Τέσσερις στους δέκα Ελληνες συνεχίζουν να δίνουν φακελάκι

Τα εισοδήματα μειώνονται, η υγεία ακριβαίνει, μα κάποια πράγματα μένουν σταθερά. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, τέσσερις στους δέκα Ελληνες συνεχίζουν να δίνουν φακελάκι προκειμένου να νοσηλευτούν σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε κατόπιν σχετικής απαίτησης των γιατρών. Ανάλογη η εικόνα και στον ιδιωτικό τομέα, όπου σε μεγάλο ποσοστό οι ασθενείς εξακολουθούν να πληρώνουν «μαύρα», σύμφωνα με το seleo.gr

Πρόκειται για την έρευνα «Παραοικονομία Ιδιωτικής και Δημόσιας Υγείας - Μία στατιστική μελέτη», που διενεργήθηκε το 2012 στη Θεσσαλονίκη από τους Γιώργο και Δημήτρη Αντώνογλου από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Πειραιά αντίστοιχα (παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Management Υπηρεσιών Υγείας) σε δείγμα 300 ατόμων, οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί το τελευταίο διάστημα σε νοσοκομείο. Εισηγητές, εκτός του κ. Δημήτρη Αντώνογλου, ήταν η κ. Παρασκευή Κουφοπούλου, τ. Πρόεδρος Δ.Σ. Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑΜΕΑ. Κυκλάδων και ο κ. Αθανάσιος Βοζίκης, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του  Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Το 39% των ερωτηθέντων (117 άτομα) παραδέχθηκε τουλάχιστον μία άτυπη πληρωμή προς τους γιατρούς, είτε προκειμένου να επισπεύσουν τον χρόνο αναμονής για εισαγωγή ή επέμβαση είτε γιατί τους το ζήτησε ο ίδιος ο γιατρός.

Μικρότερο, αλλά αξιοσημείωτο ποσοστό, δήλωσε ότι το έκανε για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του μετά το χειρουργείο ή τη θεραπεία. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι μόλις το 3% των λειτουργών υγείας (9 γιατροί) αρνήθηκαν να λάβουν χρήματα από τους ασθενείς ενώ μόνο το 13% των ασθενών (39 άτομα) αρνήθηκαν να καταβάλουν το φακελάκι όταν τους ζητήθηκε.

Οσον αφορά τις ιδιωτικές επισκέψεις, ένας στους πέντε δεν παίρνει απόδειξη, ενώ δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει το κόστος της ιατρικής επίσκεψης με απόδειξη. Ειδικότερα, μόλις στο 8% του δείγματος κόπηκε απόδειξη χωρίς καν να τεθεί ζήτημα μεταξύ των δύο πλευρών για το αν θέλουν ή αν θα δώσουν απόδειξη. Αντίθετα, το 32% των ασθενών ζήτησε να του γίνει «καλύτερη τιμή» χωρίς απόδειξη, ενώ το 35% ζήτησε και έλαβε την απόδειξη χωρίς να ενδιαφερθεί για τη διαφορά της τιμής.

Εχει υπολογιστεί ότι η φοροδιαφυγή από τέτοιου είδους συναλλαγές για υπηρεσίες υγείας κάτω από τραπέζι φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πηγή: www.thrakitoday.com/

Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου