Δείτε ποιοι διάσημοι κρατούμενοι στην Ελλάδα θα απελευθερωθούν με.. βραχιολάκι!

Ανάσα στις φυλακές αλλά και δυνατότητα εναλλακτικής έκτισης της ποινής σε καθεστώς «ημιελευθερίας» για... συγκεκριμένους υπόδικους ή κατάδικους, θα δώσει το «ηλεκτρονικό βραχιόλι» του οποίου η πιλοτική εφαρμογή σε 250 κρατούμενους αναμένεται να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού.

Οι πρώτοι αυτοί «τυχεροί» είναι σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης:
-50 κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια και εκτίουν την ποινή τους στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

- 50 ανήλικοι καταδικασμένοι με ποινές που φτάνουν τα 10 χρόνια, τις οποίες εκτίουν στις Φυλακές Αυλώνος και δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, εξαιρουμένων των νησιών που υπάγονται σε αυτή.

- 100 υπόδικοι για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης - μέχρι 25 χρόνια - η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου της Αθήνας και δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής.

-50 οροθετικοί που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής που θα διαρκέσει ένα χρόνο θα μπορούν να κάνουν χρήση του συστήματος γεωεντοπισμού και όλοι οι κρατούμενοι οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.

ΟΙ «ΔΙΑΣΗΜΟΙ»

Όπως προβλέπεται, το ηλεκτρονικό βραχιόλι θα μπορεί να κρατά εκτός φυλακής, σε κατ' οίκον όμως περιορισμό κατ' αρχάς όσους έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 5 έως 20 ετών εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους.

Ποιους μπορεί να αφορά αυτό;

Όταν εκτίσουν το προβλεπόμενο υποχρεωτικό διάστημα και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν άλλη εκκρεμότητα με τη δικαιοσύνη, τους καταδικασθέντες στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου των οποίων οι ποινές τους στο πρωτόδικο δικαστήριο ήταν έως 20 χρόνια.

Μεταξύ αυτών είναι η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή, η λογίστρια Φρόσω Λαμπροπούλου και ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης.

Επίσης τους κατηγορούμενους στην υπόθεση των οικονομικών ατασθαλιών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την περίοδο 1992-1998 όπως ο πρώην αντιπρύτανης του ιδρύματος Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος στον οποίο το Εφετείο επέβαλε ποινή 14 ετών.

Το μέτρο μπορεί να εφαρμόζεται και πριν να γίνει αμετάκλητη η καταδίκη, δηλαδή όσο εκκρεμεί η εκδίκαση σε επόμενο βαθμό καθώς και ως περιοριστικός όρος μετά την απολογία του κατηγορούμενου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνεται ο Μάκης Ψωμιάδης αφού για την υπεξαίρεση από τα ταμεία της ΑΕΚ έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης 10 ετών ενώ για την υπόθεση των στημένων αγώνων σε 4,5 χρόνια.

Επίσης υπό καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης μπορούν να τεθούν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του που κατηγορούνται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (αδίκημα για το οποίο προβλέπεται ποινή έως 20 χρόνια) στην υπόθεση των TOR M1 και των οποίων η δίκη έχει ήδη ξεκινήσει.

Αυτό ωστόσο μπορεί να γίνει στην περίπτωση που καταδικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων χωρίς αναστολή.

ΙΣΟΒΙΤΕΣ

Το ηλεκτρονικό βραχιόλι αφορά όμως και ισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει τουλάχιστον 16 χρόνια, από τα οποία τα 14 πρέπει να έχουν οπωσδήποτε παραμείνει στη φυλακή.

Στην περίπτωση κατηγορουμένων για ναρκωτικά τα αντίστοιχα χρονικά όρια είναι 18 και 16 χρόνια.

Με απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια τη συναίνεσή του, ο κρατούμενος θα μπορεί να βρίσκεται σε «συγκεκριμένο και ειδικά ορισμένο κτίριο ή σύμπλεγμα κτιρίων, που αποδεδειγμένα συνιστά τον τόπο διαμονής ή κατοικίας του» από το οποίο θα μπορεί να βγαίνει, φορώντας το ηλεκτρονικό βραχιόλι, αποκλειστικά για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης ή παρακολούθησης εγκεκριμένου προγράμματος απεξάρτησης.

Το σχετικό ηλεκτρονικό σύστημα γεωεντοπισμού θα παρακολουθείται από ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να επιτηρείται συνέχεια αν κάποιος προσπαθήσει να παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.

Όποιος επιχειρήσει να αφαιρέσει ή να καταστρέψει το «βραχιολάκι» όσο βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης με σκοπό να διαφύγει, ή αλλοιώνει τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν την ηλεκτρονική επιτήρηση, θα τιμωρείται με φυλάκιση έως 1 έτος.

Αντίθετα όποιος συμμετέχει στις πράξεις αυτές θα τιμωρείται με φυλάκιση 2 έως 5 ετών και εφόσον είναι αστυνομικός ή σωφρονιστικός υπάλληλος με κάθειρξη έως 10 ετών.

ΔΙΑΓΩΓΗ

Αρμόδιο για την απόφαση να τεθεί ο κρατούμενος στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής επιτήρησης είναι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής του, το οποίο μπορεί να αρνηθεί τη σχετική αίτηση με ειδική αιτιολογία ότι λόγω της διαγωγής του θα πρέπει να συνεχιστεί η κράτησή του.

Τα έξοδα για το ηλεκτρονικό βραχιόλι που ανέρχονται σε περίπου 3.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει εξ' ολοκλήρου ο κατηγορούμενος εκτός αν έχει αποδεδειγμένα οικονομική αδυναμία, οπότε και αυτά θα επιβαρύνουν το Δημόσιο.

Εάν πάντως ο κρατούμενος λάβει από το δικαστικό συμβούλιο αρνητική απάντηση στο αίτημά του για κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιόλι μπορεί να επανέλθει με νέο αίτημα, ύστερα από δύο μήνες.

Εξαιρούνται οι τρομοκράτες

Από την εφαρμογή του μέτρου εξαιρούνται οι καταδικασθέντες για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας, ενώ διάκριση γίνεται και για τους κατηγορουμένους ως μέλη εγκληματικής-τρομοκρατικής οργάνωσης.
Πηγή:greece-report.blogspot.gr

Πηγή: kapistri.blogspot.com

Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου