ΙΟΒΕ: Μικρή κάμψη του οικονομικού κλίματος, με ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Υποχώρησε ελαφρά τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, μετά από ένα τρίμηνο συνεχούς βελτίωσης και διαμορφώθηκε στις 95,4 (από 97,5) μονάδες, σημειώνοντας όμως τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση - μετά από εκείνη του Μαρτίου - από τον Οκτώβριο του 2008.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι τάσεις είναι μικτές: στις επιχειρηματικές προσδοκίες στις υπηρεσίες καταγράφεται ανάκαμψη, στη βιομηχανία και τις κατασκευές το κλίμα επιδεινώνεται, ενώ στο λιανικό εμπόριο κυριαρχεί η σταθερότητα.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη πάντως, κινείται ανοδικά για δεύτερο διαδοχικό μήνα, στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.

Επίσης σημειώνεται ότι τα θετικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας (με προεξάρχουσα ίσως την έκδοση κρατικού πενταετούς ομολόγου μετά από 4 χρόνια, με ικανοποιητικό επιτόκιο χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές), αλλά και επιμέρους εξελίξεις που συνδέονται με τη συνεχή επιβράδυνση της ύφεσης, όπως αυτή τουλάχιστον αντανακλάται στα επίσημα στοιχεία, δημιουργούν προοπτικές που ενθαρρύνουν εν μέρει τις, χαμηλές ακόμη, προσδοκίες σε πολίτες και επιχειρήσεις. Οι οικονομικές δυσκολίες ασφαλώς εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να υφίστανται, σε πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά η έντονη απαισιοδοξία συνεχίζει να αμβλύνεται.

Αναλυτικότερα:
- στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής χάνουν έδαφος, ενώ οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης δεν μεταβάλλονται, με το δείκτη για τα αποθέματα να κλιμακώνεται.

- στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση ενισχύονται, εν μέρει αντισταθμιζόμενες από τη μικρή υποχώρηση του θετικού δείκτη στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.

- στο λιανικό εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εντείνονται, ενώ οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους βελτιώνονται, με το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται ελαφρώς πτωτικά.

- στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύονται ελαφρά, ενώ ο δείκτης πρόβλεψης για την απασχόληση σχεδόν δεν μεταβάλλεται.

- στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και ιδιαίτερα εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο καταγράφουν άνοδο, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση σχεδόν δεν μεταβάλλονται, με τις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας να βελτιώνονται.

Μικρή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, συνέχιση της βελτίωσης σε ΕΕ

Το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο αποδυναμώνεται ήπια στην Ευρωζώνη, αλλά ενισχύεται στην ΕΕ, με το σχετικό δείκτη να χάνει 0,5 μονάδες στην πρώτη ζώνη και να κερδίζει 0,9 στη δεύτερη, φθάνοντας αντίστοιχα στις 102,0 και 106,2 μονάδες, ανώτερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του. Αναλυτικότερα:

Στην Ευρωζώνη, η επιδείνωση του κλίματος εκπορεύεται κατά κύριο λόγο από την εξασθένιση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες και τις κατασκευές, δύο τομείς στους οποίους οι σχετικοί δείκτες βρίσκονται ακόμη κάτω του μακροχρόνιου μέσου όρου τους.

Στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, το κλίμα παρέμεινε επί της ουσίας αμετάβλητο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε. Συγκεκριμένα, στις κατασκευές, ο δείκτης κλίματος καταγράφει αρνητική μεταβολή (-1,6), ενώ στη βιομηχανία παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητος (-0,3).

Στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες μειώνονται αμφότεροι κατά μία μονάδα, ενώ τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κερδίζει +0,7 μονάδες. Σε επίπεδο χωρών, από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, το κλίμα χειροτερεύει στην Ολλανδία (-1,0), την Ισπανία (-1,0) και οριακά στην Γερμανία (-0,4), ενώ παραμένει αμετάβλητο στην Γαλλία (-0,3) και ανακάμπτει οριακά στην Ιταλία (+0,5).

Αντίθετα από την Ευρωζώνη, στην ΕΕ το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, λόγω της σημαντικής ανόδου του σε μία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες εκτός Ευρωζώνης, το Ην. Βασίλειο (+6,7), με τον αντίστοιχο δείκτη στην Πολωνία να καταγράφει σταθερότητα (-0,1). Σε κλαδικό επίπεδο, οι προσδοκίες στην ΕΕ βελτιώνονται σε όλους τους τομείς, εκτός των Κατασκευών, όπου και επιδεινώνονται, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνεται ανάκαμψη.

Πηγή: www.thrakitoday.com/

Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου