Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες του κόσμου "έφτασαν" στην Αθήνα

Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες του κόσμου

Δεκαεπτά πετρελαικές εταιρείες, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, έδωσαν το παρών τους κατά την πρώτη ημέρα του διεθνούς συνεδρίου «Balkans & Adriatic Oil & Gas Summit» που διοργανώνεται στην Αθήνα για τους υδρογονάνθρακες.

Ανάμεσα τους μερικά ονόματα από τα αποκαλούμενα και «oil majors», όπως η αμερικανική Exxon Mobil, και η βρετανο-ολλανδική Shell, με εκπροσώπηση σε επίπεδο υψηλών στελεχών.



Την ελληνική παρουσίαση για τα γεωγολικά «ανάλογα» του Ιονίου με Αλβανία και Ιταλία όπου ήδη εξορύσσεται πετρέλαιο, άκουσαν επίσης στελέχη των αμερικανικών Anadarco και Marathon Oil, της νορβηγικής Statoil, της ρωσικής Gazprom, και της γερμανικής RWE.



Παρέστησαν επίσης στελέχη από την Edison (Ιταλία), την OMV (Αυστρία), τη Bankers Petroleum (Καναδάς), τη Dana Gas (Αραβικά Εμιράτα), τη Petroceltic (Βρετανία), την Ina (Κροατία), κ.ά.



Η ιδιότητα των στελεχων έχει κι αυτή τη σημασία της. Τα δύο στελέχη της Exxon Mobil για παράδειγμα ήταν σε επίπεδο εμπορικού διευθυντή. Από τη Shell το παρών του έδωσε ο country manager της Αλβανίας (σσ: ήδη στη γειτονική χώρα η εταιρεία εξορύσσει υδρογονάνθρακες), ενώ η καναδική Bankers Petroleum εκπροσωπήθηκε από τρεις αντιπροέδρους.



Το τάιμινγκ δεν είναι τυχαίο, αφού μέσα στο προσεχές 15νθημερο δημοσιεύεται στην εφημερίδα της ΕΕ, η προκήρυξη για την παραχώρηση των πρώτων 20 θαλάσσιων ελληνικών οικοπέδων σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη.



Αμέσως μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης θα ακολουθήσει περιθώριο 6 μηνών για την υποβολή των προσφορών με καταληκτική ημερομηνία τον Απρίλιο, μετά 3 μήνες για την αξιολόγησή τους, και καλώς εχόντων των πραγμάτων τον Οκτώβριο 2015 θα υπογραφούν οι συμβάσεις. Τρία χρόνια μετά, δηλαδή στα τέλη του 2018 ή αρχές 2019, και αφού θα έχουν προηγηθεί ερευνητικές εργασίες, θα πιάσουν δουλειά τα πρώτα γεωτρύπανα.



Χαμηλά τον πήχυ



Αν και τα αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ επιμένουν -και ορθώς- να κρατούν τον πήχυ χαμηλά, εντούτοις η παρουσία στο συνέδριο 31 στελεχών από 17 πετρελαικές, δημιουργεί προσδοκίες ότι το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί για τα ελληνικά πετρέλαια θα είναι σημαντικό.



Και ότι θα είναι σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερο απ’ αυτό που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, αφού κύκλοι του ΥΠΕΚΑ δεν κρύβουν ότι ανέμεναν να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των εταιρειών που θα είχαν αγοράσει πακέτα σεισμικών.



Δεν αποκλείεται ωστόσο ο αριθμός αυτός προσεχώς να αυξηθεί. Ισως, μικροί και μεγάλοι του χώρου να θέλουν να «σιγουρευτούν» ότι θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, προκειμένου μετά να αγοράσουν σεισιμικά. Στελέχη της πετρελαικής αγιράς θυμίζουν το τι συνέβη στον Λίβανο όπου το πολιτικό αδιέξοδο οδήγησε σε αναβολή τον προγραμματισμένο διεθνή γύρο παραχωρήσεων.



Το κόστος των σεισμικών για κάθε μπλοκ σε Ιόνιο και Ν.Κρήτη φτάνει τα 750.000 ευρώ (με μίνιμουμ αγοράς 1.500 χλμ.), ενώ αρκετά χαμηλότερα, στα 70.000 ευρώ κοστίζουν τα σεισιμικά για τις χερσαίες περιοχές.



Συνολικά μέχρι σήμερα 25 εταιρείες έχουν επισκεφθεί τα πέντε data rooms που λειτουργούν για τα ελληνικά πετρέλαια (μεταξύ των οποίων σε Οσλο, λονδίνο, Χιούστον).





Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου