Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθήσαμε στα ΜΜΕ, την επαναλειτουργία του αναστηλωμένου αρχαίου θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης μετά από 1700 χρόνια και 2300 χρόνια μετά την ίδρυση της πόλεως από τον Στρατηγό Επαμεινώνδα. Επίσης, ενημερωθήκαμε πως η αναστήλωση έγινε με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας Αντώνη Σαμαρά, με μερική χρηματοδότηση από το Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ και με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Πράγματι τέτοιες ενέργειες-συνδρομές από πλευράς της Ελληνικής Πολιτείας αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δεν είναι δυνατόν να αφήσουν κανένα ασυγκίνητο. Γιατί η πατρίδα μας οφείλει να τιμά και να αναδεικνύει τον πολιτισμό της, ο οποίος φώτισε και εξακολουθεί να φωτίζει επί αιώνες ολόκληρη τη γη. Άλλωστε, έτσι ενισχύεται δυναμικά η πιο παραγωγική «βιομηχανία» του τόπου μας, που είναι ο τουρισμός και παρέχεται ένα επιπλέον κίνητρο στους επισκέπτες της πατρίδος μας.
Ωστόσο, αυτή η ευαισθησία που επιδείχτηκε για το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης, είναι γενικότερου ενδιαφέροντος για τα αρχαία μνημεία μας ή είναι μια μεμονωμένη επιλεκτική κίνηση, που μεταξύ των άλλων εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς;
Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος: 22 χιλιόμετρα νοτίως των Ιωαννίνων βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα. Η χωρητικότητα του θεάτρου είναι 18.000 θεατές. Κατασκευάστηκε από τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου (297-272 π.Χ). Το θέατρο ανήκε σε χώρο όπου υπήρχε η αρχαία ομώνυμη πόλη της Ηπείρου και τα ερείπιά της ανασκάφηκαν το 1878 από τον αρχαιολόγο Κ.Καραπάνο. Σπουδαία ευρήματα ανακαλύφτηκαν σε νέες ανασκαφές που έγιναν το 1929-1935 και από 1952-1959. Στο πανάρχαιο αυτό λατρευτικό κέντρο (ιερό) λατρεύονταν ο Ζεύς και η Διώνη, ως σύζυγός του από το 1500 π.Χ σε συνδυασμό με το ιερό δένδρο, την δρυ, όπου κατοικούσε το θεϊκό ζευγάρι. Όμως, αυτό το αρχαίο στολίδι της Ηπείρου παραμένει ακόμη μέχρι σήμερα στην απόλυτη εγκατάλειψη. Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης δεν λειτουργεί και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσής του. Θα ήθελα να γνωρίζω λοιπόν, και θα ανάμενα μια απάντηση από τους αρμοδίους φορείς του τόπου μας, για το αν υπάρχει από πλευράς της πολιτείας η οποιαδήποτε πρόβλεψη για να τεθεί σε λειτουργία αυτό το αρχαίο στολίδι της Ηπείρου.
Γιατί γεννώνται εύλογα ερωτήματα για το τι έκανε η Ελληνική πολιτεία γι΄ αυτό το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, γι΄ αυτήν την παγκόσμια κληρονομιά από την μεταπολίτευση του 1974 μέχρι σήμερα! Επί 39 συναπτά έτη, άφησε στο έλεος του Θεού αυτόν τον τεράστιας ιστορικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο. Επί παραδείγματι να θυμηθούμε πως επί των ημερών της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, στο υπουργείο Πολιτισμού, όταν ηγείτο για αρκετό χρονικό διάστημα, ο σημερινός αντιπρόεδρος της δικομματικής κυβέρνησης και Πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος, επειδή είχε απαγορευθεί η χρήση του αρχαίου θεάτρου, αυτός φρόντισε να τοποθετήσει ξύλινες σκαλωσιές στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου; Επίσης, να θυμηθούμε πως μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ στις Εθνικές εκλογές του 2004, του υπουργείου Πολιτισμού ηγήθηκε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής. Προφανώς γιατί θεώρησε πως αυτό το υπουργείο έχει για την πατρίδα μας τεράστια σημασία. Και τελικά το αποτέλεσμα ήταν να αφιερώσει στο υπουργείο μόλις 9,5 ώρες μέσα σε δυο χρόνια! Αυτή ήταν η ευαισθησία του για τον πολιτισμό μας. Αυτή ήταν η τρυφερότητα που επέδειξε στην ανάδειξή του. Δεν νοιάστηκε καθόλου για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης. Ξέχασε γρήγορα την προεκλογική του εξαγγελία που έλεγε: “Ο πολιτισμός είναι η πρώτη προτεραιότητά μας”. Και ακολούθως μετά απ΄ αυτόν μας προέκυψε στο υπουργείο Πολιτισμού (2006) ο Γιώργος Βουλγαράκης.
Την ίδια εποχή, ο υπογράφων ως Αναπληρωτής Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ, απέστειλε με τον θεσμικό του ρόλο, υπόμνημα (26 Σεπτεμβρίου 2006) για τη Δωδώνη στον υπουργό Πολιτισμού, προκειμένου να τον ευαισθητοποιήσει, ώστε να παρέμβει για να συμπεριληφθεί η Δωδώνη στο Γ΄ ΚΠΣ. Το ίδιο έπραξε στις 2 Φεβρουαρίου 2007, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δωδώνης, Γιάννης Μπούκας, με αποτέλεσμα να προκύψει συνάντησή του με του υπουργό στην Αθήνα, στις 20 Φεβρουαρίου 2007, όπου εισέπραξε υποσχέσεις, υποσχέσεις…Στις 19/2/2007, ο υπογράφων επεξεργάστηκε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την οποία κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ και Ευρωβουλευτής, εκείνη την εποχή, Γιώργος Καρατζαφέρης, με θέμα: “Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης υποβαθμίζεται” (σημ. 1). Στην ερώτηση καταδεικνύονταν αναλυτικά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δωδώνη και ζητείτο η άμεση παρέμβασή της, αφού οι εκάστοτε κυβερνήσεις της πατρίδος μας δεν έκαναν απολύτως τίποτε.
Αποτέλεσμα αυτής της ερώτησης, ήταν στις 18 Απριλίου 2007 η κ. Hubner εξ ονόματος της επιτροπής της ΕΕ να απαντήσει μεταξύ των άλλων ως εξής: “Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαβιβάσει στην Επιτροπή οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, υλοποιούνται ήδη δύο έργα για την προστασία και την αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης και του αρχαίου θεάτρου της αντίστοιχα, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Πολιτισμός» του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ειδικότερα, το έργο με τίτλο «Προστασία-Αποκατάσταση-Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Δωδώνης» έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.467.361 ευρώ, ενώ το έργο «Προστασία-Αποκατάσταση-Ανάδειξη Αρχαίου Θεάτρου Δωδώνης» έχει συνολικά προϋπολογισμό 2.938.032 ευρώ” (σημ. 2). Δηλαδή εάν καταλάβατε καλά, από την ΕΕ είχε ήδη διατεθεί το συνολικό κονδύλι των 4.405.393 ευρώ. Δυστυχώς όμως, προσωπικά είχα διαπιστώσει πως κανένα σημαντικό έργο δεν είχε πραγματοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο και στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο που να υποδηλώνει τη ρευστοποίηση όλων αυτών των χρημάτων. Έτσι, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησα στα Μ.Μ.Ε. των Ιωαννίνων στις 2 Μαΐου 2007, ενημέρωσα τους Γιαννιώτες για όλα τα παραπάνω και ζητούσα από τους αρμοδίους φορείς, οι οποίοι θα διαχειρίζονταν τα 4,4 εκατ. ευρώ, να μας γνωρίσουν το επίσημο κοστολόγιο των έργων, τα οποία είχαν γίνει στην Δωδώνη καθώς επίσης και όσων θα γίνουν μέχρι λήξεως του Γ΄ ΚΠΣ.
Ωστόσο, αντίδραση υπήρξε μόνο από τον Δήμαρχο Δωδώνης που με επιστολή του ζητούσε από την «Επιτροπή Προστασίας, Αποκατάστασης και Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου και άλλων μνημείων της Δωδώνης», αρμόδια επιτροπή διαχειρίσεως του ποσού, να του γνωστοποιηθεί η διάθεση αυτού του ποσού. Δυστυχώς, όμως η εν λόγω επιτροπή ουδέποτε απάντησε στον εκλεγμένο Δήμαρχο. Έτσι, μετά παρέλευση 3 μηνών από την κατάθεση της επιστολής του Δημάρχου, κατέθεσε επιστολή και ο υπογράφων στις 23 Αυγούστου 2007 (αρ. πρωτ. 776), με θέμα: «Κοστολόγιο έργων ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης και αρχαίου θεάτρου Δωδώνης διατεθέντος ποσού 4,4 εκ. ευρώ από την ΕΕ για το Γ΄ ΚΠΣ (σημ. 3). Αυτή η επιστολή κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Πολιτισμού-Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση αρχαίων έργων (αρ. πρωτ. 2633-23/8/2007).
Την συνέχεια μπορείτε όλοι να την φανταστείτε! Φωνή βοώντος εν τη ερήμω από την διορισμένη από την εκάστοτε κυβέρνηση «Επιτροπή Προστασίας, Αποκατάστασης και Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου και άλλων μνημείων της Δωδώνης», όπως επίσης και από το υπουργείο Πολιτισμού. Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά. Τι έγιναν τα 4,4 εκ. ευρώ, που εάν είχαν διατεθεί θα υπήρχε η δυνατότητα η ΕΕ να ανταποκριθεί με νέα κονδύλια; Γιατί μέχρι σήμερα το αρχαίο θέατρο Δωδώνης και ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος μαραζώνει χωρίς η Πολιτεία να κάνει κάτι; Τι κάνουν οι εκλεγμένοι βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων; Γιατί ποτέ δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την ευημερία του τόπου όπου εκλέγονται; Γιατί δεν αναδεικνύουν όλον αυτόν τον πλούτο πολιτισμού για να ανασάνει και ο Νομός Ιωαννίνων, που με βάσει τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ έχει την μεγαλύτερη ανεργία στους νέους στην Ευρωζώνη;
Προσωπικά δεσμεύομαι πως δεν θα πάψω να φωνάζω και να ζητώ από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν το κοστολόγιο των έργων, προκειμένου να δικαιολογηθεί η απορροφητικότητα των 4,4 εκατ. ευρώ, τα οποία διέθεσε η Ε.Ε. για την Δωδώνη από το Γ΄ ΚΠΣ. Θα προσπαθήσω επίσης, να ενημερώσω κάποιους ευαίσθητους Έλληνες βουλευτές να αναψηλαφήσουν εκ νέου αυτό το ζήτημα.
Γιατί εν τέλει βρε αχρείοι, η Δωδώνη είναι ΦΩΣ και παρ΄ ότι εσείς δεν θέλετε, αυτό το φως μια μέρα θα πλημμυρίσει όλη την Οικουμένη!!!
Πράγματι τέτοιες ενέργειες-συνδρομές από πλευράς της Ελληνικής Πολιτείας αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δεν είναι δυνατόν να αφήσουν κανένα ασυγκίνητο. Γιατί η πατρίδα μας οφείλει να τιμά και να αναδεικνύει τον πολιτισμό της, ο οποίος φώτισε και εξακολουθεί να φωτίζει επί αιώνες ολόκληρη τη γη. Άλλωστε, έτσι ενισχύεται δυναμικά η πιο παραγωγική «βιομηχανία» του τόπου μας, που είναι ο τουρισμός και παρέχεται ένα επιπλέον κίνητρο στους επισκέπτες της πατρίδος μας.
Ωστόσο, αυτή η ευαισθησία που επιδείχτηκε για το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης, είναι γενικότερου ενδιαφέροντος για τα αρχαία μνημεία μας ή είναι μια μεμονωμένη επιλεκτική κίνηση, που μεταξύ των άλλων εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς;
Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος: 22 χιλιόμετρα νοτίως των Ιωαννίνων βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα. Η χωρητικότητα του θεάτρου είναι 18.000 θεατές. Κατασκευάστηκε από τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου (297-272 π.Χ). Το θέατρο ανήκε σε χώρο όπου υπήρχε η αρχαία ομώνυμη πόλη της Ηπείρου και τα ερείπιά της ανασκάφηκαν το 1878 από τον αρχαιολόγο Κ.Καραπάνο. Σπουδαία ευρήματα ανακαλύφτηκαν σε νέες ανασκαφές που έγιναν το 1929-1935 και από 1952-1959. Στο πανάρχαιο αυτό λατρευτικό κέντρο (ιερό) λατρεύονταν ο Ζεύς και η Διώνη, ως σύζυγός του από το 1500 π.Χ σε συνδυασμό με το ιερό δένδρο, την δρυ, όπου κατοικούσε το θεϊκό ζευγάρι. Όμως, αυτό το αρχαίο στολίδι της Ηπείρου παραμένει ακόμη μέχρι σήμερα στην απόλυτη εγκατάλειψη. Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης δεν λειτουργεί και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσής του. Θα ήθελα να γνωρίζω λοιπόν, και θα ανάμενα μια απάντηση από τους αρμοδίους φορείς του τόπου μας, για το αν υπάρχει από πλευράς της πολιτείας η οποιαδήποτε πρόβλεψη για να τεθεί σε λειτουργία αυτό το αρχαίο στολίδι της Ηπείρου.
Γιατί γεννώνται εύλογα ερωτήματα για το τι έκανε η Ελληνική πολιτεία γι΄ αυτό το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, γι΄ αυτήν την παγκόσμια κληρονομιά από την μεταπολίτευση του 1974 μέχρι σήμερα! Επί 39 συναπτά έτη, άφησε στο έλεος του Θεού αυτόν τον τεράστιας ιστορικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο. Επί παραδείγματι να θυμηθούμε πως επί των ημερών της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, στο υπουργείο Πολιτισμού, όταν ηγείτο για αρκετό χρονικό διάστημα, ο σημερινός αντιπρόεδρος της δικομματικής κυβέρνησης και Πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος, επειδή είχε απαγορευθεί η χρήση του αρχαίου θεάτρου, αυτός φρόντισε να τοποθετήσει ξύλινες σκαλωσιές στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου; Επίσης, να θυμηθούμε πως μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ στις Εθνικές εκλογές του 2004, του υπουργείου Πολιτισμού ηγήθηκε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής. Προφανώς γιατί θεώρησε πως αυτό το υπουργείο έχει για την πατρίδα μας τεράστια σημασία. Και τελικά το αποτέλεσμα ήταν να αφιερώσει στο υπουργείο μόλις 9,5 ώρες μέσα σε δυο χρόνια! Αυτή ήταν η ευαισθησία του για τον πολιτισμό μας. Αυτή ήταν η τρυφερότητα που επέδειξε στην ανάδειξή του. Δεν νοιάστηκε καθόλου για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης. Ξέχασε γρήγορα την προεκλογική του εξαγγελία που έλεγε: “Ο πολιτισμός είναι η πρώτη προτεραιότητά μας”. Και ακολούθως μετά απ΄ αυτόν μας προέκυψε στο υπουργείο Πολιτισμού (2006) ο Γιώργος Βουλγαράκης.
Την ίδια εποχή, ο υπογράφων ως Αναπληρωτής Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ, απέστειλε με τον θεσμικό του ρόλο, υπόμνημα (26 Σεπτεμβρίου 2006) για τη Δωδώνη στον υπουργό Πολιτισμού, προκειμένου να τον ευαισθητοποιήσει, ώστε να παρέμβει για να συμπεριληφθεί η Δωδώνη στο Γ΄ ΚΠΣ. Το ίδιο έπραξε στις 2 Φεβρουαρίου 2007, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δωδώνης, Γιάννης Μπούκας, με αποτέλεσμα να προκύψει συνάντησή του με του υπουργό στην Αθήνα, στις 20 Φεβρουαρίου 2007, όπου εισέπραξε υποσχέσεις, υποσχέσεις…Στις 19/2/2007, ο υπογράφων επεξεργάστηκε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την οποία κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ και Ευρωβουλευτής, εκείνη την εποχή, Γιώργος Καρατζαφέρης, με θέμα: “Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης υποβαθμίζεται” (σημ. 1). Στην ερώτηση καταδεικνύονταν αναλυτικά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δωδώνη και ζητείτο η άμεση παρέμβασή της, αφού οι εκάστοτε κυβερνήσεις της πατρίδος μας δεν έκαναν απολύτως τίποτε.
Αποτέλεσμα αυτής της ερώτησης, ήταν στις 18 Απριλίου 2007 η κ. Hubner εξ ονόματος της επιτροπής της ΕΕ να απαντήσει μεταξύ των άλλων ως εξής: “Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαβιβάσει στην Επιτροπή οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, υλοποιούνται ήδη δύο έργα για την προστασία και την αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης και του αρχαίου θεάτρου της αντίστοιχα, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Πολιτισμός» του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ειδικότερα, το έργο με τίτλο «Προστασία-Αποκατάσταση-Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Δωδώνης» έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.467.361 ευρώ, ενώ το έργο «Προστασία-Αποκατάσταση-Ανάδειξη Αρχαίου Θεάτρου Δωδώνης» έχει συνολικά προϋπολογισμό 2.938.032 ευρώ” (σημ. 2). Δηλαδή εάν καταλάβατε καλά, από την ΕΕ είχε ήδη διατεθεί το συνολικό κονδύλι των 4.405.393 ευρώ. Δυστυχώς όμως, προσωπικά είχα διαπιστώσει πως κανένα σημαντικό έργο δεν είχε πραγματοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο και στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο που να υποδηλώνει τη ρευστοποίηση όλων αυτών των χρημάτων. Έτσι, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησα στα Μ.Μ.Ε. των Ιωαννίνων στις 2 Μαΐου 2007, ενημέρωσα τους Γιαννιώτες για όλα τα παραπάνω και ζητούσα από τους αρμοδίους φορείς, οι οποίοι θα διαχειρίζονταν τα 4,4 εκατ. ευρώ, να μας γνωρίσουν το επίσημο κοστολόγιο των έργων, τα οποία είχαν γίνει στην Δωδώνη καθώς επίσης και όσων θα γίνουν μέχρι λήξεως του Γ΄ ΚΠΣ.
Ωστόσο, αντίδραση υπήρξε μόνο από τον Δήμαρχο Δωδώνης που με επιστολή του ζητούσε από την «Επιτροπή Προστασίας, Αποκατάστασης και Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου και άλλων μνημείων της Δωδώνης», αρμόδια επιτροπή διαχειρίσεως του ποσού, να του γνωστοποιηθεί η διάθεση αυτού του ποσού. Δυστυχώς, όμως η εν λόγω επιτροπή ουδέποτε απάντησε στον εκλεγμένο Δήμαρχο. Έτσι, μετά παρέλευση 3 μηνών από την κατάθεση της επιστολής του Δημάρχου, κατέθεσε επιστολή και ο υπογράφων στις 23 Αυγούστου 2007 (αρ. πρωτ. 776), με θέμα: «Κοστολόγιο έργων ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης και αρχαίου θεάτρου Δωδώνης διατεθέντος ποσού 4,4 εκ. ευρώ από την ΕΕ για το Γ΄ ΚΠΣ (σημ. 3). Αυτή η επιστολή κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Πολιτισμού-Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση αρχαίων έργων (αρ. πρωτ. 2633-23/8/2007).
Την συνέχεια μπορείτε όλοι να την φανταστείτε! Φωνή βοώντος εν τη ερήμω από την διορισμένη από την εκάστοτε κυβέρνηση «Επιτροπή Προστασίας, Αποκατάστασης και Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου και άλλων μνημείων της Δωδώνης», όπως επίσης και από το υπουργείο Πολιτισμού. Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά. Τι έγιναν τα 4,4 εκ. ευρώ, που εάν είχαν διατεθεί θα υπήρχε η δυνατότητα η ΕΕ να ανταποκριθεί με νέα κονδύλια; Γιατί μέχρι σήμερα το αρχαίο θέατρο Δωδώνης και ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος μαραζώνει χωρίς η Πολιτεία να κάνει κάτι; Τι κάνουν οι εκλεγμένοι βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων; Γιατί ποτέ δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την ευημερία του τόπου όπου εκλέγονται; Γιατί δεν αναδεικνύουν όλον αυτόν τον πλούτο πολιτισμού για να ανασάνει και ο Νομός Ιωαννίνων, που με βάσει τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ έχει την μεγαλύτερη ανεργία στους νέους στην Ευρωζώνη;
Προσωπικά δεσμεύομαι πως δεν θα πάψω να φωνάζω και να ζητώ από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν το κοστολόγιο των έργων, προκειμένου να δικαιολογηθεί η απορροφητικότητα των 4,4 εκατ. ευρώ, τα οποία διέθεσε η Ε.Ε. για την Δωδώνη από το Γ΄ ΚΠΣ. Θα προσπαθήσω επίσης, να ενημερώσω κάποιους ευαίσθητους Έλληνες βουλευτές να αναψηλαφήσουν εκ νέου αυτό το ζήτημα.
Γιατί εν τέλει βρε αχρείοι, η Δωδώνη είναι ΦΩΣ και παρ΄ ότι εσείς δεν θέλετε, αυτό το φως μια μέρα θα πλημμυρίσει όλη την Οικουμένη!!!
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου