Εκρηξη κόκκινων δανείων περιμένουν οι τράπεζες

Ξεπερνούν το όριο των 70 δισ. ευρώ τα προβληματικά δάνεια, με τα τραπεζικά επιτελεία να προβλέπουν περαιτέρω αύξησή τους το 2014, από τα 76 δισ. ευρώ (με το θετικό σενάριο) ώς τα 84 δισ. ευρώ (με το χειρότερο).
 Τα 70 δισ. έφτασαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες της αγοράς συνεχίζουν να εκπέμπουν SOS, με συνεχείς εκκλήσεις τους προς την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος εισηγείται εργαλεία διαχείρισης των επιχειρηματικών δανείων με σκοπό τη χρηματοδότηση των............
εταιρειών και διάφοροι οίκοι αξιολόγησης προτείνουν λύσεις-«ανάσα» για την πραγματική οικονομία. Οπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, το σύνολο των δανείων έχει μειωθεί στα 219 δισ. ευρώ (στοιχεία Οκτωβρίου), αντί 260 τον Ιούνιο του 2010, καθώς νέα δάνεια δίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ σταδιακά σε αυτό το διάστημα κάποια αποπληρώνονται έστω και εκπρόθεσμα. Η μείωση αυτή είναι εν μέρει ενθαρρυντική, εάν όμως συνδυαστεί με τη δραστική υποχώρηση των καταθέσεων (περί τα 74 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο) και την επιβάρυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδα ρεκόρ, καταδεικνύει την κατάσταση συναγερμού στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η οικονομία και οι επιχειρήσεις. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (όσα καθυστερούν για περισσότερους από τρεις μήνες) έχουν φτάσει τα 70 δισ. ευρώ, οι προβλέψεις που έχουν εγγράψει οι τράπεζες δεν ξεπερνούν συνολικά το 40% (δηλαδή καλύπτουν κόκκινα δάνεια περίπου 28-30 δισ. ευρώ) και επιτείνουν την ασφυκτική κατάσταση στην αλυσίδα τραπεζών-επιχειρήσεων-πραγματικής οικονομίας. «Είμαστε στην ώρα... μηδέν, πρέπει να εξευρεθούν από κοινού λύσεις... χθες», προειδοποιούν επαγγελματίες αλλά και τραπεζίτες, με το υπουργείο Οικονομικών να επισπεύδει σχέδια για εξορθολογισμό της κατάστασης. Για εκκαθάριση δανειακών χαρτοφυλακίων πιέζει η τρόικα, το ΤΧΣ ζητεί λειτουργική διαχείριση των λεγόμενων NPL's (non performing loans) και η ΤτΕ συναινεί σε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης του συστήματος. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, προτείνει ένα σχέδιο δύο σημείων προκειμένου να μοχλευθεί και πάλι ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. Προτείνεται η υλοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, όπου ένα μειοψηφικό ποσοστό θα καταβάλουν σε μετρητά οι μέτοχοι και το υπόλοιπο θα προέλθει από κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων προς τις τράπεζες. Οι παλαιοί μέτοχοι των επιχειρήσεων θα έχουν τη δυνατότητα μελλοντικής επαναγοράς μετοχών της εταιρείας τους μέσα από την έκδοση warrants (όπως γίνεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Και στη συνέχεια οι μετοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα αποκτήσουν οι τράπεζες θα εισφερθούν σε χαρτοφυλάκια (με discount έναντι της ονομαστικής τους αξίας, δηλ. σε χαμηλότερη τιμή) για να διατεθούν σε Ελληνες και ξένους επενδυτές. Αρωγός αυτής της προσπάθειας του ΣΕΒΕ ο οίκος αξιολόγησης Deloitte, καθώς από κοινού θα ξεκινήσουν σειρά ενημερωτικών επαφών με τις τράπεζες και αρμόδιους φορείς. 
 
 
καφενειο

Πηγή: tolimeri.blogspot.com

Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου