Tην ολοκλήρωση ενός εκτεταμένου κύκλου εξέτασης/ επιθεώρησης του Space Launch System (SLS) ανακοίνωσε η NASA...
Τo SLS αποτελεί έναν εξερευνητικό πύραυλο για μεταφορά βαρέων φορτίων, ο οποίος προορίζεται για αποστολές πέρα από την τροχιά της Γης, σε άλλους πλανήτες – και ειδικότερα στον Άρη. Την ολοκλήρωση της επιθεώρησης ακολούθησε η έγκριση προόδου του προγράμματος από το στάδιο της διατύπωσης (formulation) στο στάδιο της ανάπτυξης (development)- κάτι που ουδεμία άλλη κλάση εξερευνητικού διαστημοπλοίου έχει επιτύχει από τον καιρό της ναυπήγησης του διαστημικού λεωφορείου.
«Είμαστε σε ένα ταξίδι επιστημονικής και ανθρώπινης εξερεύνησης που οδηγεί στον Άρη» δήλωσε ο διοικητής της ΝASA, Τσαρλς Μπόλντεν. «Και είμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε το σκάφος εκτόξευσης και άλλα συστήματα υποστήριξης που θα μας πάρουν σε αυτό το ταξίδι».
Για την πρώτη πτητική δοκιμή του, το SLS θα διαμορφωθεί για δυνατότητα ανύψωσης φορτίων 77 τόνων και θα μεταφέρει ένα μη επανδρωμένο σκάφος Orion πέρα από χαμηλή τροχιά. Στην πλέον ισχυρή εκδοχή του, το SLS θα έχει άνευ προηγουμένου δυνατότητα ανύψωσης φορτίου 143 τόνων, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για αποστολές σε προορισμούς του Ηλιακού Συστήματος όπως ο Άρης και αστεροειδείς.
Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη μετά από διαδικασία εξονυχιστικού ελέγχου, γνωστή ως Key Decision Point C (KDP-C), που παρέχει μία αρχική «βάση» όσον αφορά στο κόστος ανάπτυξης της έκδοσης του SLS (έκδοση των 77 τόνων) ύψους 7,021 δισ. δολαρίων, από τον Φεβρουάριο του 2014 μέχρι την πρώτη εκτόξευση και ένα πρόγραμμα ετοιμότητας εκτόξευσης βασισμένο σε μια αρχική πτήση του SLS όχι μετά τον Νοέμβριο του 2018.
«Μετά από εκτεταμένη εξέταση, δεσμευόμαστε σε ένα επίπεδο χρηματοδότησης και μια ημερομηνία ετοιμότητας που θα μας κρατήσει στον δρόμο για την αποστολή ανθρώπων στον Άρη κατά τη δεκαετία του 2030- και θα τηρήσουμε αυτή τη δέσμευση», δήλωσε ο Ρόμπερτ Λάιτφουτ, ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας που επέβλεψε τη διαδικασία εξέτασης/ επιθεώρησης.
Σύμφωνα με τη ΝASA, το SLS θα είναι ο «ικανότερος» πύραυλος του κόσμου, και πέρα από το άνοιγμα νέων οριζόντων για εξερευνητές που θα ταξιδεύουν με το Orion, θα μπορέσει να παρέχει οφέλη και για επιστημονικές αποστολές οι οποίες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν εμπορικά διαθέσιμους πυραύλους.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου