Αποσπάσματα συνέντευξης του μέλους της Ε.Ε της ΔΗΜΑΡ, Δ. Χατζησωκράτη στη ΝΕΡΙΤ...
Για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Η περιγραφή της κατάστασης που έδωσε ο κ. Πρωθυπουργός, κατά την άποψη μας, ήταν μια ωραιοποίηση της σημερινής κατάστασης και ένα φκιασίδωμα μιας πραγματικότητας, η οποία βοά. Οι πολίτες ξέρουν και έχουν αντιληφθεί τι γίνεται. Υπάρχουν και οι μεγάλες εικόνες υπάρχουν και οι μικρές εικόνες. Υπάρχουν πράγματα που έπρεπε να γίνουν και δεν έχουν γίνει. Η εικόνα ότι η χώρα μας ότι δεν οδηγήθηκε στην χρεοκοπία και στην πτώχευση, προφανώς και είναι θετική, αλλά δυστυχώς αυτό δεν αρκεί. Έχουμε 1,5 εκατομμύρια ανέργους. Για τα χαμηλά στρώματα και ιδίως, για μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, δεν αντιληφθήκαμε πραγματικά να υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο, πέρα από το ότι «θα τα δούμε στον προϋπολογισμό».
Πριν από το Παρίσι, μετά τις μεγάλες ανακοινώσεις προθέσεων και τις πολλές κόκκινες γραμμές, είχα πει χαρακτηριστικά: “όπου ακούς πολλές κόκκινες γραμμές, ετοιμάσου για πολλές υποχωρήσεις”. Το μόνο λοιπόν που φάνηκε μετά … το Παρίσι, με βάση τις δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού ήταν ότι υπήρξε ένα «καλό κλίμα»!
Για το 30% μείωσης του ΕΦΚ θέρμανσης
Η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης της Θέρμανσης με αυτόν της Κίνησης ήταν μέθοδος που εφαρμόστηκε, επειδή μέχρι σήμερα δεν μπορούν να πατάξουν το λαθρεμπόριο των καυσίμων. Αλλά δεν το πάταξαν και ο κόσμος έχει νοιώσει στο πετσί του, τι σημαίνει αυτή η αύξηση του ΕΦΚ. Το μέτρο, δημοσιονομικά, ήταν αποτυχία, ατελέσφορο πέρα για πέρα.
Αυτή η μείωση της τάξης 10-12 λεπτών ανά λίτρο πετρελαίου, μοναδική συγκεκριμένη πρόταση του κ. Πρωθυπουργού, είναι εντελώς «ψίχουλα». Πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταργηθεί από φέτος το μέτρο στο σύνολό του. Τα ημίμετρα είναι αναποτελεσματικά. Να επιστρέψουμε στα 90 λεπτά ως 1 ευρώ, στην προτεραία κατάσταση και στην πλήρη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, που προέβλεπε ότι όλα τα πρατήρια μέχρι τον Αύγουστο του 2014 θα διαθέτουν ηλεκτρονικά συστήματα εισροών –εκροών. Απ΄ότι φαίνεται η μεγάλη πλειοψηφία τα έχει εγκαταστήσει.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε συνταραχτικά στοιχεία για αυτήν την υπόθεση, που αναδεικνύει ότι χάνουμε ως χώρα, συστηματικά και ετησίως ένα δις ευρώ από το λαθρεμπόριο καυσίμων. Δεν είναι απλώς ότι δεν μπορούν αλλά και δεν θέλουν. Αυτό φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι αντί ταυτοχρόνως με τα Πρατήρια να υπάρχει η υποχρέωση σε κάθε διακινητή καυσίμων να εγκαθιστά τα ηλεκτρονικά συστήματα, αυτή η υποχρέωση για τους μεγάλους διακινητές και στις μεγάλες αποθήκες μεταφέρθηκε για το 2016 !
Για τον ΕΝΦΙΑ
Εμείς έχουμε μιλήσει με επιμονή φυσικά για ριζική αναθεώρηση του ΕΝΦΙΑ.
Αφού η κυβέρνηση, σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, σκοπεύει να «ελαφρύνει» την φορολόγηση των ανενοικίαστων ακινήτων, ας μην τα συνδέσουν με την μη ηλεκτροδότησή τους. ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΗ στα ΑΝΕΝΟΙΚΙΑΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Το βάρος και η αιτία του όποιου μέτρου αναφέρεται αποκλειστικά στο ανενοικίαστο, όχι στην ηλεκτροδότησή του(που φυσικά αποτελεί μια απόδειξη. Δεν είναι η μοναδική!).
Οι πολίτες, συνήθως, αποφεύγουν να κόψουν το ρεύμα σε ανενοικίαστο κτίσμα γιατί μετά πάροδο 6 μηνών η ΔΕΗ αποσυνδέει ή/και ξηλώνει το «κουτί». Έπονται, η γραφειοκρατία και τα τέλη επανασύνδεσης .
Για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης
Η πρόταση του κ. Βενιζέλου για το Συνέδριο της Κεντροαριστεράς είναι πρωθύστερη, στο βαθμό που επιδιώκει να εκφράσει το σύνολο του χώρου. Είναι πρωθύστερο μιας ευρύτερης συζήτησης που μπορεί και πρέπει να γίνει για την πορεία και το μέλλον της κεντροαριστεράς. Εμείς ως ΔΗΜΑΡ έχουμε προσέλθει με μια πρόταση διαλόγου που έχουμε κάνει. Άρα ΟΧΙ στο εν λόγω Συνέδριο. ΝΑΙ στον ευρύτερο διάλογο για μια ισχυρή κεντροαριστερά για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
Για το χρέος
Το χρέος, ως έχει δεν είναι βιώσιμο. Γιαυτό και χρειάζεται αναδιαπραγμάτευσή του. Είναι λάθος, και διαπραγματευτικά, ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να δηλώνουν το αντίθετο.
Δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας η οποία μπόρεσε να κρατήσει 4,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα για μια δεκαετία, όπως προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Είναι άμεση ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναθεώρησή του, αν θέλει να αναμένει και να διεκδικεί ξεπέρασμα της ύφεσης και μια αναπτυξιακή πορεία.
Η θέση μας τώρα, σε ότι αφορά το τι πρέπει να γίνει με την Αναδιαπραγμάτευση του χρέους, αναφέρεται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των διμερών δανείων και αυτών από τον EFSF, την μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων και την μετατροπή του χαμηλού κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό. Επιπλέον τονίζουμε την ανάγκη να συμπεριληφθεί και η αναδρομική ανάληψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών από τον ESM, που θα μείωνε το ελληνικό χρέος τουλάχιστον κατά 25 δις ευρώ , που είναι οι συμμετοχές του ΤΧΣ. Είμαστε, επιπλέον, υπέρ της «Aμοιβαιοποίησης» μέρους του χρέους των κρατών –μελών, για κοινή εγγύηση του χρέους που ξεπερνά το όριο του Μάαστριχτ, δηλαδή για το ποσό πάνω από το 60% από την ΕΚΤ, την λειτουργία της ΕΚΤ ως δανειστή ύστατης στιγμής, την παρέμβαση της ΕΚΤ στην πρωτογενή αγορά ομολόγων. Από εδώ και η ανάγκη για τα ευρωομόλογα. Αλλά αυτό ανάγεται σε ένα ευρύτερο αγώνα, σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο, που οφείλει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί ότι συνιστά επείγουσα ανάγκη η διεκδίκηση από την ελληνική κυβέρνηση ενός επενδυτικού προγράμματος στήριξης από τα κράτη- μέλη της ΕΕ, της τάξης των 20 δις ευρώ(αυτού που συζητείται ως ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ) προκειμένου να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα σε κλάδους που θα έχουν και τη δυνατότητα ανάπτυξης και την επίδρασή τους στην απασχόληση.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου