Πώς βαφτίζουν «πλεόνασμα» το έλλειμμα

Υπολογίζουν έσοδα από τις αποδόσεις ελληνικών ομολόγων 
Στα 950 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το 2013, σημειώνοντας υπέρβαση από τον αναθεωρημένο στόχο των 812 εκατ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ της «Ε», στο εμφανισθέν πλεόνασμα περιλαμβάνονται 2 δισ. από τη μεταφορά των αποδόσεων ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, που στην πραγματικότητα πρέπει να αφαιρεθεί.
 Τα στοιχεία για το ακριβές ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται να οριστικοποιηθούν...
το επόμενο διάστημα και να επικυρωθούν από την Eurostat τον Απρίλιο, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβλεψε ήδη ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διανείμει το 70% της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος και εκτιμά ότι μπορεί να διαθέσει περίπου 700 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων.
Το θέμα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας κατά την επικείμενη άφιξή τους στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ 2 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Το πλεόνασμα απλώς δεν υπάρχει...
Το πλεόνασμα των 700 εκατ. κάλλιστα μπορεί να γίνει έλλειμμα 1 δισ. εφ' όσον ακολουθούμε τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής
 Του Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ
Σοβαρά είναι, αν μη τι άλλο, τα ερωτήματα που ανακύπτουν από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 700 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, το πλεόνασμα αυτό οφείλεται στην επίτευξη των στόχων στο σκέλος των εσόδων και στην υπέρβαση αυτών στο σκέλος των δαπανών και είναι σημαντικό και βιώσιμο, αφού σε διαρθρωτικούς όρους είναι επιπλέον το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Ο υπουργός θεωρεί βέβαιο πως θα κλείσει πάνω από τα 800 εκατ. ευρώ, γιατί η χώρα έχει λαμβάνειν έσοδα του ΠΔΕ για το 2013 έως και 500 εκατ. στο α' δίμηνο του 2014, γι' αυτό και δεν αποκλείει το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Κ.Π.) να φθάσει και το 1 δισ.
Με αυτή την εκτίμηση ως βάση το υπουργείο θεωρεί πως καθίσταται έτσι εφικτός ο στόχος του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης (Γ.Κ.), άνω των 800 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, όταν ο στόχος αυτού ήταν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα.
Προεκλογικά
Γεγονός, μάλιστα, που σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου θα επιτρέψει μέρος αυτού να μοιρασθεί σε κοινωνικές παροχές πριν από τις ευρωεκλογές...
Το πρόβλημα είναι πως στο πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού που εμφάνισε με τα προσωρινά στοιχεία το υπουργείο Οικονομικών για το 2013 περιλαμβάνεται (στα έσοδα) ένα ποσό 2 δισ. ευρώ που αφορά τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.
Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, πρέπει να αφαιρεθεί από τα έσοδα και κατ' επέκτασιν από το πλεόνασμα.
Γιατί, όπως ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει επί λέξει στο συνοδευτικό δελτίο Τύπου, «Το πρωτογενές αποτέλεσμα κατά το Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει την αναδρομική μείωση του επιτοκίου για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs)».
Η μεθολογία ΠΟΠ
Συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα του Κ.Π. από 700 ή 800 ή 1.000 εκατ. (αναλόγως το πού θα κλείσει, τελικά) θα γίνει έλλειμμα 1.300, 1.200 ή 1.000 εκατ. ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων εφόσον ακολουθούμε τη μεθοδολογία ΠΟΠ (δηλαδή του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής) βάσει της οποίας έχει τεθεί από την τρόικα ο επίσημος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος, που το 2013 είναι μηδενικός για τη Γενική Κυβέρνηση.
Αξίζει ακόμη να τονισθεί πως αφού στο 11μηνο 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης ήταν μικρότερο κατά 800 εκατ. περίπου από το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού, τότε στο πραγματικό έλλειμμα του Κ.Π. που προκύπτει, μετά την αφαίρεση των 2 δισ., συνολικά για το 2013 θα αντιστοιχεί ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα στη Γ.Κ.
Σε κάθε περίπτωση ο κυβερνητικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ή μηδενικό αποτέλεσμα Γ.Κ. είναι φανερό πως δεν πιάστηκε το 2013, αντίθετα από τους επίσημους ισχυρισμούς, και μακάρι να διαβάζουμε εμείς εσφαλμένα τα αριθμητικά δεδομένα και τις μεθοδολογίες.
Από enet

Πηγή: tolimeri.blogspot.com

Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου