ΜΕ ΝΟΜΟ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ...

Παρέμβαση με νομοθετική ρύθμιση για το «ξεφούσκωμα» των τιμών πώλησης των προϊόντων, με σκοπό να υπάρξει διαφάνεια στις παροχές που κάνουν μεταξύ τους η βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης...

Ερευνες του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν δείξει πως οι παροχές φουσκώνουν κατά 25% με 30% την τελική τιμή του προϊόντος
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα έχουν ετοιμάσει μίνι θεσμικό πλαίσιο με διατάξεις οι οποίες:
- Θα υποχρεώνουν τους προμηθευτές να αναγράφουν στα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων τους προς τις αλυσίδες καταστημάτων και τα σούπερ μάρκετ τα πιστωτικά σημειώματα που δίνουν. Πρακτική που ακολουθείται όταν οι επιχειρήσεις λιανικής πετυχαίνουν πωλήσεις - στόχους και παίρνουν δώρο είτε επιπλέον προϊόντα είτε καλύτερες τιμές.
Προϋποθέσεις
- Θα βάζουν προϋποθέσεις για το πότε οι αλυσίδες θα εκδίδουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών στις βιομηχανίες. Για την ακρίβεια θα ορίζεται πως οι επιχειρήσεις λιανικής θα πρέπει να αποδεικνύουν τον λόγο για τον οποίο κόβουν αυτά τα τιμολόγια.
Αν για παράδειγμα μία αλυσίδα εκδίδει τιμολόγιο για την τοποθέτηση προϊόντων σε καλή θέση στο ράφι, θα πρέπει να αποδείξει ποια είναι τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Οι παροχές αυτές στην πλειονότητά τους δίνονται εκ των υστέρων, κι επιπλέον δεν μετακυλίονται εξ ολοκλήρου στην κατανάλωση. Δηλαδή δεν φαίνονται στους τιμοκαταλόγους χονδρικής πώλησης, αλλά και στο τέλος οι καταναλωτές δεν αγοράζουν όσο θα έπρεπε φθηνότερα τα προϊόντα.
Οι παροχές
Πρέπει να σημειωθεί ότι έρευνες του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν δείξει πως οι παροχές φουσκώνουν κατά 25% με 30% την τελική τιμή του προϊόντος.
Το αποτέλεσμα είναι σε αρκετές περιπτώσεις η τιμή χονδρικής να μη διαφέρει από την τελική τιμή. Κι αυτό επειδή οι επιχειρήσεις υπερτιμολογούν προκειμένου να καλύψουν τις παροχές που κάνουν.
Την ίδια στιγμή, στις 27 Νοεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ο οποίος και θα παρουσιάσει με την ηγεσία του υπουργείου έρευνα για 308 εμπόδια στον ανταγωνισμό που κρατούν υψηλά τις τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, τα συγκεκριμένα βάρη πώλησης στο ψωμί, οι αδειοδοτήσεις στις επιχειρήσεις κ.λπ.
Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη νομοθετική παρέμβαση στο θέμα της διαμόρφωσης των τιμών. Η συγκεκριμένη προσπάθεια, που βρήκε υποστηρικτή τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στο παρελθόν είχε πάρει και όνομα: «Επιχείρηση καθαρές τιμές». Ωστόσο, οι προκάτοχοι του κ. Σκορδά δεν είχαν καταφέρει να την υλοποιήσουν. Εκείνος προχωρά και μάλιστα έχει τελειώσει κι έναν κύκλο επαφών με τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο. Οι παροχές όπως εκπτώσεις, πιστωτικά σημειώματα κ.λπ. ανάμεσα σε βιομηχανίες και λιανικό εμπόριο έβγαζαν κερδισμένες μόνο τις δύο πλευρές, καθώς οι μειώσεις δεν περνούσαν τελικά στην κατανάλωση. Σκοπός του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να υπάρχουν μειώσεις επί της τιμής χονδρικής.

Πηγή: dimotikosafari.blogspot.com

Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου