Πώς γίνεται το φετινό καλοκαίρι να θεωρήθηκε ένα από τα πλέον προσοδοφόρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω του τουρισμού, και αντιστοίχως οι εισφορές προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ να παρουσίασαν σημάδια καλοκαιρινής... ραστώνης;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital, για όλα τα πράγματα υπάρχει μια εξήγηση. Ακόμα και για τα ελληνικά παράδοξα: Ένας λόγος για αυτή την σχεδόν αντίθετη πορεία μεταξύ εσόδων από τον τουρισμό και εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων είναι η αύξηση της μερικής απασχόλησης η οποία αποδίδει σχεδόν τις μισές ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με εκείνη που αποδίδει η πλήρης ή ακόμα και η εκ περιτροπής (προσωρινή). Το 34,3% των νέων προσλήψεων στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 έγιναν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
Και ένας δεύτερος βασικός λόγος είναι φυσικά η αδήλωτη απασχόληση που αγκαλιάζει ή μάλλον... πνίγει το 20 -25% των εργαζόμενων στα τουριστικά επαγγέλματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και του ΙΚΑ.
Συνέβη λοιπόν το εξής: η εξέλιξη τριών βασικών ισοζυγίων (ταξιδιωτικών εισπράξεων, απασχόλησης, ασφαλιστικών ταμείων) αποδεικνύει ότι αν και αυξήθηκαν οι τουριστικοί τζίροι και οι θέσεις απασχόλησης στον εν λόγω κλάδο, δεν συνέβη το ίδιο με τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές.
Πιο αναλυτικά:
Σύμφωνα με το δελτίο μηναίων στοιχείων του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης που εξέδωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, κλπ.) παρέμειναν αμετάβλητα στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.
Συγκεκριμένα εισπράχθηκαν 10,945 δισ. ευρώ φέτος έναντι... 10,944 δισ. πέρσι. Αποτέλεσμα; Το πλεόνασμα που είχαν πετύχει το 2013 τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της δραματικής περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης κοντεύει να εξανεμιστεί λόγω της στασιμότητας των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές. Από το 1,505 δισ. ευρώ πέρσι, το πλεόνασμα των Ταμείων έπεσε φέτος στα 342 εκατ. ευρώ
Στο ίδιο διάστημα, δηλαδή μεταξύ Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014, όμως, σημειώθηκε, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση του συστήματος «Εργάνη» ρεκόρ νέων προσλήψεων για την τελευταία δεκαπενταετία. Συγκεκριμένα, οι νέες ή «καθαρές» (προσλήψεις μείον απολύσεις - αποχωρήσεις) ανήλθαν σε 189. 572.
Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου σημειώθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο ταξιδιωτικών εισπράξεων. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, στο παραπάνω διάστημα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την είσοδο των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα ξεπέρασαν κατά 2,914 δισ. ευρώ τις ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων επισκεπτών στο εξωτερικό. Πέρσι, τέτοιον καιρό το πλεόνασμα των ταξιδιωτικών πληρωμών ανήλθε στα 2,589 δισ. ευρώ.
Κινητήρια δύναμη αυτής της εκτίναξης των νέων προσλήψεων ήταν, σύμφωνα με στοιχεία της «Εργάνης» οι προσλήψεις στον τουριστικό κλάδο. Ενδεικτικά από τις 157.255 προσλήψεις του περασμένου Ιουλίου, οι 32.284 αφορούσαν σερβιτόρους, οι 9845 μαγείρους ξενοδοχείων, οι 6501 λαντζέρηδες, οι 3845 καμαριέρες και οι 2556 αφορούσαν receptionists.
Με άλλα λόγια μία στις τρεις προσλήψεις που έγιναν στην «καρδιά» των θερινών διακοπών έγινε στον τουριστικό κλάδο. Ωστόσο, η θετική αυτή μεταβολή πέρασε αλλά δεν... ακούμπησε στα ταμεία του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου