ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΡΟΪΚΑ...

Η νύχτα θα είναι μακρά για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την τρόικα που διαπραγματεύονται από χθες το πρωί και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και σήμερ Δευτέρα. Οπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος, υπάρχει...

πρόοδος στις συζητήσεις, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα συμφωνίες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και τη Δευτέρα.
Μετά τις 5 το απόγευμα της Κυριακής, ξεκίνησε ο νέος γύρος συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους εκπροσώπους των δανειστών, με τη συμμετοχή και των υπουργών Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη που συνοδευόταν από την υφυπουργό, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Τα εργασιακά θέματα παραμένουν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων όπως επίσης και τα ζητήματα των απολύσεων στο Δημόσιο καθώς και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Μια πρώτη όμως χαραμάδα συγκλίσεων αποτέλεσε το σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα ότι για παράδειγμα «δεν επανήλθαν στην κουβέντα μισθολογικά θέματα του Δημοσίου, που είχαν θέσει στον κ. Μητσοτάκη» και ότι «στην πρόοδο της σημερινής συζήτησης, αναμένεται να δούμε και το θέμα της διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση του ΟΟΣΑ, η τρόικα δείχνει ακόμα να εμμένει στην εφαρμογή του 100% της εργαλειοθήκης, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι «είναι επιθυμία της να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα, αλλά όχι όλα όπως ακριβώς τα περιγράφει ο ΟΟΣΑ».
«Δεν είμαστε μακριά από συμφωνία με την τρόικα. Όμως μόνο η συμφωνία για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ δεν μπορούν να οδηγήσουν σε τελική συμφωνία από μόνες τους. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε όλα», ήταν η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης μετά το τέλος της συνάντησης που είχε η ηγεσία του υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ωστόσο συμφωνία έχει υπάρξει στο θέμα των εμπορικών μισθώσεων όπου η τρόικα είχε εγείρει θέμα για πλήρη απελευθέρωση. Η ηγεσία του υπουργείου κατάφερε να μην υπάρξει τελικά καμία νέα παρέμβαση και έτσι όπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος το θέμα κλείνει οριστικά και δεν τίθεται θέμα αλλαγών του πλαισίου που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Πάντως ανοικτά παραμένουν τα θέματα που αφορούν στη διάρκεια ζωής του γάλακτος, την διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, την λειτουργία των φαρμακείων αλλά και παρεμβάσεις στις μεταφορές π.χ στα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αλλάξει τις θέσεις της στα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία. Ίσως να υπάρξει και νέα συνάντηση αργά σήμερα το βράδυ».

Πάντως, από το πρωί της Κυριακής, ήταν έντονος ο προβληματισμός μεταξύ των υπουργών που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεταν συνεχώς νέα ζητήματα.

Χαρακτηριστική είναι η φράση κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ερωτηθείς για το αν η τρόικα εμμένει για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, απάντησε «ζητάνε διάφορα».

Αξιωματούχος των Βρυξελλών, εκτίμησε μιλώντας προς το «Βήμα» ότι το πιο πιθανό είναι να μην ολοκληρωθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις αλλά τη Δευτέρα. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της Κομισιόν θα μείνουν και αύριο στην Αθήνα, ενώ εκφράζεται προβληματισμός από το γεγονός ότι η πλευρά του ΔΝΤ θέτει συνεχώς νέα ζητήματα.


Πάντως, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οριστικοποιήθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε μονομερή κίνηση μετά την επικύρωση του πλεονάσματος από τη Eurostat τον Απρίλιο, διανέμοντας με τη μορφή εφάπαξ περίπου 400 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.

Το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, ωστόσο το θέμα είναι πολύπλοκο γιατί εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Ένα από τα θέματα που συζητείται με την τρόικα είναι εάν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάταξη που θα καθορίζει συγκεκριμένο όριο συμμετοχής στις ΑΜΚ ως ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου.
Συμφωνία υπάρχει επίσης για:
-Τις υποχρεώσεις και τα χρονοδιάγραμμα το πλαίσιο σχετικά με τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, ώστε από 1/1/2015 να εφαρμοστεί το λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο» για τους δανειολήπτες των τραπεζών.
- Το νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων (οι δανειστές δέχονται το νομοσχέδιο του υπουργείου).
- Τα διαρθρωτικά ταμεία και τις υποχρεώσεις της χώρας το 2014.
- Το νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Πηγή: dimotikosafari.blogspot.com

Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου