ΡΟΔΟΠΗ Αναβιώνει ο ναός της Αρχαίας Μαξιμιανούπολης

Μια διακαή επιθυμία του θα κάνει πραγματικότητα την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων πραγματοποιώντας τον Εσπερινό της Ινδίκτου και την Δοξολογία επί τη ενάρξει του νέου Εκκλησιαστικού Έτους στο χώρο του Επισκοπικού Ναού της αρχαίας Μαξιμιανούπολης.

Ο εσπερινός θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ., και σε αυτόν είναι καλεσμένοι Φορείς, Οργανώσεις αλλά και πιστοί που θα συμμετάσχουν στις ακολουθίες μέσω των οποίων θα αναβιώσει μετά από πολλούς αιώνες η λατρευτική παράδοση του χώρου.

Ο Μητροπολίτης είχε εκφράσει την επιθυμία του να τελέσει βραδινή θεία λειτουργία στον αρχαιολογικό χώρο του Επισκοπικού ναού της Μαξιμιανούπολης τον Ιούνιο, όταν και τον είχε επισκεφτεί συνοδεία του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Παύλου Δαμιανίδη, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Κώστα Κατσιμίγα αλλά και αρχαιολόγων της 15ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ο Μητροπολίτης είχε χαρακτηρίσει θαυμαστό αρχιτεκτονικό μνημείο των βυζαντινών χρόνων το ναό, τονίζοντας πως η θεία λειτουργία θα ζωντανέψει το μνημείο το οποίο θα εκπληρώσει για ακόμα μια φορά, μετά από αιώνες, την αποστολή για την οποία κατασκευάστηκε.

Η αρχαία Μαξιμιανούπολη

Να σημειώσουμε πως η Μαξιμιανούπολη (βυζαντινή Μοσυνόπολη) ήταν σημαίνουσα πόλη της Θράκης με διαχρονική παρουσία από τους ρωμαϊκούς μέχρι τους υστεροβυζαντινούς χρόνους.

Τα λείψανα της Μοσυνοπόλεως-Μαξιμιανουπόλεως βρίσκονται στην πεδιάδα 6χλμ. Δ της Κομοτηνής, ακριβώς στα νότια της σιδηροδρομικής γραμμής και στα ανατολικά του ποταμού που διέρχεται από την κοιλάδα της Κερασέας.

Η πρώτη ανασκαφική έρευνα στην Μαξιμιανούπολη αποκάλυψε το παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο της πόλης, η δε πληθώρα των τάφων αποδεικνύει ότι κατά τον 4ο αι. μ.Χ. ο οικισμός υπήρξε σημαντικό κέντρο της Θράκης. Έως τον 9ο αι. είναι γνωστός ως Μαξιμιανούπολη. Από την εποχή αυτή και μετά γίνεται σημαντικό κέντρο και χαρακτηρίζεται από τον Γρηγόριο Πακουριανό ως κάστρο με "οσπίτια", "οικοστάσια" και "οίκους".

Η πόλη παρέμεινε σε πλήρη οργάνωση έως το τέλος του 13ου αι. Τη χρονιά που στρατοπέδευσε σε αυτή ο Ιωάννης Καντακουζηνός (1343) ήταν κατεστραμμένη και οι κάτοικοί της είχαν μεταφερθεί στα γειτονικά Κουμουτζηνά. Στα 1433 η άλλοτε καλά οχυρωμένη πόλη Mussi, όπως και ένα τμήμα των τειχών της, καταστράφηκε εντελώς και ερημώθηκε.
www.eleftherovima.gr
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου