μπορεί να περπατήσει μακροπρόθεσμα, έτσι όπως είναι" κι ότι "χρειάζεται βαθιές τομές".

"Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε χωρίς να ζητάμε από τους ανθρώπους να πληρώνουν πιο πολλά" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στόχος είναι η συνδεθεί η δημόσια περιουσία με τα ταμεία. "Χρειάζεται μια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού από πόρους που δεν είναι ανεπτυγμένοι αυτή τη στιγμή αλλά υπάρχουν".



"Ο στόχος μας είναι η δημόσια περιουσια να αναπτυχθεί. Έχουμε περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα που είναι σε πλήρη κατάρρευση, στόχος μας είναι να μην εκποιηθεί η δημόσια περιουσία να αναπτυχθεί να και να αξιοποιηθεί".



«Να είμαστε ειλικρινείς. Δουλειά μας είναι να βάζουμε φρένο σε ότι δυσχεραίνει τις ευπαθείς ομάδες. Αυτό το σύστημα που έχουμε δεν μπορούσε να συνεχίσει. Το στοίχημά μας; Εχει να κάνει με τη δημόσια περιουσία η οποία πρέπει να εκποιείται. Να αναπτυχθεί η δημόσια περιουσία. Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τη δημόσια περιουσία με τα ασφαλιστικά ταμεία. Για να μπει σε στέρεες βάσεις. Ειμαστε στις Βρυξέλλες και τσακωνόμαστε για κάτι παλιόχαρτα. Γιατί παλιόχαρτα είναι. Δώστε μας χρόνο για να μη κυβερνάται αυτή η χώρα με e-mails».



Μιλώντας για το άμεσο χρηματοδοτικό κενό, ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι "η Ευρωζώνη δεν θα αφήσει να τιναχτούν στον αέρα όσα έχουν επιτευχθεί για ένα μικρό ποσό", ενώ σημείωσε ότι "αν θέλουμε πραγματική ελευθερία πρέπει να βγούμε από το ευρώ, αλλά αυτό θα είναι καταστροφή".

Όπως είπε "από χθες έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό. Εκτίμησε πως οι εταίροι δεν θα αφήσουν να υπονομευθεί η προσπάθεια η οποία έγινε για ένα πολύ μικρό ποσό που οφείλεται στο ΔΝΤ. Πρόσθεσε πως δεν θα αναφέρει περισσότερα γιατί η διαπραγμάτευση για το πρόβλημα αυτής της πρόσθετης χρηματοδοτικής γέφυρας είναι σε εξέλιξη.



Ο υπουργός Οικονομικών, αποκάλυψε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει θα είναι για την ανθρωπιστική κρίση. Προανήγγειλε τη δημιουργία μιας κάρτας πολίτη για τις συναλλαγές με το Δημόσιο και είπε πως θα χρησιμοποιείται και στα σούπερ μάρκετ, από οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με πίστωση ενός ποσού ανά εβδομάδα από το Δημόσιο.



Όπως αναφέρει το protothema.gr, o Γιώργος Παπαδάκης θέλησε να σχολιάσει και την τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου την προηγούμενη εβδομάδα, την επόμενη ημέρα της συμφωνίας.



«Αν υπήρχε χρόνος να συζητήσουμε και να καταλάβει τι έχουμε κάνει. Να πιούμε ένα τσίπουρο... προφανώς θα τον πείσουμε για όσα πετύχαμε. Στεναχωρήθηκα από την τοποθέτησή του ότι δεν εφαρμόζουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», απάντησε ο κύριος Βαρουφάκης.



Πρόσθεσε επίσης ότι στενοχωριέται όταν ακούει «από το δικό μας εσωτερικό το αφήγημα της ΝΔ. Η αυτοματοποιημένη λιτότητα είναι μια τεράστια επιτυχία. Πετύχαμε να ακυρωθούν όλα τα υφεσιακά μέτρα; Αυτό είναι επιτυχία. Άρα δεν υπάρχει επέκταση μνημονίου, υπάρχει κατάργηση. Υπάρχει εκατέρωθεν συμβιβασμός. Το μνημόνιο μου έλεγε να μειώσω τις συντάξεις».



Σε ερώτηση για τις εσωκομματικές τριβές σχολιάζει: «Δεν είναι ωραία η αντιπαράθεση; Δεν είναι ωραίο αυτό; Έτσι τους πείσαμε. Μετά την ουσιαστική πτώχευση του 2010 ο ελληνικός λαός δεν έχει καταλάβει – συνειδητοποιήσει ότι είναι η πάρα πολύ στενή η βαθμίδα ελευθερίας που έχουμε στις διαπραγματεύσεις. Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι αυτό;» και πρόσθεσε: «Έχω πει ότι οι απλουστευτικές κορώνες δε βοηθάνε» τόνισε και έσπευσε να σημειώσει ότι δεν είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος.



Δεν έχω αστυνομικό, αν αποκτήσω θα παραιτηθώΣχετικά με την ασφάλεια που πρέπει να έχει ως υπουργός αποκάλυψε πως δεν έχει αστυνομικό να με φυλάει. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως αν αποκτήσει θα παραιτηθεί.



Το τηλεφώνημα Τσίπρα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, χτύπησε το τηλέφωνο. "Είναι το τριψήφιο αυτό", είπε ο υπουργός Οικονομικών. "Να το σηκώσω να μιλήσω με τον πρωθυπουργό", αστειεύτηκε ο Γιώργος Παπαδάκης. πηγη





Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου