Δόση και μαστίγιο από το Eurogroup



Αν και το κλίμα στις Βρυξέλλες δείχνει να βελτιώνεται για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία με την τρόικα για τις αμυντικές βιομηχανίες και το πράσινο φως του Euroworking Group για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ., το βράδυ στο Eurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας καλείται να αντιμετωπίσει τους… σκεπτικιστές. Το ένα δισ. που αφορά τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα θα… επιστραφεί στην Ελλάδα αλλά η ανακοίνωση του Eurogroup θα είναι σκληρή.

Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των τεκταινομένων στις Βρυξέλλες, η ανακοίνωση του Eurogroup θα εγκαλεί την Αθήνα για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενώ θα χαιρετίζει τη συμφωνία για τα ΕΑΣ ως κίνηση καλής θέλησης από την ελληνική κυβέρνηση.




Οι σκεπτικιστές πιέζουν να περιληφθεί στο κείμενο χρονική ρήτρα για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την τρόικα ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη διαχείριση και τη βιωσιμότητα του Δημοσίου χρέους. Η φράξια αυτή προσπαθεί να συνδέσει την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης με την έναρξη των διαδικασιών μείωσης του ελληνικού χρέους.




Ήδη στους διαδρόμους των Βρυξελλών επικρατεί έντονη κινητικότητα καθώς πλησιάζει η ώρα της συνεδρίασης του Eurogroup καθώς τεχνοκράτες πιέζουν την τρόικα να περιλάβει αρνητικές αναφορές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τρόικα και Κομισιόν εμφανίζονται ενοχλημένες από την επικοινωνιακή διαχείρισης της κατάστασης από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ επισημαίνουν παράλληλα ότι επιχειρήθηκαν θεσμικές εκτροπές.




Η ελληνική πλευρά θα σταθεί στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης, με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος και με γνώμονα τη διατήρηση εν ζωή –έστω και για ένα χρόνο- των ΕΑΣ.




Με τα δεδομένα αυτά, όπως σχολίαζαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση της δόσης θα εγκριθεί την Πέμπτη από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και, πριν το τέλος του έτους, θα έχουν κατατεθεί τα χρήματα στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να μην χρειαστεί η χώρα μας να προβεί σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων, για να καλύψει πληρωμές 1,9 δισ. ευρώ ομολόγων που λήγουν στα μέσα Ιανουαρίου.

www.sofokleousin.gr
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου