Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση του Ευ.Βενιζέλου με τον Γ.Παπανδρέου. Τις τελευταίες ώρες, στελέχη του Κινήματος δημοσιοποιούν τις θέσεις τους και με τον τρόπο αυτό αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν τα μέτωπα που συγκροτούνται εντός του κόμματος.
Ο Φίλιππος Σαχινίδης είναι ο τρίτος κατά σειρά βουλευτής, μετά τους Θάνο Μωραΐτη και Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος εκδηλώθηκε υπέρ της πρότασης Παπανδρέου για έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκλογή νέας ηγεσίας.
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης, ο Φ.Σαχινίδης σημείωσε για τον Γ.Παπανδρέου, ότι «ποτέ δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης, στηρίζει τις ελληνικές θέσεις στο εξωτερικό και είπε ότι θα τιμήσει μέχρι τέλους τη βουλευτική θέση που του εμπιστεύτηκαν οι πολίτες».
Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του ιδίου και άλλων στελεχών που ασκούν κριτική στην ηγεσία, τόνισε:
«Κανείς δεν προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα σταθερότητας στην κυβέρνηση. Έχουμε στηρίξει την κυβέρνηση. Οι απόψεις μου αυτές είναι γνωστές εδώ και δύο χρόνια».
Ο κ. Σαχινίδης υπενθύμισε ότι πολλές μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν στο στόχαστρο της νυν κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν τις υπερασπίστηκε η ηγεσία του κόμματος. Παράλληλα, επισήμανε ότι και η εικόνα της κυβέρνησης ζημιώθηκε από την απομάκρυνση του κ. Θεοχάρη, που στόχο είχε να διευκολυνθεί η τοποθέτηση ημετέρων σε υψηλές θέσεις της φορολογικής διοίκησης.
Ο Φ.Σαχινίδης υπενθύμισε στους συνομιλητές του ότι μετά τις ευρωεκλογές είχε συστήσει στον Ευ.Βενιζέλο να μετριάσει τους πανηγυρισμούς διότι το αποτέλεσμα για την Ελιά μπορεί να μην ήταν το φιλί της ζωής αλλά το φιλί του αποχαιρετισμού.
Την ίδια ώρα δύο νομαρχιακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, της Κέρκυρας και της Πρέβεζας, γνωστοποιούσαν τη μη συμμετοχή τους στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και ζητούσαν συνέδριο του κόμματος.
Εκ παραλλήλου, νεολαίοι που υποστηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου μέσω facebook και με το παπανδρεϊκό σύνθημα του 2009 «πάμε» καλούσαν σε εκδήλωσή τους την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.
Και ο Φίλιππος Πετσάλνικος ξεσπάθωνε και αναρωτιόταν: «Μια Ελιά, μια κληματαριά, τι είναι αυτά;».
Όμως, η είδηση της ημέρας δεν ήταν άλλη από την παρέμβαση του Γιάννη Ραγκούση, πανίσχυρου υπουργού του ΠΑΣΟΚ επί διακυβέρνησης Παπανδρέου. Ο Ραγκούσης ανακοίνωσε την επιστροφή του στην ενεργό συλλογική πολιτική και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία Παπανδρέου ως τη μόνη εφικτή και ρεαλιστική κατεύθυνση που οδηγεί στην πραγματικότητα, εφόσον οδηγήσει στη γέννηση ενός νέου, σύγχρονου, προοδευτικού πολιτικού υποκειμένου, ενός «Νέου ΠΑΣΟΚ».
Ο πρώην υπουργός δεν διευκριίνισε τον ρόλο του σε σχέση με εκείνον του Γιώργου Παπανδρέου -δεν έχουν σχέσεις τα τελευταία χρόνια- αλλά επιμένει πως ούτε γνώριζε εκ των προτέρων την πρόταση Παπανδρέου ούτε εκείνος τη δημόσια τοποθέτησή του.
Η Χαριλάου Τρικούπη αντεπιτίθεται
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενθάρρυνε στελέχη να υπερασπιστούν την επίσημη γραμμή. Έτσι, οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Τάκης Ρήγας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Δημήτρης Καρύδης επέμειναν στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης και διεξαγωγής του συνεδρίου της.
Στο ίδιο κλίμα ο Νίκος Μπίστης από τους συμμάχους επέμεινε ότι η Δημοκρατική Παράταξη θα αποτελέσει πραγματικότητα.
Το ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε τις «αθλιότητες» της 1ης Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο για να εξηγήσει ότι στον αντίποδα αυτών ο Βενιζέλος προχώρησε σε κινήσεις ενότητας και δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας από κανέναν. Επίσης άφησε αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχει χειρότερη επιλογή για τη χώρα την περίοδο αυτή από το να δημιουργείς προβλήματα αμφισβήτησης της οργανωτικής υπόστασης, της εκπροσώπησης και του πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ».
Το συνολικό μήνυμα της ηγεσίας ήταν πως οι προσυνεδριακές διαδικασίες προχωρούν κανονικά με την επισήμανση ότι το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Παράταξη είναι πλαστό.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου