το μήνυμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και σε σχέση με αυτό να διαμορφώσουν την πολιτική τακτική των τελευταίων και πιο καθοριστικών ημερών.
Αν σε κάτι συμφωνούν όλοι είναι ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου είναι θετικό για τη ΝΔ και συνιστά αποδοκιμασία της τακτικής που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο μέχρι το τέλος της εβδομάδας απαγορεύονται οι πανηγυρισμοί. «Το αποτέλεσμα» λέει στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου «δουλεύει μόνο του και διαμορφώνει το κοινωνικό κλίμα, δε χρειάζεται να το τονίζουμε εμείς αφού έτσι μπορεί να δημιουργηθεί αντισυσπείρωση».
Από εκεί και μετά αρχίζουν τα δύσκολα αφού μπερδεύονται δύο εκλογές με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για την μεν αυτοδιοικητική κάλπη δεν έχουν αμφιβολία ότι η διαδικασία που ξεκίνησε την πρώτη Κυριακή θα συνεχιστεί και τη δεύτερη και η ΝΔ θα βγει με καθαρό θετικό πρόσημο.
Οι ευρωεκλογές, όμως, που είναι και το μείζον είναι διαφορετικής τάξης θέμα. Υπάρχουν κατ' αρχήν δύο βασικές εισηγήσεις. Η μία να πάει ο πρωθυπουργός που θα σηκώσει το βάρος μέχρι το τέλος σε έντονη πόλωση και να βάλει το σκληρό δίλημμα ότι αν χάσει με μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές τότε θα πάμε σε εθνικές εκλογές. Το εισηγούνται ορισμένοι από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου.
Ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος τώρα που αποδοκιμάστηκε η μαξιμαλιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ «τρεις κάλπες ένα μήνυμα» να υπάρξει διόρθωση από το εκλογικό σώμα που θα φανεί στην κάλπη των ευρωεκλογών ειδικά αν υπάρξει πολιτική ένταση τις τελευταίες ημέρες. Η δεύτερη εισήγηση είναι να υποβαθμίσει ο πρωθυπουργός το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να προβάλλει ότι τα συμπεράσματα και τα μηνύματα προκύπτουν από τον συνδυασμό αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών. Να προτάξουν ακολούθως τα στελέχη που βγαίνουν στα ΜΜΕ ότι ακόμη και με μία διαφορά της τάξης του 3-4% με δεδομένη και την επικράτηση της ΝΔ στις περιφέρειες δεν τίθεται θέμα πολιτικής σταθερότητας και συνέχισης της κυβέρνησης. Οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης σημειώνουν ότι η κοινωνική οργή είναι υπαρκτή, δεν εκτονώθηκε και ότι οι μετρήσεις που γίνονταν μέχρι την Παρασκευή έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές να προηγείται με 3-3,5% ποσοστιαίες μονάδες.
Θεωρούν αυτοί ότι αφού το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για «ανατροπή» συνεθλίβη στην πρώτη κάλπη, το εκλογικό κοινό είναι πιο δεκτικό σε ψύχραιμες προσεγγίσεις για μία ασφαλή πορεία της χώρας. Πάντως όλοι φοβούνται την αποχή ειδικά στις περιφέρειες όπου έχουν μείνει δύο δεξιοί υποψήφιοι για τον δεύτερο γύρο. Εκεί ίσως πολλοί ψηφοφόροι δεν θα έχουν κίνητρο να πάνε να ψηφίσουν κάτι που θα ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμη σημείο είναι αν εκείνοι που την πρώτη Κυριακή δεν πήγαν στις κάλπες λόγω του κόστους πάνε την δεύτερη Κυριακή για να ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας. Στην τελική διαμόρφωση θα παίξουν ρόλο και οι μετρήσεις που ήδη τρέχουν για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος με δεδομένο το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.
Ενώ είναι βέβαιο: Ο πρωθυπουργός δεν θέλει εθνικές εκλογές αφού τις θεωρεί επιζήμιες ακόμη κι αν τις κερδίσει και γι' αυτό αναζητά την ενδεδειγμένη τακτική για να τις αποφύγει.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν σύσκεψη και μετά το γεύμα του κ. Σαμαρά με τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος φίλο του κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε κάθε περίπτωση η τακτική του κ. Σαμαρά θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι το βράδυ καθώς για αύριο στις 19:00 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του εθνικού αναπτυξιακού προγράμματος. Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα Δωδεκάνησα και τα Επτάνησα για να ενισχύσει τους υποψήφιους του κόμματος. Έχει απορριφθεί το ντιμπέιτ με τον κ. Αλέξη Τσίπρα ενώ είναι ανοικτό αν την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Αθήνα.
Πηγή : protothema.gr
Πηγή: fimotro.blogspot.com
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου