ΤΡΟΪΚΑ.ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ...



Τρόικα, μέτρα και δόσεις, θα βρίσκονται στο μενού των σχέσεων ελληνικών αρχών και Ευρωπαίων εταίρων και την επόμενη των εκλογών, όποιος και αν σχηματίσει κυβέρνηση.

Πιέρ Μοσκοβισί, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ...

και Κριστίν Λαγκάρντ, λένε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα: Τα δανεικά είναι λεφτά των φορολογουμένων και δεν διαγράφονται, ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί παρά να είναι ισοσκελισμένος, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, για να επιστρέψει η ανάπτυξη και η απασχόληση.


Από αυτές τις τρεις γενικές αρχές δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω καμία χώρα της Ευρωζώνης, τη στιγμή που η Ελλάδα, αποκομμένη από τις αγορές θα αναζητήσει απαραιτήτως πρόσθετο δάνειο ύψους 15-20 δισ. για την κάλυψη των αναγκών μέχρι το καλοκαίρι του 2016.


Επί της ουσίας, οι Βρυξέλλες, αφενός θεωρούν ότι η πιστωτική γραμμή ECCL είναι ξεπερασμένη αφετέρου η ίδια εξέλιξη θα υπάρξει όποιο και αν είναι το πρώτο κόμμα.


Γενικώς, παράγοντες της Κομισιόν δεν κατανοούν το λόγο για τον οποίο η παρούσα κυβέρνηση δεν φρόντισε να κλείσει τη διαπραγμάτευση στην ώρα της, τη στιγμή μάλιστα που τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν σχεδόν εξαντληθεί, ενώ γνώριζε τις ανάγκες του Μαρτίου.


«Ο φόβος του πολιτικού κόστους δεν είναι λόγος για όλη αυτή την περιπέτεια», σχολιάζουν κύκλοι που θέτουν σε ευθεία αμφισβήτηση την επικοινωνιακή στρατηγική Γιούνκερ που εκφράστηκε μέσα από το περίφημο «αυτή η απόφαση της κυβέρνησης θα συμβάλει στο να αρθούν αβεβαιότητες σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα»-φράση που ακούστηκε επισήμως από την Κομισιόν με την ανακοίνωση της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής.


Συστημικοί παράγοντες και στελέχη γενικών διευθύνσεων με θητεία πολλαπλάσια από αυτή του Γιούνκερ, θεωρούν ότι η προσέγγιση που έγινε με την Ελλάδα και οι σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση ήταν λάθος: «Ήταν λάθος που ο πέμπτος έλεγχος εξελίχθηκε έτσι».


Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει μεταρρυθμιστικό δείγμα γραφής, πολύ προτού της επιτραπεί να «πειραματιστεί» με το φορολογικό μίγμα και τις μεταρρυθμίσεις.


Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο οικονομικών διοχέτευαν σε οικονομικούς συντάκτες την πληροφορία πως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η δημοσιονομική τρύπα του 2015 θα αγγίξει τα 5 δισ., όποιος και αν είναι κυβέρνηση, όμως στις Βρυξέλλες δεν βιάζονται να επιβεβαιώσουν αυτό το νούμερο.


Χωρίς συζητήσεις για το χρέος, χωρίς κατάργηση των ονομαστικών στόχων του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα το πολιτικό μέλλον της επόμενης κυβέρνησης, θα είναι δύσκολο και θα κριθεί σε τεράστιο βαθμό από την εσωτερική πολιτική εσόδων και δαπανών.


Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση, θα έχει τρεις μήνες να αποδείξει ότι «ξέρει να πιάνει λαγούς» από φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και μαύρο χρήμα. Αλλιώς, θα πρέπει να καταφύγει και πάλι στις ανισομερείς γνωστές συνταγές, που η τρόικα ουδέποτε ενέκρινε, αλλά απ' ό,τι φαίνεται θεωρούνται ευκολότερες πολιτικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις.





Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου