To προηγούμενο διάγραμμα από στοιχεία του ΟΟΣΑ, απεικονίζει το μερίδιο της εργασίας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ για τις αναγραφόμενες χώρες από το 1970 έως σήμερα.
Η τάση είναι καθαρά πτωτική. Όσο μικραίνει το μερίδιο της εργασίας, τόσο αυξάνει το μερίδιο του κεφαλαίου, δηλαδή των κερδών.
Όπως επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ το φαινόμενο είναι γενικό και δεν περιορίζεται μόνο στις χώρες που αναγράφονται στο διάγραμμα. Ως τον πιο πιθανό ένοχο αναφέρει την τεχνολογία, με συμβολή κατά ~80%, η οποία τείνει να εξαφανίζει θέσεις εργασίας μεσαίας εξειδίκευσης, ενώ αντιθέτως αυξάνει αυτές της μηδενικής και υψηλής.
Η απελευθέρωση της εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αποβιομηχανοποίηση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης στον τριτογενή τομέα και η υψηλή ανεργία κατά τη δεκαετία του '80 έκαναν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του '70 το μερίδιο της εργασίας στο ΑΕΠ στην Ισπανία και Γαλλία ανερχόταν στο 75% και 80% αντιστοίχως. Σήμερα, παρά την αύξηση της παραγωγικότητας όλες αυτές τις δεκαετίες, το μερίδιο μικραίνει, και συνεχίζει να μικραίνει και η διαφορά να πηγαίνει στο κεφάλαιο, όλο και σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Γιαυτό το λόγο και η Ανάπτυξη νέτη-σκέτη δεν πρέπει να είναι το ζητούμενο. Μια ανάπτυξη που θα αφήνει τους εργαζόμενους απ' έξω δεν είναι επιθυμητή. Τo μόνο που θα κάνει θα είναι να αυξάνει τις ανισότητες ακόμα περισσότερο.
Το διάγραμμα είναι από τον Economist (2/11/2013)
Υ.Γ. Επειδή στο σχόλιο του ο @Αναρχοφιλελεύθερος αναφέρει ότι η επιδότηση του κοινωνικού κράτους γινόταν από δανεικά, επισυνάπτω γράφημα από την εφημερίδα Les Echos, όπου φαίνονται τα επίπεδα του δημοσίου χρέους πριν την υιοθέτηση του ευρώ και μετά, για μια σειρά χωρών της ΕΖ. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το χρέος πριν την υιοθέτηση του ευρώ και των σκληρότερων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, όταν ακόμα υπήρχε κοινωνικό κράτος, ήταν μικρό, και τις προηγούμενες δεκαετίες ακόμα μικρότερο.
Πηγή: e-cynical.blogspot.com
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου