Μπορεί να φαίνεται αδύνατον, αλλά υπάρχουν οικογένειες που υπήρξαν κάποτε πάμπλουτες, αλλά τίναξαν τα πάντα στον αέρα κι έμειναν στον...άσσο. Τις περισσότερες φορές, το άδοξο αυτό τέλος οφείλεται σε συνδυασμό διαφόρων παραγόντων, με συνηθέστερους τις ατυχείς επενδύσεις, τα υπέρογκα χρέη και τα υπερβολικά έξοδα. Η πτώση στην άβυσσο μπορεί να γίνει μέσα σε μία στιγμή ή να διαρκέσει ακόμη και έξι γενιές. Ο ιστότοπος bankrate.com παρουσιάζει πέντε αμερικανικές διάσημες και πλούσιες οικογένειες που έχασαν τα πάντα.
Οι Vanderbilts
Εως το 1877 που πέθανε , ο Cornelius "Commodore" Vanderbilt, διέθετε μία περιουσία της τάξης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. Eίχε ξεκινήσει την αυτοκρατορία των ατμόπλοιων και σιδηροδρόμων το 1800 χάρη στο δάνειο που πήρε από τη μητέρα του. Εξι γενιές μετά, οι επιχειρήσεις που ίδρυσε δεν ανήκουν πλέον στην οικογένεια. Το μόνο που τους έχει μείνει από το ένδοξο παρελθόν είναι ένα φιλανθρωπικό κληροδότημα, στο οποίο περιλαμβάνεται το πανεπιστήμιο Vanderbilt.
Oι Hartfords
Ο Huntington Hartford, κληρονόμος της αλυσίδας παντοπωλείων A&P, έχασε εκατομμύρια δολάρια λόγω της αποτυχίας των επιχειρήσεων του, αλλά και του τρόπου ζωής του ως playboy. Ως εγγονός του ιδρυτή της Great Atlantic & Pacific Tea Co., ο Hartford λάμβανε ένα εισόδημα, ύψους 1,5 εκατ. δολ. το χρόνο, σύμφωνα με τους New York Times. Το 1940, οι Hartfords είχαν συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τις πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μερικά χρόνια αργότερα, κήρυξαν πτώχευση. Ο Hartford μετακόμισε στις Μπαχάμες το 2004, όπου έζησε έως το θάνατο του το 2008, σε ηλικία 97 ετών.
Οι Kluges
Υστερα από εννέα χρόνια γάμου, η Patricia Kluge χώρισε από το σύζυγό της John Kluge, ιδρυτή της Metromedia, εξασφαλίζοντας μία έκταση 200 στρεμμάτων και εισόδημα 1 εκατ. δολ. το χρόνο, σύμφωνα με το διακανονισμό για το διαζύγιο, όπως αναφέρει το Forbes.
Είκοσι χρόνια αργότερα, το 2011, κήρυξε χρεωκοπία. Αποτέλεσμα της επένδυσης όλων των χρημάτων της σε έναν αμπελώνα για τον οποίο καταχρεώθηκε προκειμένου να τον επεκτείνει. Ο μεγιστάνας του real estate Donald Trump εξαγόρασε τον αμπελώνα έναντι 6,2 εκατομμύρια δολαρίων, σύμφωνα με το Fox News.
Οι Strohs
Ο ιδρυτής της εταιρείας Bernhard Stroh έφθασε στις ΗΠΑ από τη Γερμανία το 1850, έχοντας στην τσέπη του 150 δολάρια και μία οικογενειακή συνταγή για μπύρα. Οι γιοι του επέκτειναν την αυτοκρατορία και έως τη δεκαετία του 1980, οι Strohs ήλεγχαν την τρίτη μεγαλύτερη ζυθοποιία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Forbes, το οποίο ανέβαζε την περιουσία της οικογένειάς στα 700 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, πέντε γενιές, μετά, η εταιρεία δεν υπάρχει πλέον, καθώς καταστράφηκε από τα δυσβάσταχτα χρέη, τον ανταγωνισμό και την κακή διοίκηση.
Οι Pulitzers
Εγγονός του μεγιστάνα των εκδόσεων, Joseph Pulitzer, ο Peter Pulitzer διασώθηκε οικονομικά από το σύζυγο της πρώην γυναίκας του! Σύμφωνα με το Forbes, ένα σαράκι έπληξε τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, έκτασης 800 στρεμμάτων, που είχε στη Φλόριντα μαζί με τους δύο δίδυμους γιους του, προκαλώντας του μεγάλη οικονομική καταστροφή. Ο Tim Boberg, σύζυγος της Roxanne Pulitzer, δάνεισε 220.000 δολάρια για τη διάσωση της ιδιοκτησίας, ενώ εγγυήθηκε για τη χορήγηση δανείων ύψους 1,3 εκατ. δολ. και τη διεύρυνση της πιστωτικής γραμμής στα 400.000 δολάρια. Σύμφωνα με την αίτηση διαζυγίου το 1982, ο Peter Pulitzer διέθετε περιουσία της τάξης των 25 εκατομμυρίων δολαρίων. πηγη
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου