ΚΟΜΟΤΗΝΗ Μεγαλόπνοο σχέδιο ύδρευσης του Δήμου από το φράγμα Γρατινής


ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΗ.
Πόσιμο είναι το νερό καταδεικνύει έρευνα που διενήργησε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης
και Αποχέτευσης

Δε θα υπάρξει πρόβλημα με το νερό που χρησιμοποιείται για την ύδρευση γεωργικών εκτάσεων γύρω από το φράγμα

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που είχε φέρει εις πέρας την κατασκευή λιθόρριπτου φράγματος με αδιαπέραστο αργιλικό πυρήνα, ύψους 45μ, μήκους 400μ. και συνολικού όγκου 1.800.000μ3 .

Υπερεπάρκεια νερού για τη δημοτική Κοινότητα Κομοτηνής και στις τοπικές κοινότητες, οι οποίες σε σύνολο ανέρχονται σε 24 (οικισμοί 48) και τις πρόσθετες ανάγκες πρόσκαιρου και εποχικού χαρακτήρα που δημιουργούνται λόγω της λειτουργίας κατά τους θερινούς μήνες και της μεγάλης επισκεψιμότητας της παράκτιας ζώνης στους οικισμούς Φανάρι-Αρωγή-Μέση-Μολυβωτή, θα προσφέρει η ύδρευση του Δήμου από το φράγμα Γρατινής. Το μεγαλόπνοο σχέδιο, βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίηση, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» η συμφωνία μεταξύ Δήμου και ΔΕΗ είναι πολύ κοντά. Το γεγονός ότι υπάρχει επάρκεια νερού στο Δήμο και το πρόβλημα με το νερό εντοπίστηκε φέτος σε 4 οικισμούς δεν εφησυχάσει τη δημοτική αρχή, που κάνει ενέργειες προς την κατεύθυνση εκμετάλλευσης του φράγματος για την ύδρευση της πόλης και των χωριών.

ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΑΡΔΕΥΣΗ ΧΩΡΑΦΙΩΝ
Η επικοινωνία μεταξύ δημοτικής αρχής και στελεχών της ΔΕΗ, είναι συνεχής, με τη συνδρομή και του πρώην υπουργού και βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή πόσιμου νερού μέσα από μία συμφωνία. Και όλα αυτά χωρίς να προκαλείται πρόβλημα στο αρδευτικό κομμάτι της διαχείρισης του νερού από το φράγμα, αφού ύδρευση και άρδευση μπορούν να λειτουργήσουν εκ παραλλήλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 όταν για πρώτη φορά είχε γίνει γνωστή η προσπάθεια αυτή εκ μέρους της δημοτικής αρχής της Κομοτηνής κάτοικοι της Γρατινής είχαν εκφράσει τις ανησυχίες του. Αυτό συνέβη γιατί ο αγωγός για τον οποίο γίνεται λόγος αρδεύει γύρω στα 4.500 στρέμματα από τα 11.000 που έχει ο οικισμός και κατασκευάστηκε από την ΔΕΗ, μετά από αίτημα των κατοίκων της Γρατινής. Επιστολή με την οποία μετέφερε την ανησυχία των κατοίκων της Γρατινής για το θέμα της ύδρευσης του Δήμου Κομοτηνής από το φράγμα Γρατινής, είχε στείλει στο «Χ» τον Οκτώβριο του 2012 ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιώργος Βασιλείου, στην οποία σημείωνε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Όπως γνωρίζετε ο οικισμός μας είναι κατεξοχήν αγροτικός, όλοι οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία έχοντας ως όπλο το νερό (αφού δεν έχει γίνει αναδασμός) από το φράγμα, ώστε οι καλλιέργειες τους να είναι περισσότερο κερδοφόρες. Αναρωτιόμαστε πως αυτός ο αγωγός θα μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες του Δήμου χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα των κατοίκων, όταν την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω της άντλησης, παρουσιάζεται πρόβλημα πίεσης.
Μπορεί η ύδρευση να είναι προτεραιότητα, όμως δεν μπορείς να στερείς την βιωσιμότητα και την προοπτική ανάπτυξης από έναν οικισμό». Μάλιστα στο σχεδιασμό του Δήμου με τη ΔΕΗ είναι η δυνατότητα άρδευση καλλιεργήσιμων εκτάσεων από το φράγμα να επεκταθεί και σε περιοχές αναδασμών που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια.


ΠΟΣΙΜΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ
Πόσιμο είναι το νερό του φράγματος Γρατινής καταδεικνύει έρευνα που διενήργησε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Μάλιστα οι έρευνες δείχνουν ότι η ποιότητά του είναι αντίστοιχη με αυτή του νερού που σήμερα πίνει η πόλη από τα Σύμβολα. Πάντως σήμερα ούτε καν η Γρατινή αξιοποιεί για οικιακή κατανάλωση το νερό του φράγματος, αλλά και αυτή υδρεύεται από το υδραγωγείο Κομοτηνής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2012 έχει ανατεθεί από τη ΔΕΥΑΚ σε μελετητικό γραφείο η εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Οριστική περιβαλλοντική μελέτη τροφοδοτικού αγωγού μεταφοράς νερού από φράγμα Γρατινής στις εγκαταστάσεις του κεντρικού υδραγωγείου της ΔΕΥΑΚ».
Η σύνδεση της ΔΕΥΑΚ μέσω αγωγού με το φράγμα Γρατινής θα εξασφαλίσει, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί σε συνάντηση το 2012 μεταξύ Δήμου, ΔΕΗ και Περιφέρειας, την υδροδότηση του Δήμου τουλάχιστον για τα επόμενα 40 χρόνια.

Το φράγμα της Γρατινής είναι ένα χωμάτινο φράγμα με αργιλικό πυρήνα και έχει έναν ταμιευτήρα χωρητικότητας 11,5 εκατομμυρίων μ3 με προορισμό τη ψύξη του Α.Η.Σ Κομοτηνής και την άρδευση των γύρω αγροτικών περιοχών, που πλέον προσανατολίζει τη λειτουργία του και στην ύδρευση της Κομοτηνής και των 48 οικισμών της.
Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου  xronos.gr


Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου