Βρυξέλλες: Παράταση της δανειακής σύμβασης υπό όρους θα ζητήσει η κυβέρνηση




Αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης υπό όρους αναμένεται να υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στον πρόεδρο του Eurogroup την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.



Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αίτημα παράτασης θα έχει εξάμηνη διάρκεια, δηλαδή έως το τέλος Αυγούστου, και θα διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση από το πρόγραμμα (Μνημόνιο).





Στο κείμενο της αίτησης η Ελλάδα αναμένεται να αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της και θα αποδέχεται όρους που θα υποβάλει η ίδια η ελληνική πλευρά.



Όπως έγινε γνωστό, η σχετική επιστολή θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα στο «έγγραφο Μοσκοβισί» που παρουσιάστηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup της Δευτέρας.



Αργά το απόγευμα της Τρίτης έγινε ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα.



Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί την Τρίτη, στην οποία συζήτησαν το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.



Παρά το ναυάγιο στο Eurogoup, η ελληνική πλευρά είχε αφήσει παράθυρο για συμφωνία.



«Το επόμενο βήμα είναι το υπεύθυνο βήμα» δήλωσε το πρωί της Τρίτης προσερχόμενος στο Ecofin στις Βρυξέλλες ο Γιάνης Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για μια «έντιμη συμφωνία».



Oπως είπε, «θα συνεχίσουμε να συσκεπτόμαστε ώστε να ενισχύσουμε τις πιθανότητες να επιτύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τον μέσο Ευρωπαίο, όχι για τον μέσο Έλληνα, ούτε για τον μέσο Γερμανό».



Αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά το άκαρπο Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει: «Δεν έχω αμφιβολία ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία, θεραπευτική για την Ελλάδα».



«Ζητούμε μια διατύπωση που θα επιτρέψει να συνεχίσουμε την αναζήτηση κοινού εδάφους. Σαν κυβέρνηση ασκούμε κριτική στο υφιστάμενο πρόγραμμα, και αυτό θα πει δημοκρατία. Έχουμε αποδεχθεί τις υποχρεώσεις. Η Δημοκρατία λέει να υπάρξει ένας συγκερασμός αντιτιθέμενων απόψεων» είχε προσθέσει.



«Οι όροι του νέου 4μηνου προγράμματος πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και σαφείς» είχε τονίσει ο κ. Βαρουφάκης, προαναγγέλλοντας ότι «τις επόμενες 48 ώρες η Ευρώπη θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να φτάσουμε σε συμφωνία. Είμαστε πρόθυμοι να υπογράψουμε ένα έγγραφο, πριν την Παρασκευή, αρκεί να μας καλυπει. Περιττό το αδιέξοδο, δεν βοηθάει να βρούμε το κοινό έδαφος με τους εταίρους».



Εν τω μεταξύ, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει σαφή διαχωρισμό μεταξύ του προγράμματος και της δανειακής σύμβασης.



Αναφερόμενος στο «έγγραφο Μοσκοβισί» που απεδέχθη η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Το σχέδιο αυτό έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης, όχι του τρέχοντος προγράμματος, αυτό που διαχωρίζουμε τόσο καιρό στην Ελλάδα: άλλο δανειακή σύμβαση, άλλο το πρόγραμμα το οποίο καταψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό, η οποία θα οδηγούσε σε τετράμηνη ενδιάμεση συμφωνία, ως μεταβατικό στάδιο, προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα».

tanea





Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου