ΡΟΔΟΠΗ Ψόφια ψάρια, μπόχα, κίνδυνος για μολύνσεις στη λίμνη Ισμαρίδα

Επιχείρηση καθαρισμού νεκρών ψαριών με ειδικό μηχάνημα από την Ξάνθη

Από τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων, αποκλείστηκε η ύπαρξη τοξικού φυτοπλαγκτού και αναζητείται η αιτία που λειτούργησε ως παγίδα θανάτου για να τα ψάρια, σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου


Γερανοφόρο όχημα από την Ξάνθη, που διαθέτει ειδικό κουβά, κλήθηκε ώστε να απομακρύνει τα νεκρά ψάρια από τη λίμνη Ισμαρίδα

Έντονη οσμή και χιλιάδες ψάρια σε προχωρημένη σήψη. Αυτή είναι η σημερινή εικόνα της λίμνης Ισμαρίδας, όπου πριν από μία εβδομάδα περίπου εντοπίστηκαν τα πρώτα νεκρά ψάρια. Οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν για έναν ή δύο τόνους νεκρών ψαριών, όμως η ποσότητα αυξήθηκε μετά τις έρευνες στελεχών του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας. Τα μέλη του αλιευτικού συνεταιρισμού Μαρώνειας αντιλήφθηκαν πρώτα το πρόβλημα, αφού λόγω της κίνησης των νερών τα νεκρά ψάρια άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από τις εγκαταστάσεις του αλιευτικού συνεταιρισμού.

 Η έλλειψη οξυγόνου και άλλες αιτίες, που όμως διερευνώνται, θανάτωσαν τα χιλιάδες ψάρια στη λίμνη Ισμαρίδα. Πρώτη προτεραιότητα ήταν ο καθαρισμός, διαδικασία που ξεκίνησε από το μεσημέρι της Παρασκευής με ειδικό μηχάνημα το οποίο κατέφθασε από την Ξάνθη για το σκοπό αυτό.


Το θέμα που έκανε το γύρο της Ελλάδας αναδείχθηκε μέσα από τις σελίδες του «Χ». Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβαν στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας - Ισμαρίδας, που ενημερώθηκαν από συνεργάτες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Αυτοί πραγματοποιούσαν εργασίες λήψεις δειγμάτων υδάτων στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, για την ύπαρξη μεγάλου αριθμού νεκρών ψαριών εντός της λίμνης Ισμαρίδας. Όπως έγινε γνωστό, άμεσα στελέχη του Φορέα μετέβησαν στην περιοχή όπου κατέγραψαν και επιβεβαίωσαν το περιστατικό θανάτωσης των ψαριών, προχωρώντας παράλληλα και σε λήψη μετρήσεων της ποιότητας των υδάτων και συγκεκριμένα της ποσότητας διαλυμένου οξυγόνου στο νερό σε διάφορα σημεία της λίμνης.



Κλιμάκιο αποτελούμενο από υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, στελέχη του Φορέα Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και μέλη του αλιευτικού συνεταιρισμού Μαρώνειας, μετέβησαν στη λίμνη Ισμαρίδα, όπου από κοινού πραγματοποίησαν μετρήσεις και νέο έλεγχο της κατάστασης. Οι πρώτες μετρήσεις έδειξαν ότι επικρατούν συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Οι αναλύσεις των ειδικών απέρριψαν αρχικά το ενδεχόμενο τα νεκρά ψάρια να προέρχονται από παράνομη αλιεία με χρήση δυναμίτη. Από τις διαδοχικές επισκέψεις των στελεχών του φορέα στην λίμνη ήταν πλέον εμφανές ότι η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Μάλιστα οι εκτιμήσεις για την ποσότητα των νεκρών ψαριών ξεπέρασαν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις.


Δεδομένης της κατάστασης ο φορέας απέστειλε σχετικό έγγραφο προς τις αρμόδιες αρχές για τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, καθώς η οποιαδήποτε αδράνεια ή ολιγωρία μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την ιχθυοπανίδα της λίμνης, η οποία περιλαμβάνει και ενδημικά προστατευόμενα είδη και αφετέρου το σύνολο του οικοσυστήματος αυτής της ευαίσθητης και προστατευόμενης περιοχής. Επίσης τονίστηκε ότι λόγω της αποσύνθεσης των νεκρών ψαριών, τα οποία συγκεντρώνονται λόγω της κίνησης των νερών στις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, προέκυπταν και ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας. Έτσι ξεκίνησε η επιχείρηση καθαρισμού της λίμνης.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
Από τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων, αποκλείστηκε η ύπαρξη τοξικού φυτοπλαγκτού και αναζητείται η αιτία που λειτούργησε ως παγίδα θανάτου για να τα ψάρια σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου. Αυτό δήλωσε ο Μάνος Κουτράκης πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας. Ο ίδιος τόνισε πως η ζημιά είναι εκτεταμένη και μάλιστα, τα νεκρά ψάρια μπορεί να φτάσουν και τους 20 τόνους. Είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος καλείται να διαχειριστεί φαινόμενο τέτοιας έκτασης, ωστόσο υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην υπόθεση. Το ευχάριστο είναι ότι είναι ζωντανά τα ενδημικά είδη ψαριών που βρίσκονται κυρίως στο βόρειο τμήμα της λίμνης Ισμαρίδας. Πάντως τα αίτια που νέκρωσαν τα ψάρια ερευνούνται από τα ειδικά εργαστήρια. Για το σκοπό αυτό λαμβάνονται συνεχώς νέα δείγματα ψαριών προκειμένου να σταλούν στα ειδικά εργαστήρια.


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
Όσον αφορά στην επιχείρηση καθαρισμού της λίμνης, ξεκίνησε χθες το μεσημέρι και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί. Υπήρξε εμπλοκή στη διαδικασία και συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να τοποθετηθούν σε ειδικά πλαστικά κιβώτια τα νεκρά ψάρια. Πάντως για τη μεταφορά τους μισθώθηκε φορτηγό ψυγείο. Αυτό που προβληματίζει τους υπεύθυνους είναι πως θα καθαριστεί η λίμνη σε όλη την έκταση της από τα νεκρά ψάρια. Έτσι δεν αποκλείεται να κληθεί σε βοήθεια ο αλιευτικός συνεταιρισμός της Βιστωνίδας που διαθέτει τα μέσα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Κουτράκης. Μάλιστα ο ίδιος ήρθε ήδη σε επαφή με μέλη του συνεταιρισμού προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση το έργο τους θα είναι δύσκολο καθώς η λιμνοθάλασσα έχει υδάτινη έκταση περίπου 3-3,5 χιλιάδες στρέμματα, σημείωσε από την πλευρά της, η Ασπασία Κατσιατζή ιχθυολόγος στο τμήμα Αλιείας της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης.
Η κ. Κατσιατζή βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του αλιευτικού συνεταιρισμού Μαρώνειας για να παρακολουθήσει τη διαδικασία αποκομιδής των νεκρών ψαριών. Όπως έκανε γνωστό, «έχουν ληφθεί δείγματα, περιμένουμε τις αναλύσεις και του νερού και των ψαριών. Δεν έχουν βγει ακόμη τα αποτελέσματα για τα αίτια που οδήγησαν στη θανάτωση των ψαριών.
Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα. Πάντως το βασικό πρόβλημα είναι η παραμονή των νεκρών ψαριών στη λίμνη καθώς μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα είδη που είναι ζωντανά».

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά την αποκομιδή τους, τα νεκρά ψάρια ενδέχεται να τοποθετηθούν σε λάκκους κοντά στη λίμνη, ενώ δεν αποκλείεται και η καύση τους.

Όλγα Τσιούλφα Πηγή: xronos.gr
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου