Η τρόικα ζητά και νέες μειώσεις μισθών



Μήπως να δίνουμε και κάτι από την τσέπη μας στους εργοδότες μας;

Να καταργηθεί ο φραγμός της «υπερβάλλουσας μείωσης» στο δημόσιο και να μειωθούν ακόμα περισσότερο από 1.1.2015 οι μισθοί σε όσους...

υπαλλήλους είχαν προσωρινά «παγώσει» (επειδή είχαν περικοπεί υπερβολικά) ζητά η Τρόικα, ενώ φαίνεται πως έχει συμφωνήσει και η κυβέρνηση.



Αν και το 35%-40% των μισθών τους θυσιάστηκε ήδη τα προηγούμενα χρόνια στον «βωμό των ελλειμμάτων», για κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων φαίνεται πως θα θυσιαστούν και ακόμη 5%-15%, «στο βωμό των πλεονασμάτων» τη φορά αυτή όμως.



Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο μπαίνουν οι μισθοί των υπαλλήλων για τους οποίους είχε μπει «κόφτης» στις προηγούμενες περικοπές, επειδή θα έχαναν από τη μια στιγμή στην άλλη πάνω από το 25% των αποδοχών τους. Το «φρένο» στην απότομη πτώση αφορούσε κυρίως σε υψηλόβαθμα στελέχη της Διοίκησης και υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.



Η τελευταία δόση μείωσης είχε «παγώσει», επειδή έμειναν «παγωμένες» και οι μισθολογικές προαγωγές τους. Όλα δείχνουν όμως ότι από 1.1.2015 θα υποστούν μαζεμένη την υπόλοιπη μείωση, που θα ξεπερνά και το 50% του μισθού που έπαιρναν προ τετραετίας, ελπίζοντας μόνο μήπως αλλάξει κάτι και στις προαγωγές τους.



«Πρεμιέρα» και στο Εργασίας



Ανάλογες διαθέσεις λέγεται στο υπουργείου Οικονομικών πως έχει η Τρόικα και για τη διατήρηση της προσωπικής μισθολογικής διαφοράς υπαλλήλων σε κινητικότητα.



Τα μηνύματα πάντως για το τι ζητούν οι δανειστές φάνηκαν «με το καλημέρα», μόλις τα τεχνικά κλιμάκια έφτασαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι απεσταλμένοι των δανειστών «χτύπησαν καμπανάκι» για τις δαπάνες για μισθούς, Υγεία, Παιδεία και συντάξεις. Για τα θέματα αυτά επισκέφθηκαν εν συνεχεία και το υπουργείο Εργασίας.



Επί δύο ώρες στο Γενικό Λογιστήριο οι «προπομποί» της Τρόικας -που καταφτάνει σε πλήρη σύνθεση την ερχόμενη Δευτέρα στη χώρα μας- ζητούσαν στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ιδιαίτερα ανήσυχοι έδειξαν για τον κίνδυνο υπερβάσεων δαπανών σε περίθαλψη, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, που θα απειλούσαν τον στόχο του πλεονάσματος.



Παρά τις ως τώρα περικοπές, οι ξένοι ελεγκτές πιστεύουν πως υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερου ελέγχου για τις δαπάνες αυτές, προκαλώντας όμως και αντιδράσεις ή υποψίες στους Έλληνες συνομιλητές τους που διαβλέπουν «εμμονές».



«Όλο κόβουμε και όλο θέλουν να βρουν να κόψουμε και άλλα. Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, αυτά είναι οι λόγοι ύπαρξης ενός Κράτους. Από ένα τεράστιο Δημόσιο, μπορείς να βρεις να κόψεις άλλα, όχι άλλον όμως από τον κόσμο που δεν έχει πια φάρμακα, εξετάσεις και δασκάλους. Μήπως να κλείσει το Κράτος και να γίνουν όλα ιδιωτικά, για να μην υπάρχουν ελλείμματα;» σχολίαζε στέλεχος που εμπλέκεται ενεργά στις διεργασίες αυτές.





Πηγή













Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου