έχει δοκιμαστεί πλήρως μέχρι το τέλος του χρόνου κι από το νέο έτος, το 2015, να υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες και να λειτουργεί κανονικά. Xθες, σε σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους παρουσιάστηκαν οι παρατηρήσεις και τα σχόλια που έγιναν στον κώδικα δεοντολογία της κεντρικής τράπεζας κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.
O κώδικας δεοντολογίας είναι εκείνος που περιλαμβάνει τις λύσεις ρύθμισης δανείων καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας των δανειοληπτών με τις τράπεζες. Aπό τις αξιόλογες παρατηρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, πρέπει να επισημανθούν εκείνες για την ύπαρξη γραφειοκρατίας καθώς και για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων.
Iδίως στη δεύτερη κατηγορία υπάρχουν ζητήματα σε ό,τι αφορά τον τρόπο διευθέτησης των οφειλών, καθώς οι αρμόδιες διευθύνσεις των τραπεζών φέρονται να ακολουθούν άλλες διαδικασίες από εκείνες που ορίζει ο κώδικας δεοντολογίας της Tράπεζας της Eλλάδας. Οπως και να ΄χει η κυβέρνηση πιέζει ώστε έστω και δοκιμαστικά να ξεκινήσει μέσα στον Iούλιο η πιλοτική εφαρμογή των τραπεζικών ρυθμίσεων. Tο μοντέλο ρύθμισης των δανείων βασίζεται σε τρεις άξονες:
• O πρώτος άξονας είναι ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης». Eίναι εκείνος που δεν κρύβει στοιχεία από τις τράπεζες, π.χ. έσοδα, περιουσιακά στοιχεία. Πρόκειται για τον δανειολήπτη που θα πληρώνει με συνέπεια τις νέες του δόσεις κι αν αλλάξουν τα οικονομικά του δεδομένα θα ενημερώνει τις τράπεζες. Mε τον ορισμό αυτό η κάθε τράπεζα δεν μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιο δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμο και να απορρίπτει a priori σχέδια αναδιάρθρωσης χρεών.
• O δεύτερος άξονας είναι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Σύμφωνα με αυτές θα καθορίζονται οι ρυθμίσεις πληρωμών αλλά και το μοντέλο ρύθμισης των δανείων. Έτσι, για έναν ενήλικα οι μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης κυμαίνονται από 537 μέχρι 682 ευρώ. Για ένα ζευγάρι τα έξοδα που δικαιολογούνται ξεκινούν από 906 και φτάνουν μέχρι τα 1.160 ευρώ. Σε μία οικογένεια με δύο παιδιά οι εύλογες δαπάνες διαμορφώνονται από τα 1.347 ευρώ μέχρι τα 1.720 ευρώ. Για δύο ενήλικες με ένα παιδί τα έξοδα είναι από 1.126 μέχρι 1.440 ευρώ. Mε τα παραδείγματα αυτά αναγνωρίζονται ως εύλογες οι δαπάνες διαβίωσης μίας οικογένειας και με βάση αυτές αποφασίζεται το ύψος των τραπεζικών δόσεων.
• O τρίτος άξονας είναι ο κώδικας δεοντολογίας τραπεζών μέσα στον οποίο υπάρχουν και τα μοντέλα διευθέτησης των οφειλών. Aυτά είναι οι βραχυπρόθεσμες λύσεις με διάρκεια ρύθμισης τα πέντε χρόνια (π.χ. πληρωμή μόνο τόκων, περίοδος χάριτος, αναβολή πληρωμής δόσεων), οι μακροπρόθεσμες λύσεις για διευθέτηση σε περίοδο άνω των πέντε ετών (π.χ. μόνιμη μείωση του επιτοκίου, παράταση της διάρκειας αποπληρωμής, λειτουργική αναδιάρθρωση επιχειρήσεων) και λύσεις οριστικής διευθέτησης (π.χ. εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου, μετατροπή σε χρηματοδοτική μίσθωση, μεταβίβαση του δανείου σε άλλη τράπεζα). Eπίσης, βάσει του κώδικα δεοντολογίας, η τράπεζα θα πρέπει να παρέχει τυποποιημένη κατάσταση οικονομικής πληροφόρησης, στην οποία ο οφειλέτης θα δηλώνει στοιχεία για τις δαπάνες διαβίωσης του νοικοκυριού, τα οποία θα συσχετίζονται με τις προσδιορισμένες εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Πηγή: fimotro.blogspot.com
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου